Julkaistu
12.02.2022
MITALISADETTA JA MUSTIA SILMIÄ SUOMEN NYRKKEILYN OLYMPIAHISTORIA JULKAISTAAN MAALISKUUN ALUSSA!

Yleisradiossa 40 -vuoden mittaisen urheilutoimittajanuran tehneen, suomalaisille television katsojille nyrkkeilyn selostajana ja asiantuntijana tutuksi tulleen, Christer Sarlinin kirjoittama suomalaisen nyrkkeilyn olympiahistoriikki – Mitalisadetta ja mustia silmiä julkaistaan maaliskuun 10.päivä 2022 (kustantaja Docendo).

Sarlin on selostanut Ylellä nyrkkeilyä kuudet olympialaiset ja noin 1000 olympiaottelua.

Nyrkkeily on mitalien määrässä mitattuna Suomen viidenneksi menestynein kesäolympialaisten urheilulaji. Olympiamitalien määrässä (16) nyrkkeilyn edellä ovat vain yleisurheilu, paini, ampumaurheilu ja voimistelu. Suomalaisia olympianyrkkeilijöitä on 60 . Heistä 13 on edustanut Suomea kahdesti olympiakehässä.

Suomalaisista olympianyrkkeilijöistä, heidän elämän tarinoistaan, urastaan, mietteistään ja olympiamuistoistaan sekä nyrkkeilyn olympiavalintojen taustoista, nyrkkeilijöiden valmistautumisesta kisoihin, otteluista ja kisatapahtumista yms ei ole ennen tätä merkkiteosta julkaistu yhtään kirjaa, jossa kaikki tämä tieto olisi samojen kansien välissä. Olympianyrkkeilijöihin liittyy monenlaisia tarinoita, joista värikkäimmät ovat mukana historiikissa.

Kuka olympiaedustajistamme harjoitteli juniorina jalassaan äidin aamutohvelit, kun seuralta ei liiennyt lainaksi pojalle urheilujalkineita, kuka olympiamitalisteista sai mitalinsa postissa kotiin, kuka olympiaedustajista pelasti koiransa ketun hampaista nitistämällä ketun hengiltä paljain käsin, kuka olympiamitalisteistamme otti nokoset pukuhuoneessa vain tovi ennen mitaliottelua ja mikä oli kultamitalisti Sten Suvion Viipurin keskuskentän portin pieleen istutetun palkintotammen kohtalo, paleltuiko se todella talvisodassa kuten on väitetty, tähän saadaan vastaus historiikissa.

Historiikissa avataan olympianyrkkeilyn tapahtumat suomalaisnäkökulmasta. Miten olympiajoukkue valittiin, valintoihin liittyneet kiemurat, miten nyrkkeilijät valmistautuivat kisoihin ja käydään läpi suomalaisten nyrkkeilijöiden jokaisen ottelun tapahtumat ja jälkipuheet.

Kisaosuuden jälkeen on jokaisesta olympiaedustajasta tehty elämää ja uraa taustoittava tarina ennen olympiaedustusta. Historiikin lopussa on tilasto-osuus, johon on koottu kaikki suomalaisten ottelemat olympiaottelut sekä jokaisen olympianyrkkeilijän henkilökohtainen tilasto ja elämä – ja uratarina olympiaedustuksen jälkeen.

Ennakkotilausta pääset tekemään kuvaa klikkaamalla:


Ammattinyrkkeily.net