Julkaistu
13.01.2018
Rankingmatkani jatkuu tällä kertaa Kuopiosta ”Chicagoon” eli Lahteen.

Tuolla Salpausselän kisojen, FC Lahden, Pelicansin ja Namika Lahden kotikonnuilla nyrkkeilyllä on vuosikymmeniä ollut oma vahva sija yhtenä kaupungin yksilöurheilun ykköslajeista.

Lajia harrastetaan Kalevassa ja Laakissa, mutta kansallinen ja kansainvälinen menestys on lähes tyystin ollut Kalevan varassa. Syykin on selvä; ensin Seppo Mutasen (s.1943, k.1995) ja sitten viime vuosikymmenien huippunyrkkeilijätuoton takuumiehen Kari Korhosen (s. 1954) laadukas ja pyyteetön valmennustyö on leiponut menestyjiä kuin liukuhihna yksi toisensa perään.

Valtakunnallisesti Kaleva on ollut useina viime vuosina paras seura niin junioreissa kuin aikuisissa, joka sekin kertonee siitä työn laadusta, jota Kalevan salilla ”Korhosen kone” on jauhanut. Siihen myllyyn kun lisätään hyvä sisäinen seurahenki ja nöyrä tekemisen tahto, on selvääkin selvempää, että Kalevan nyrkkeilystä on jo tullut eräänlainen käsite suominyrkkeilyyn.

Parhaiden valitseminen oli silti helppoa. Toisaalta leveästä menestyjäkaartista olisi väärin, ellen nostaisi Mikko Marttista (s. 1982) erilleen, sillä Mikon nykyinen mediatyö nyrkkeilyn eteen on oman ykkösrankinginsa ansainnut.

LAHTI & SEN PARHAAT NYRKKEILIJÄT

1. Jani Rauhala (s. 1978)
”Villähteen kivinyrkki” on Kalevan nyrkkeilijöistä juuri se, jolta löytyi kaikki ne ominaisuudet, joita huippunyrkkeilijöistäkään harvalla kaikkia on: oli voimaa, oli nopeutta, oli aggressiivisuutta, oli kuntoa, oli leukaa, oli taistelutahtoa, oli puristusta ja oli itsetuntoa. Huippuhyvä voi opettaa myös valmentajaansa ja siihenkin Jani Rauhalalla taisi olla edellytyksiä? Parhaaksi nyrkkeilysaavutukseksi Janille jäi EM-pronssi (2002), mutta riitti hänelle jokunen miesten suomenmestaruuskin (8 kpl) kyytipojaksi! Ammattinyrkkeily taas ei ollut Janin juttu. Onneksi niitä omia intressejä Jani on löytänyt sittemmin mm. talouselämästä.

2. Esa Hukkanen (s. 1963)
Esa Hukkanen oli Kalevan nyrkkeilymenestyksen pioneeri Kari Korhosen ja Matti Hietasen (s. 1949) ohella. Junioreiden ja aikuisten EM-pronssit (1982,1987) jäivät hänen uransa suurimmiksi kansainvälisiksi menestyksiksi, mutta on hän ehtinyt saalistaa urallaan viisi miesten suomenmestaruutta, toimia kilpauran jälkeen kansainvälisenä tuomarina ja vieläpä nyrkkeilyn päävalmentajanakin (2001-2004). Siinä mallia muillekin ja työ sen kuin jatkuu!

3. Ville Hukkanen (s. 1992)
Esa-isän jäljissä nyrkkeilyn pariin jo pienenä poikana hakeutunut Ville omasi kaikki isänsä nyrkkeilytaidot ja ripauksen ehkä enemmänkin? Harmiksi vain nuorukaisen kädet eivät olleet kiveä kovempaa ja niin lyhyt, mutta vaikuttava ura oli jo ohi 23-vuotiaana. Lopulta miesten suomenmestaruuksien ja GeeBee-menestyksen ohella Villen parhaiksi saavutuksiksi jäivät sotilaiden EM-hopea ja junioreiden EM-pronssi (2012). Silti lyhytkin näytös vakuutti katsojan ymmärtämään tämän raamikkaan nuorukaisen lahjakkuuden.

LAHTI & SEN PARHAAT AMMATTILAISNYRKKEILIJÄT

1. Ville Piispanen (s. 1983)
Niukasta lahtelaisammattilaisjoukosta Ville Piispanen on ehdottomasti sekä ottelumääriltään että saavutuksiltaan menestynein. Hänkin on Kalevan nyrkkeilypesueen tuotos, jolla ammattilaiskehien seireenikutsu kävi liian houkuttelevaksi vuonna 2005. P3Boxing-tallin ruorissa Pekka Mäki (s. 1970) vei oivasti Villeä ottelu kerrallaan eteenpäin ja lopulta Euroopan Unionin mestaruusvyö löysi Villen lanteet toisella yrittämällä (2010). Euroopanmestaruusottelussa (2013) Michele di Rocco oli kuitenkin astetta Villeä vahvempi. Piispasen 19-7-3-ottelulistan päätösiskut lyötiin Benalmadenassa, Espanjassa toukokuussa 2015.2. Sami Enbom (s. 1987)
”Boom Boom” Enbom ehti Kalevan paidassa otella vajaat 60 kertaa sekä saalistaa miesten pohjoismaiden ja Suomen mestaruudet, kunnes tuli paidan riisumisen aika Outokummussa (2012). Sen jälkeen tämä 30-vuotias vasuri onkin tehnyt varsin ahkerasti voittoisaa kehätyöläisen työtä. Kuitenkin uran tähän asti tärkeimmässä ottelussa viime maaliskuussa Dominic Böseliä vastaan Leipzigissa Enbom kärsi selkeän 6. erän keskeytystappion kolmen liiton pikkuvyöottelussa. Mutta muutoin Enbomin 17. ottelun lista on siis tahraton eikä ura ole suinkaan paketissa vaan jo tämän kuun lopulla Enbom nähdään Vantaalla jälleen tositoimissa.3. Jarkko Ojapalo (s. 1993)
Kalevan katraan kaksinkertainen miesten mestari Jarkko Ojapalo jatkaa edelleen tappiotonta ammattilaisuraa kolmella voitolla. Vasta 24-vuotias vasuri on kenelle vain vastustajalle vaikea tapaus, sillä hänen ottelutyylinsä on persoonallinen ja iskurytminsä epätahtinen. Mutta minne hän urallaan lopulta yltää, taitaa olla meille kaikille täysi arvoitus?
Kuva:ess.fi

Markku PirinenARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net