Julkaistu
30.12.2017
Oulusta matka jatkuu synnyinkaupunkini Kuopion kehiin. Sielläkin on kalakukon ja munkkipossujen seasta leivottu ajansaatossa monta kelpoa iskijää.
Väinölänniemen kupeessa 1960-luvun lopulla palanut Lottahovi toimi pitkään nyrkkeilijöiden treenipaikkana, mutta sieltä toiminta siirtyi väistötilojen kautta lopulta 1970-luvun alussa Puijonlaakson väestösuojaan kallion sisään. Toki treenattu on vähin muuallakin, mutta edelleen pääosa kuopiolaisiskijöistä on ”pommisuojan kasvattamia”.

Myös Kuopiossa seuravetäjien merkitys on ollut menestyksen kannalta oleellista. Tuossa valmentajaketjussa tärkein moottori on ollut Martti ”Masa” Juvonen (s. 1926), joka Kuopion Riennon salilla neuvoi ja kasvatti vuosikymmenten ajan lukemattoman määrän poikia ja lopulta tyttöjäkin nyrkkeilyn ja elämän poluille. Kuopiossa ja Tampereella ovat myös naisnyrkkeilyn suomalaiset juuret. Lea Houtsosta (s. 1967) ei pidä unohtaa, sillä tämä naisnyrkkeilymme uranuurtaja otteli ensimmäisen virallisen naisnyrkkeilyottelun ja iski myös Suomen ensimmäisenä naisammattilaisena.

KUOPIO & SEN PARHAAT NYRKKEILIJÄT
1. Juhani Peiponen (s. 1957)
”Masan tallin” iskijöistä nykyinen ammattinyrkkeilytuomari Juhani ”Jussi” Peiponen on paras nyrkkeilijä, jonka ikinä olen kehässä nähnyt. Hänen perustaitonsa, rytmiikkansa ja kykynsä löytää vastustajan aukot olivat parhaimmillaan ilmiömäiset. Mutta niin kuin usealle huippulahjakkuudelle käy, niin Peiposenkin ura jäi lopulta tyngäksi, ehkä myös hänen omaksi parhaakseen? Jussi voitti kertaalleen Pohjoismaiden mestaruuden, mutta todellinen kansainvälinen ura jäi tekemättä. Silti olisi vääryys laittaa joku muu kuopiolainen hänen edelleen, sillä kuitenkin hän olisi pessyt tarvittaessa heistä jokaisen.

2. Veijo Pirinen (s. 1925-k. 2007)
Olen sen verran isä-vainaastani ylpeä, että uskallan hänet rankata Jussin jälkeen kakkoseksi. Yli 400 amatööriottelua, 11 maaottelua ja lukematon määrä ammattilaiskutsuja Espanjaan, Italiaan, Tanskaan ja Ranskaan kertovat omaa kieltään osaamisesta. Vieläkin vanhat miehet Kuopion toreilla muistavat isäni sulavat liikkeet ja väistöjen tarkkuuden. Mutta nyt ”Savon Carpentier” nukkuu jo ikiuntaan.

3. Antti Pelli (s. 1981)
Nykyisestä Riennon valmentajasta Antti Pellistä tuli pienten sarjojen suomalaistoivo valitettavasti vain hetkeksi. Syystä tai toisesta myös tämän ”Savonmuan viäräleuan” ura hyytyi täysin ultralyhyen kansainvälisen kokeilun jälkeen eikä motivaatiota ylemmäs saati ammattilaiskehiin enää löytynyt. Joka tapauksessa Pelli oli taidokas Yrjö ”Ykä” Kosus-vainaan luomus, joka nyt Riennossa seuraa ansaitusti valmentajakatraassa raudanlujaa trioa ”Eko” Väätäinen - ”Masa” Juvonen - ”Ykä” Kosunen.

KUOPIO & SEN PARHAAT AMMATTILAISNYRKKEILIJÄT
1. Jari Markkanen (s. 1962)
Jari ”Fireman” Markkanen on nyrkkeilleen veljestrion (Heikki ja Risto) nuorimmainen ja menestynein. Jari edusti sekä Rientoa että Nyrkkeilyseuraa amatöörinä ja iski nimenomaan ”keltamustissa” miesten suomenmestaruuden. Kuuden ottelun ammattilaisura oli värikäs ja raskaansarjan suomenmestaruus (2007) jäi hiuskarvan päähän, kun Juho ”Härmän Häjy” Haapoja loppuerien kirillä ylsi lopulta ratkaisemattomaan.2. Mika Tossavainen (s. 1968)
Mika ”Tossu” Tossavainen oli ehkä tunnetumpi ja menestyneempi paita päällä joko KNS:n tai Suomen edustustamineissa, mutta kolmen ottelun puhtaalla ammattilaislistalla ansaitsee sentään paikan tähän kategoriaan. Silti paremminhan Mikan esimerkiksi Kisahallisodat Reijo ”Repa” Vuorisen kanssa muistetaan kuin yksikään Mikan myöhäisuran paidaton kamppailu.3. Matias Laitinen (s. 1991)
Oikeastaan viimeisin Ykä Kosusen pitkälle kouluttamista nyrkkeilijöistä on Matias Laitinen. Jo amatöörinä hän väläytteli osaamistaan, mutta vasta paidatta hän pääsi aidosti esittämään oivaa nyrkkeilyälyään. Juho Tolppolan ja Laitisen välinen välisarjan SM-kamppailu Alahärmässä 2015 muuttui lopulta tuomiottomaksi, mutta ottelun jälkipyykkikin kai osaltaan vaikutti Laitiseen niin, ettei häntä ole enää kehässä nähty. Harmi kyllä, mutta toisaalta Laitisen ikä ei ainakaan olisi vielä mikään este kehäpaluulle.Markku PirinenARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net