Julkaistu
15.12.2017
Otan oikeuden omiin käsiini, kun sitä ei kukaan kuitenkaan muuten anna. Ajattelin pikkuhiljaa käydä näet läpi Suomen suurimmat kaupungit ja rankata niiden vuosikymmenten parhaat nyrkkeilijät. Teen kaksi jakoa:
1) 3 parasta
2) 3 parasta ammattilaista, mikäli niitä kaupungista ylipäätään löytyy.

Tiedän jo tätä rankkaussarjaa aloittaessani, että moni pettyy tai loukkaantuu tai ärsyyntyy tai tekee ne kaikki samalla kertaa. Kuulen jo kevyttä jupinaa siitäkin, miten ”Pirinen laatii noita listojaan hatustaan ilman syvällistä tietoa ja nyrkkeily-ymmärrystä”. Okei, okei, näinkin voi olla, mutta minulle voi lähettää toki kommentteja ja kritiikkiä halutessaan ja vastaan ja puolustelen näkemyksiäni mikäli näen siihen oikeasti aihetta. Totuushan on kuitenkin viime kädessä, että kaiken sortin rankingit ovat aina subjektiivisia ja niihin sisältyy leveähkö virhemarginaali. Mutta tavallaan aina ne ovat mielenkiintoisia ja tuovat esiin menneen ajan iskijöitä, jotka muutoin ovat jo meiltä unholaan painuneet.

Lähdetään siis liikkeelle kotikaupungistani ja vaikka tämä ei olekaan synnynkaupunkini niin silti sen nyrkkeilystä tiedän aika paljon. Täällä Oulussa on vuosikymmenten aikana ollut paljon kovia hanskanheiluttajia, mutta suurin kiitos kuuluu kuitenkin heitä ohjanneille valmentajille. Suurimpana ja valovoimaisimpana heistä on ehdottomasti ollut Oulun Tarmon legendaarinen valmentaja Toivo ”Topi” Mikkola.

OULU & SEN PARHAAT NYRKKEILIJÄT

1. Kalevi Kosunen (s. 1947)
Oulun Jyrystä Tarmon talliin siirtynyt Kalevi ”Kale” Kosunen oli työllä, työllä ja työllä tehty huippu-urheilija. Lopullisen uran kruunun hän sai Kölnissä 1979 saavutettuaan EM-pronssin välisarjassa.
Kosunen oli hoikka vasuri, jonka otteluvauhti kasvoi yleensä armottomaksi ottelun loppua kohden. Etukäden sivukoukku oli hänen kova bravuurinsa ja erityisesti ottelut EM-kultamitalisti Kalevi Marjamaan kanssa olivat ikimuistoisia taisteluja.

2. Erik Nikkinen (s. 1945)
Oulun Tarmon Meksikon 1968 olympia-iskijä Kaarle Erich ”Engi” tai ”Eki” Nikkinen iski vasta amatööriuransa jälkeen itsensä nyrkkeilyn ystävien sydämiin. Askin tallissa isketyt ammattilaisottelut alkoivat ja päättyivät Ouluun 1969 ja 1976, mutta väliin mahtui 19 toinen toistaan kovempaa kamppailua, joista kiinnostavimmiksi nousi kaksi voittoa entisestä euroopanmestarista Saksan Lothar Abendista. Myös Nikkinen oli Kosusen lailla vasuri.

3. Antti Juntumaa (s. 1959)
Moskovan olympiakehään 1980 kivunnut Antti Juntumaa oli myös Toivo Mikkolan vetämän kovan Tarmon ja ”Topin” tallin iskijä, jonka hienon uran pääsaavutukseksi jäi ”vain” junioreiden EM-pronssi Dublinista 1978. Rahkeita enempäänkin olisi Juntumaalla ollut, mutta 9 ottelun ammattilaisuus toteutui kuitenkin hänen kohdallaan liian myöhään ja liian päämäärättömästi. Juntumaa oli ulottuva ja kovakuntoinen ottelija, joka osasi lyödä myös kovaa.OULU & SEN PARHAAT AMMATTILAISNYRKKEILIJÄT
1. Erik Nikkinen
Nikkisen debyytti Oulun Raatin kentällä tapahtui 21.7.1969 eli samana päivänä kun ihminen astui kuuhun. Jos kuuhun astuminen oli pieni askel Armstrongille niin voitto Michel Briattesta oli sitä myös Ekille.


2. Markus Huhtala (s. 1982)
Amatöörinä Oulun Tarmoa edustanut Markus ” Haukiputaan Moukari” Huhtala ehti edustaa Oulun Tarmoa junioreiden MM-nyrkkeilyissä 2000, mutta siirtyi ammattilaiseksi jo seuraavana vuonna. Kutsumanimensä Huhtala sai Haukiputaan ammattinyrkkeilyillassa (2003) Simo Rantalaiselta. Huhtalan ura jäi käsivaivojen vuoksi repaleiseksi, mutta hänen iskuvoimansa ja ottelutyylinsä olisivat olleet hyvä edellytys, vaikka kuinka suuriin saavutuksiin.


3. Petteri Fröjdholm (s. 1991)
Oulun Tarmoa ja Oulun Nyrkkeilyseuraa amatöörinä edustanut Fröjdholm kipusi paidattomaan debyyttiin kahden suomenmestaruuden ja pohjoismaiden mestaruuden siivittämänä 2013. Ura eteni suotuisissa tuulissa tämän vuoden maaliskuun EU-mestaruusotteluun saakka, jossa Belgian Faroukh Kourbanov vieraskehässä nitisti oululaisen enemmistötuomiolla. Sen jälkeen ei tätä vauhdikasta vasenkätistä ”Tulikärpästä” olekaan enää kehissä saati harjoitussalilla liiemmin näkynyt…


-Markku Pirinen-


ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net