Julkaistu
19.04.2017
RASKAANSARJAN SM, OSA 6 :
HAAPOJA vs. MARKKANEN


Raskaansarjan SM-ottelut olivat tauolla parisen vuotta Grönfors versus Markkanen matsin jälkeen.
Savonmiehellä oli haaveissaan vielä kerran otella ja voittaa Suomenmestaruus ammattilaisten raskaassa sarjassa. Sopivaa vastustajaa ei vaan meinannut löytyä.
Elovaaran Samia vastaan Markkanen neuvotteli ottelusta, mutta yhteistä säveltä ottelun ajankohdasta ja palkkioista ei löytynyt. Lopulta Markkasen vastustajaksi 16.3.2007 Kuopiohallissa käytävään SM-otteluun valikoitui varsin kokematon Juho Haapoja Pohjaanmaalta ja Ylihärmästä.

Haapoja oli otellut keväällä 2006 alkaneella ammattilaisurallaan vain kolmasti. Debyyttiottelusta kertyneen pistetappion lisäksi ottelusaldo näytti venäläisistä vastustajista otettuja piste - sekä tyrmäysvoittoa.

Markkanen ei ollut Grönfors matsin jälkeen otellut kertaakaan.
Markkanen valmistautui otteluun kotikonnuillaan Kuopiossa kaiken kokeneen valmentajansa Yrjö " Ykä " Kosusen opein, joten osaaminen ja kokemus lepäsi vahvasti savonmiehen harteilla.

Haapoja, jolle amatöörinä oli kertynyt reilu kolmisenkymmentä poikaottelua ja vain kymmenkunta yleisen sarjan matsia oli etukäteen ajateltuna selvä altavastaaja.
Haapoja valmentajansa vaasalaisen Petro Koskimiehen kanssa korvasi puuttunutta kokemusta kovalla harjoittelulla ja ahkeralla sparraamisella. Harjoitusotteluja Haapoja kävi tiuhaan tahtiin mm. Janne Katajiston, Jarno Rosbergin, Jukka Saarisen ja vapaaottelija Mikko Rupposen kanssa valmistautuessaan Markkasen kohtaamiseen.
Mahtuipa viikon sparrileiri Lontoossa myös ohjelmaan. Suurkaupungin valojen loisteessa Lontoon karut ja hikiset harjoitussalit tulivat tutuiksi. Henkistä kasvua ammattinyrkkeilyyn kovaan maailmaan oltiin myös hakemassa ja sitä sieltä saatiin.

Punnitustilaisuus pidettiin hotelli Puijonsarvessa. Markkanen venytti puntarin lukemiin 104,4 kg, Haapojan painaessa kilon enemmän 105,5 kg. Markkanen katsoi Haapojaa suoraan silmiin ja kertoi paikallaolijoille näkevänsä pelkoa Haapojan silmissä. Haapoja hymyili takaisin ja sanoi, että Pohjanmaalla pelko on sitä mitä kaikki muut tuntevat, kun hänet joutuvat kehässä kohtaamaan. Kuopiohalliin ahtautui n. 1 500 - katsojaa ( arvio ) ja meteli oli alusta saakka kovaa. Härmästä oli tullut paikalle Haapojan fanilauma, mutta Markkasella oli kotikenttäetua savolaisista, joita oli selvästi enemmän paikalla.


Markkanen aloitti ottelun hyvin saaden suorasarjoja osumaan hieman jännityneeseen ja hitaasti aloittaneeseen Häjyyn.
Toisesta erästä lähtien Markkasen game plan selkenee, mies liikkuu, lyö köysistä vastaosumia, sitoo ja puskee aina kun mahdollista.
Haapojan taktiikkana on hivuttaa lähelle ja antaa vihaisesti viuhuvien koukkusarjojen tehdä tehtäväänsä.
Alussa on tasaisempaa. Neljännessä erässä Haapojan raskas takimmainen heittää Markkasen köysiin, ja samalla kulmakin aukeaa palomieheltä.
Viidennen erän jälkeen Markkanen on selvästi uupunut Haapojan jatkuvasta pommituksesta.
Kuudes ja seitsemäs erä ovat tasaisempia Haapojan painostaessa ja Markkasen sitoessa. Kumpikaan ei saa selvää yliotetta.
Kahdeksas erä alkaa hirvittävällä iskusodalla. Kaikki on pelissä. Voittoa haetaan keinolla jos toisella.
Manageri Pirinen käy sanomassa valmentaja Koskimiehelle erätauolla, että nyt pitää parantaa, muuten vyö jää Savonmaalle.
Yhdeksännen erän Haapoja viekin nimiinsä. Häjy hermostuu Markkasen jatkuvaan ja koko ottelun läpi kestäneeseen ärsyttävään sitomiseen, jolle kehätuomari Esa Lehtosaari ei saa mitään holttia.
Kymmenes erä on ottelun paras, kovaa yrittämistä puolin ja toisin. Haapoja tuulettaa varmana voitostaan. Myös Markkanen uskoo voittaneensa.
Arvostelutuomareiden pisteet jakautuvat merkillisellä tavalla. Santeri Kanninen saa Kuopion palomiehen voittajaksi 98-95. Arvo Kivelä näkee Haapojan paremmaksi luvuin 98-93. Anssi Peräjoki saa tasapisteet 96-96.

Nöyrin kirjoittaja on tietty puolueellinen, mutta kymmenen vuoden tauon jälkeen DVD-tallenteelta katsottuna saan oman suojattini voittajaksi 98-96.

Tasainen taisteluhan se toki oli. Markkanen hyödynsi ottelussa kaiken kokemuksensa. Puski ja sitoi paljon, mutta löi silti aina tilaisuuden tullen näyttäviä iskusarjoja saaden muutamia osumia perille.
Haapoja oli vielä tuossa vaiheessa nyrkkeilijänä alkutaipaleella ihan sanan jokaisessa merkityksessä, mutta osoitti valtavaa sisua ja voitontahtoa, joka tulisi jatkossa kantamaan pitkälle aina EM - otteluun ja EU-mestaruuksiin saakka.

Markkanen ei ollut Haapoja - uusintaan halukas, semminkin kun Häjyn taustavoimat sitä Pohjanmaalle ( Härmään tai Vaasaan ) suunnittelivat.
Palomies ottaa sen sijaan jäähyväisottelun seuraavana kesänä, kun 20 kg kevyempi Jarmo Malinen haastaa hänet näytösotteluun Kuopion kuninkuudesta. Markkanen voitti toisessa erässä Malisen luovuttaessa saatuaan osuman peukalosta silmäänsä.

- VonkaleARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net