Julkaistu
04.10.2012
Tom Sjöbergin Kings Talli oli ainoa vakavasti otettava toimija suomalaisessa ammattinyrkkeilyssä yli puolentoista vuosikymmenen ajan. Kolmannessa muistelmansa osassa Sjöba kertoo miten hänen Ja Tony Halmeen välisessä oikeuskiistassa sitten loppupeleissä oikein kävi. Miten Jyri Kjäll otteli kaksi viimeistä otteluaan Hartwall Arenalla. Ja miten Mike Tysonin ottelu Finnair Stadionilla peruuntui tyrmääjän saatua ottelukiellon Skotlannissa, käyttäydyttyään aggressiivisesti kehätuomaria kohtaan.
Kovaa & uskottavaa kamaa kiistellyltä Rööperin Ruhtinaalta, josta Harri Nykänen kirjoitti Rööperi-romaanin ja elokuvakin herätti suuren yleisön kiinnostuksen. Rööperi kakkostakin saattaa pukata?
Syksyllä 2001 Suomessa oli ammattilaistalleja miltei enemmän kuin nyrkkeilijöitä. Kauppias Sami Suhonen erehtyi pahasti kuvitellessaan, että ammattinyrkkeilyllä tehdään tuohta tosta vaan.
Kuulemani mukaan sympaattinen silloinen K-kauppias teki kolmessa illassa 600000 vanhaa markkaa miinusta, sitä oli verottajankin vaikea uskoa, lopuksi oli uskottava. Sitten tuli tämä Vihannespörssin nykyisin vankilassa viruva Vuorio. Teki kait neljä iltaa ja tappiota vielä enemmän kuin kelpo K-kauppias. Elintarvikkeet ja vihannekset helpommin myytävissä kuin nyrkkeilijät ilman taitoa ja karismaa. Otaksun.

P 3 Boxing, nämä nuoret Petrit ja Petterit Pekka Mäen johdolla haaveilivat tv-sopparista ja 7 illan tekemisestä 7 kuukaudessa.
Jo eka ilta Jäähallissa joulukuussa tuotti tappiota enemmän kuin pojat kestivät. Kun 300 myydyllä lipulla ei hurrata. Ihmettelin Jasun kanssa poikien vihamielistä suhtautumista talliamme kohtaan. Olimme aina antaneet Pekka Mäelle vaparit meidän iltoihin asevelihengessä. Ei tullut vapareita. Katsottiin telkkarista koko konkurssi. Myöhemmin välimme Pekka Mäen kanssa kohentuivat. Järjestimme Asikaiselle ja Tolppolalle pari iltaakin hyvässä yhteisymmärryksessä.

Saatiin sitten ostettua jo ikääntynyt Jyri Kjäll irti Gary Travettin orjasopimuksesta 25000 egellä muistaakseni. Osoitteena Hartwall Areena. Meillä oli sopimus Halmeen kanssa tämän välillä luvatessa otella, välillä ei. Halmeen taustajoukot rehentelivät, ettei Hartwallille osta kukaan lippuja. No, Kjäll tyrmäsi NBA:n mestaruusottelussa ranskalaisen Jean- Paul Bonatoun 7. erässä ja myi 4588 tikettiä. Ihan kivasti ja toiminta jatkui.

Huhtikuussa 2002 Jyri kohtasi kovan Monney Sekan. Löi tämän ottelun alussa lattiaan rikkoen oikean nyrkkinsä voittaen kuitenkin 11. erän teknisellä tuomiolla. Lippuja meni vain 2500 kipaletta ja takkiin tuli.
Oli aikalisän paikka. Taas kerran.
Jyrin oikea käsi oli siinä kunnossa, että ura jäi siihen. Sopimuksessamme ollutta kolmatta matsia ei koskaan tullut. Jyri ja Tarmo Uusivirta olivat parhaat nyrkkeilijämme. Ammattimiehiä molemmat, jo amatööreinä miehet olivat arvokisamitaleilla. Taitoa ja iskuvoimaa löytyi myös paidattomassa kehässä. Yleisö maksoi nähdäkseen nämä herrat kehässä.

Ai, se Tysonin matsi. No, meillä oli amerikkalainen rahoittaja otteluun elo/syyskuussa 2000. Alustava soppari Rauta-Miken kanssa. Showtimen kanssa 45 miljoonan vanhan markan tv-sopimus ja Ranskan Adidaksen kanssa 5 miljoonan frangin paperi. Lehdistötilaisuus oli huhtikuussa Hotelli Vaakunassa.
Yli 5000 lippua Eurooppaa myöten oli ennakkotilattu. Varma nakki. Mutta sitten arvaamaton Tyson kolhaisi kehätuomaria Skotlannissa.
Ottelukieltoa ja homma kusi.
Moni besserwisser väitti meidän puhuvan paskaa koko ottelusta mutta meillä oli paperit kunnossa ja puhtaita jauhoja pussissa.
Siitä Finnair Stadionin illasta olisi jäänyt kunnon tili handuun. No, tuulen viemää tuli. Sellaista on show business.

Lue artikkeli:

Kings-talli tosissaan Tysonin kanssa


Meillä oli oikeusjuttu vireillä Halmeen suuntaan. Mies sai kuin ihmeen kaupalla luvan otella vihdoin 2002 joulukuussa Vihannespörssin illassa. Oli varjo entisestään. Ei myynyt enää edes Kisahallia täyteen ja Vuorion promoottoriura alkoi olla finaalissa. Halme pääsi sitten jytkyllä eduskuntaan mutta mokasi sielläkin. Löytyi koomassa kotoaan kesällä 2003 mutta toipui kuitenkin.

Syksyllä 2003 sain Kings Videoon yllätysvieraita.
Ihmisraunio Tony Halme saapui sovittelemaan julkkisasianajaja Heikki Lampelan kanssa sotkujaan.
Sopimusrikkomus ja kunnianloukkaus, olisivat hävinneet jutun. Tony tarjosi tippa linssissä 5000 egen shekkiä. Olisin voinut vaatia, sovitella paljon enemmän. Ex-pugilisti oli vain niin huonossa hapessa, että päätin ottaa fyffet, ennen laivan lopullista uppoamista. Halme oli itsetuhoinen ihminen, saattoi kuolla käsiin. Halailtiinkin vanhojen aikojen takia. No, vuosia myöhemmin Halmeelle kävi kuten kävi.
R.I.P. Jäi hyvä muisto kun kaveri sovitti rikkomuksensa. Olihan meillä hetkemme. Nyrkkeillä Tony ei osannut mutta suu kävi ja liput menivät kaupaksi. Näitä korkeintaan 500 lippua myyviä ja liian korkeita palkkioita vaativia keskivertoja on ammattinyrkkeily pullollaan.
Halme oli helvetin iso valkoinen mies, joka tyrmäsi, tai tyrmättiin. Sellaisesta showsta yleisö maksaa. Viidakon laki.

Kesällä 2004 järkättiin siinä makasiineilla ilta. Pekka Mäki halusi matsit Asikaiselle ja Tolppolalle. Jukka Järvinen tahtoi otella vapaaehtoisesti palkkiolla, joka laskettaisiin illan loppusaldosta. Toisin kävi. Jukka ei illassa lopulta iskenyt.

Kirkkonummen Kivinyrkki oli matkalla tähtiin. Amin otteli hyvin mutta kieltämättä Järvisen käytös rampautti iltaa.

Syyskesällä 2005 Pekka Mäki halusi taas matsit Asikaiselle ja Tolppolalle. Mulla oli hyvä toimittaja myymässä sponssia ja kässäriä. Saatiin fyffet kasaan, myytiin 250 illalliskorttia Studio 56 yökerhoon. Amin ja Tolppola trokasivat 250 lippua faneilleen ja loput tulivat ovelta. Kiva pieni show, tunnelmaa riitti.

Pekka Mäki aloitti proggiksen Risto Juvosen ja Welldonen kanssa.
Amin oli kypsä suuriin haasteisiin. Rahoittaja matsasi Aminille EU-tittelin. Sitten Amin tyrmäsi Sebastian Sylvesterin Hannoverissa. Loppu on taas suomalaista ammattinyrkkeilyn historiaa.
Kirkkonummelainen myi lippuja EM-matseissaan mestarina Hartwall Areenalla. Amin oli ja on sympaattinen kaveri, karismaakin löytyy. Tätä kaikkea seurasin sivusta telkkarista.

Tein joulukuussa 2005 viimeisen iltani Kaivohuoneella. Aldo Colliander takoi Almaz Gismejevin keskeytyskuntoon 8. erässä ja Jukka Järvinen tahkosi 6 erää keskiverron tsekin kanssa. Laskin, että se oli 39. Kings tallin ilta. Haaveilin pitäväni 40. juhlaillan mutta olin unohtanut Miamissa järjestämäni skaban, joten 4 kybää oli täynnä. Se oli sitten siinä. Kings Talli oli osuutensa tehnyt. Loppusaldo;
sometimes you win and sometimes you lose.
En ainakaan kuulunut niihin promoottoreihin, jotka tekivät vain miinusta uran rajoittuessa kolmeen, neljään iltaan. Ja palkkaa saivat kaikki muut paitsi järjestäjä. Eihän se silleen voi mennä. Työmieshän on palkkansa ansainnut, kehän ulkopuolellakin.

Seuraan nykyisin lajia telkkarista. Heijasin Aminia ja hurraan Heleniukselle. Toivon Robben olkapään olevan kunnossa. Mikäli on, ottelee Porvoon iso poika vielä maailmanmestaruudesta. Voitto on sitten toinen juttu.
Ammattinyrkkeily on vaikea laji, sekä kehässä, että sen ulkopuolella.
Hyvät nyrkkeilijät eivät riitä. Yhden pitää omata tähtiainesta. Tv-soppari ja rahoitus kunnossa. Paljon yhteistyötä ja kumppaneita. Hyvää onneakin tarvitaan. Veemäisen vaikea yhtälö ratkaistavaksi. Kukaan ei onnistu aina

Ei päivää ilman kauppaa on mottoni. Divarini Isolla Roballa toimii myös kahvilana. Myyn omaa Kaffa Roasteryn paahtamaa Kings Coffee sekoitusta putiikissani ja kauppa käy, 500 pakettia kuukaudessa. Halpaa se ei ole mutta laadussa löytyy. Etiopia Yirgacheffe & India Kelagur sekoitus on suolaisella aromillaan myyntimenestys.
Tervetuloa maistamaan!

Rock`n Roll on toinen intohimoni. Olisin voinut satsata rock-laulajan uraan mutta liiketoimet & raha veivät mennessään. Laulutunneille en ehtinyt. You Tubesta voi tsekata Tom Sjöbergin nimellä rock-juttujani. Olen tehnyt keikkaakin vuosien varrella. Joskus käyn vieläkin lavalla. Yleisön pyynnöstä.

Tällaisena muistan Kings tallin Stoorin kesällä 2012. Ihan karrikoidusti kerrottuna karvoineen päivineen. Kerroin vain tärkeimmät asiat, muuten tästä olisi tullut kirja. Käyn neuvotteluja Rööperi kakkosleffasta. Niin, että mistäs löytyis Tony Halmeen tuntuinen äijä areenalle kameroiden eteen?

Juhani Gröberg, freelancer

Live rock´n Roll Show At King´s Kakadu


Kings Tallin iltoja löytyy täältä:

Kings Tallin iltojaARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net