Julkaistu
19.06.2012
KINGS TALLIN STOORI 2
-intro:
Stoorin toisessa osiossa Sjöbä valottaa faktaa myös ammattinyrkkeilyn kulissien takaisista suurelle yleisölle tuntemattomista tapahtumaketjuista. Tarina on liioittelematta niin rankka, ettei kaikkea voi sellaisenaan kirjata lapsiperheittenkin lukemalle sivulle. Katu-uskottavan satusedän koruton kertomus karuista ja kolkoistakin tapahtumista & tyypeistä jatkuu...


-asiaan:
Darrin Morris voitti WBF-liiton keskisarjan maailmanmestaruuden ja verottaja istui yli vuoden ottelutulojen rahakirstun päällä. Talli päätti vetää henkeä; luova tauko inspiroi. Myöhemmin Morris sairastui AIDSiin ja kuoli liian varhain pois aivokalvontulehduksen aiheuttamaan elimistön heikkouteen. Oli tapahtunut muutakin vähemmän kivaa verottajan vehkeilyn ohella.
Ollessani Ruotsissa tukemassa isääni sairastuvalla, repäisi tähtitoimittaja Rantalainen Kings Tallin illan omiin nimiinsä multa, pomolta, lupaa kysymättä. Ostin Stokiksen Jänrnvägsstationilta iltapäivälehden ja sieltä siitä luin. Soitin Simolle ja tämä vakuutti kaiken olevan kunnossa ja voitolla muka mennään. Palattuani Rööperiin osoittivat illan maksamattomat sipit tähtitoimittajan tehneen tallini nimissä persnettoa oikein olan takaa. Pidettiin välimatkaa kymmenen vuotta.

KINGS TALLILLA ISO PYÖRA PÄÄLLÄ
Jasu Grönroos tuli panemaan vauhtia rattaisiin 1995. Saatiin Jyri Kjäll ja Leif Keiski Kisahalliin. Pääottelussa raitistunut Joni Nyman oli yllättää Skånen ylpeyden Roberto Welinin. No, Jonilta hajosi silmäkulma ja makea voitto laatuvastustajasta meni sivusuun. Ilta oli loppuunmyyty ja verottajan edustaja uhosi lehterillä, että "tällä tehdään rahaa" Tehtiin sitä, mutta vain vähän. Orjasopimuksistaan kuuluisa manageri Gary Travett ylihinnoitteli pakettiaan. Meille jäi 25000 vanhaa markkaa kolmen kuukauden rankasta duunista.

Valkoinen viikinki Tony Halme oli harrastanut kaikkea kamppailulajeihin liittyvää. Oli halukas haastamaan Jukka Järvisen tai Mika Kihlströmin suoraan raskaan sarjan SM-otteluun. Haukkui nämä lehdistössä hanttapuleiksi. Tämä jätkä myy, ajattelin, ja pantiin iso pyörä Jasun kanssa päälle. Parin helpon voiton jälkeen promottiin koko kesä 1996 Järvisen ja Halmeen 10 -eräistä SM-matsia Jäähallissa syyskuulle. Bessrewisserit astuivat näyttämölle. Eräs asiantuntija, kommentaattori ja huippuvalmentaja varoitti, ettei ilta myy tarpeeksi ja takkiin tulee. Samoin Hesarin toimittajanilkit. Sitten Halme pieksi suutaan radiossa, painetussa lehdessä ja telkkarissa. Lippuja meni hetkessä yli 5000 kpl. Ja Hesarin kundit tuli vähän noloina pyytämään vapareita kun akkrediointi aika hukattiin asiantuntemattomasti vääriin arvioihin. Annoin armosta, vaikka eihän ne meistä paljon mitään kirjoittaneet. Olihan Halme enemmän tappelija kuin nyrkkeilijä, kehittyi sitten vähän tyrmäten hitaan ja raskaan lyöntinsä osuessa, mutta vain asteikon heikompia jätkiä.

Tony ei yllättänyt Jukkaa, vaan diskattiin puskemisen takia kolmannessa erässä. Vuosi myöhemmin Tony tyrmäsi Jukan jo ekassa erässä. Teimme kuitenkin sisähallien Suomenennätyksen jo Halmeen esiintyessä suurelle yleisölle ensi kertaa. Jäähallin ilta äänestettiin vuoden tapahtumaksi. Yli 9300 lippunsa maksanutta lehtereillä, kunnes palolaitos ilmoitti lipunmyynnin päättyvän tähän. Ulkopuolelle jäi arviolta 1500-2000 paitsioon. Lippujono ulottui melkein Mannerheimintielle asti.

Bessrewisserit välttivät katsekontaktia ja puhuivat nyt Sjöbän ja Jasun tehneen 400000 markkaa voittoa. En kerro paljonko, mutta seteleitä sisältäviä muovikasseja kannettiin 10 kappaletta laskettavaksi läheisen hotellin suiteen. Revisori laski fyffejä koko yön apureidensa kanssa.

Puhtaan käteisen ja nopean rahan tuoksun ymmärtävä Simo Kärkkäinen sai vauhtia niveliinsä. Puhui Halmeen puolelleen Järjesti tammikuussa 1998 huuhaa-matsin Boogie Mustosta vastaan jättäen taloudelliset lupaukset Tonylle täyttämättä. Halme palasi kuin pahanteosta yllätetty pikkupoika pyytämään matsia. Tyrmäsi yhden ala-arvoisen tumman jenkin. Ja SM-matsi Kille Kihlsrömiä vastaan odotti syyskuussa taas tutun Jäähallin kehässä.

Ottelu kiinnosti suurta yleisöä. Yli 7600 tikettiä myytiin. Kille oli näistä kahdesta selvästi taitavampi kaveri. Amatöörikehissä opittu iskutekniikka, jalkatyö ja taktinen taitavuus olivat myrkkyä Tonylle. Kille liikkui minkä osasi, otti sivulle ja taakse, kontrasi vastaiskuilla. Halme riisuttiin totaalisesti kaiken tulivoiman suhteen. Viidennen erän lopulla väsynyt Kille pani kaiken yhden kortin varaan takoen avutonta Tonya kaikilla iskuvalikoimansa jo vähän ruostuneilla pommeilla. Se riitti Tonylle. Nyrkkeilijä voitti tappelijan tko:lla 5. erässä. Jälkikäteen Kille kertoi rehellisesti, ettei olisi jaksanut enää otella erääkään. Taktiikka siis onnistui.


Kehätuomari Esa Lehtosaari keskeytti Halmeen jättäessä vastaamatta Killen iskusarjoihin. Sääntökirjan mukainen ymmärrettävä ratkaisu jota kaikki eivät sulattaneet. Jasu Tonyn kulmamiehenä protestoi vahvasti ja yleisö heitti kehään käsiohjelmia. Kalabaliikkia piisasi kuin turkkilaisessa koiratappelussa. No, tuomiot herättävät tunteita. Pari vuotta myöhemmin Halme tyrmäsi pitkällä juomaputkella kakkoskohtaamiseen valmistautuneen Kihlströmin, joka menehtyi vain vuotta myöhemmin.
Sitten Jasu halusi kovan nimen Halmeelle vastakkaiseen kehäkulmaan. Tietenkin sellaisen, jolle Tony jotenkin pärjäisi. Saatiin " over the hill " vaihettaan elävä ex-maailmanmestari Iran Barkley. Lippunsa maksava yleisö saatiin liikkeelle taas kerran. Noin 8000 lajin ystävää maksoi nähdäkseen, kun Tony antaa, tai saa turpaan. Rehellisyyden nimessä sai turpaansa. Kehätuomari Ekku Meronen auttoi Tonya pysymään pystyssä. Barkley löi vielä kovaa. Lattiaanlyönnit tulkittiin liukastumisiksi jne. Pistetuomarit antoivat kait Halmeelle pistevoiton siitä hyvästä, että selvisi hengissä ja omilla jaloillaan loppuun asti.

Miten sekainen mies tosiasiassa löi Tonyn?
Barkley oli esimerkki punch drunk-boxerista. Tuli kysymään loppubanquetissä Kalastajatorpalla, että " milloin ja missä matsi on "? Sanoin, että justiinhan sait ottelupalkkion.
- No, miltä pysäkiltä lähtee bussi New Jerseyhin, kysyi entinen ko-artisti.


Tonyhan oli puhdas tappelija. Mies puhui yleisön paikalle. Häntä rakastettiin tai vihattiin. Ehdottomasti ammattinyrkkeiluhistoriamme suurin bluffi, jonka yleisö osti. Mutta ei mies aina myynyt illan saldoa voiton puolelle. Kun klubifighteri ja " Meksikon Pikajuna ", Agustin Corpus ajoi Halmeen yli puoli vuotta myöhemmin syyskuussa 1999, eivät edes Ekun pitkät luvunlaskut pelastaneet Tonya täydelliseltä tyrmäystappiolta. Nyrkkeilijä on vain niin hyvä kuin edellinen ottelunsa, kävi taas toteen. Vain 2500 maksoi lipun myöhemmin syksyllä Halmeen hoitaessa helposti unkarilaisen tykinruoan unten maille. Ja takkiin tuli tallille talouspuolella.


Tonyn taustajoukot riemastuttivat kaikkia asianosaisia väittäessään Agustin Corpusta maailmanluokan vastustajaksi. Katsokaa nyt vielä kerran miehen matsilistaa boxrecistä. Halmeen apinavuorella riitti korvankuiskuttelijoita, joista vielä kuulisin.

Halusimme taas Jasun kanssa nimen Jäähalliin. Nehän tuli myös katsomaan kenet Tony kohtaa, eikä vaan Halmetta. Se on vaan kylmä totuus. Saatiin Yacine Kingpo, taisi olla Ranskan mestarikin jossain vaiheessa. Hyvä, muttei huippu. Sopiva Viikingille.Tony uhosi punnituksessa taas neekeristä löytyvän mustelmia. Näin Tonyn ensi kertaa pelkäävän sanasodan aikana, loppulaskenta oli alkanut. Taas 8000 silmäparia näki Kingpon tyrmäävän suomalaisen suurisuun helposti jo ottelun toisessa erässä.

Sitten tuli se Gismejev-fiasko. Almaz oli loukannut jalkansa auto-onnettomuudessa. Toipui ottelukuntoon, mutta loukkasi koipensa uudelleen, kun hyppäsi tyhmyyksissään liian reteesti köysien yli kehään. Tony rojahti härskisti sen päälle ja Almaz joutui luovuttamaan. Halmeen tsägää. Terve " Muurmanskin Karhu " olisi syönyt viikingin iltapalaksi.

Sitten Halme leveili saadessaan kutsun Köpikseen ottelemaan Mike Tysonin harjoitusvastustajaa, Garing Lanea vastaan. Tykinruoaksi se sinne kutsuttiin, jos rehellisiä ollaan. Varoitin asiasta kuuroille narsistin korville ja turpiin tuli. Brian Nielsen oli hävinnyt pääottelun Mike Tysonille keskeytyksellä. Suurin osa pettyneistä tanskalaisista Super-Brianin faneista oli poistunut jo stadikalta, valonheittimet himmenneet. Tyhjille lehtereille nyrkkeilleet Lane ja Halme nekkailivat viisi tylsää erää jenkin päättäessä ottelun kulusta ja lopusta. Halmeen nenä murtui ja uljas valkoinen viikinki jäi kehäkulmaan horjumaan avuttomana kuin selkäsaunan saanut pikkupoika. Suurisuu pysyi hetken hiljaa...

... kunnes ilmestyi Rööperin toimistoomme pyytämään matsia. Ottelupalkkio oli laskenut 66 prossa ja risat. Tony kirjoitti alle 1 + 1 matsisopimuksen, ihan laillisen sellaisen vapaasta omasta tahdosta. Kukaan ei kysellyt tai pakottanut. Vaan sitten päästi pirun ja pimeän voimat irti. Tony tahtoi peruuttaa sopparin. No, eihän allekirjoitettua sopparia voi millään mitätöidä.
Kings talli oli vuosien saatossa maksanut miehelle satojatuhansia markkoja palkkioita. Ja nyt tää alkoi soittaan suutaan. Ammattinyrkkeilyliiton sihteeri Pertti Augustin vahvisti paperin lainvoimaisuuden.

Halme meni sekaisin. Oli kauppaamassa värikkään uransa konkurssipesää uusille wanna be promoottoreille. Se Vihannespörssin nyt linnassa viruva Kaj Vuorio, vai mikä se oli, ja tämä rehellinen ja sympaattinen K-kauppias Sami Suhonen yrittivät ostaa sopparia. Ei poikien fyffet riittäneet. Maksoimme Jyri Kjällin irti Gary Travettin orjasopimuksesta. Organisoimme ammattinyrkkeilyn siirtymistä Hartwall Areenalle, Kjällille IBO-liiton väli- tai kevyen keskisarjan MM-ottelua. Ja Halme häiriköi sopimusrikkomuksella. Lupasi otella, kieltäytyi ottelemasta uhaten tulla Rööperiin hakemaan sopparipaprun takaisin. Toivotin tervetulleeksi, lisäten, että Rööperistä et varasta mitään.

Aavistimme Tonyn olevan tuloillaan. Kaikki oli pedattu kingien kohtaamista silmälläpitäen. Ja hyvin. Sitten Tony tuli Kings Videon myymäläämme, uhaten vetää turpaan, ellen repisi sopparia hänen silmiensä edessä. Toistin ettei Rööperistä varasteta mitään. Halmeen havaitessa ylivoimaisen tulivoiman, hän kääntyi ovelle, repi yhden ale-telineen palasiksi poistuen nöyryytettynä paikalta. Ja lujaa. Omaksi onnekseen.

juhani grönberg, freelancer

Lue KingsTalli Stoorin kolmannessa osiossa Jyri Kjällin viimeisistä otteluista. Kumpi luovutti oikeusjutussa, Tony vai Tomi ? Ja paljon muuta ennen kuin 40 iltaa tehnyt promoottori siirtyi tarkkailemaan rakastamaansa sweet scienceä sivustakatsojana. Sanottavaa silti riittää.

Tarinan osa 3 löytyy täältä!!

Osa 3Lisää Kings Tallin iltoja löytyy täältä:

Kings Tallin iltojaARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net