Julkaistu
05.04.2012
GUNNAR BÄRLUND 1911 - 1982


Suomalaisen nyrkkeilyurheilun suuri nimi on vielä tänäkin päivänä Gunnar Bärlund. Erikoisesti hänen nimensä liittyy ammattinyrkkeilyymme, sillä juuri GeeBcen ansiosta järjestettiin ensimmäinen paidattomien tilaisuus Helsingin Messuhallissa 17. toukokuuta 1935. Samaan aikaan perustettiin Suomen Ammattinyrkkeilyliitto, joka kolmen vuoden kuluttua tulee 80 -vuotiaaksi.

Vallilan kaupunginosan kasvatti Bärlund sai ensimmäiset nyrkkeilyoppinsa Helsingin Jyryn salilla. Siihen aikaan nuorukaisen mitat edellyttivät ottelemista keskisarjassa, mutta muutamassa vuodessa jo silloin GeeBeeksi kutsuttu nuorukainen oli raskaan sarjan mies.

Vuonna 1930 Bärlund liittyi Suomen Nyrkkeilyliiton alaisen KIF:n jäseneksi ja hänestä tuli miltei välittömästi maaotteluedustaja joskin siihen aikaan kohdattiin vain Ruotsi ja Viro. Helsingissä pidettiin lukuisia kansainvälisiä kilpailuja, joissa GeeBee kohtasi ja voitti eurooppalaisia huippumiehiä.

Los Angelesin olympiakisoista 1932 Bärlundilta odotettiin jo mitalia, mutta arpa heitti heti ensimmäiseksi vastustajaksi tulevan kultamitalimiehen argentiinalaisen Alberto Lovellin. Tämä voitti suomalaisen pistein, mutta neljä vuotta myöhemmin Bärlund otti hyvityksen molempien ollessa ammattilaisina Amerikassa. Budapestin EM-nyrkkeilyissä 1934 Bärlund oli Suomen ainoa edustaja voittaen ylivoimaisesti raskaansarjan mestaruuden.

Hänen siirtymistään ammattilaiseksi oli puuhattu jo pitkään, mutta päätös syntyi lopullisesti Budapestin matkan yhteydessä. Ensimmäinen manageri oli göteborgilainen Bertil Kylander, joka 1936 vaihtui saksalais-amerikkalaiseen Paul Damskiin. Bärlund nyrkkeili aluksi Göteborgissa, mutta pian myös Saksassa ja Englannissa.

Helsingissä hän kohtasi saksalaisen Arno Kölblinin ja tyrmäsi 8. erässä tämän myöhemmin Euroopan mestaruudenkin voittaneen vastustajansa loppuunmyydyn Messuhallin katsomon riemuitessa. Toisen ottelunsa Helsingissä GeeBee suoritti 1935 joulukuussa, jolloin varamiehenä vastustajaksi löydetty kuubalainen Joe la Roe kesti hädin tuskin 3. erään. Vielä kolmannerikin ottelun Bärlund Helsingissä suoritti, mutta tämä 1947 tapahtunut ottelu oli jo jäähyväisten jättöä. Italialais-ranskalainen Denis Juliani hävisi joka tapauksessa 6. erässä.

Parhaimmillaan Gunnar Bärlundin ura oli vuonna 1938, jolloin hän tyrmäsi jättimäisen, Buddy Baerin New Yorkin kuulussa Madison Square Gardenissa. Voitto nosti suomalaisen The Ring-lehden arvolistalla raskaansarjan maailmanmestarin Joe Louisin toiseksi haastajaksi mihin kukaan toinen suomalainen ei ole vieläkään yltänyt.
MM-ottelusta Joe Louisia vastaan neuvoteltiin useaankin otteeseen, mutta loppujen lopuksi se jäi toteutumatta. Bärlundin kompastukseksi koituivat arat silmäkulmat, jotka aiheuttivat tappioita tärkeissä otteluissa. Viimeisen kerran suomalainen oli kehässä syksyllä 1947. Sen jälkeen hän asettui perheineen New Yorkiin, teki rahaa vielä kovilla telakkatöillä ja siirtyi aikanaan eläkkeelle asuen viimeiset elinvuotensa Floridassa. Gunnar Bärlund kuoli 2. elokuuta 71-vuotiaana jättäen muiston miehestä, joka nyrkkeili Suomen maailman kartalle.

Gunnar komeili myös The Ring lehden kannessa vuonna 1938, joka sekin on saavutus vailla vertaansa.

-Ilmo Lounasheimo-

Jack Dempsey 1937:
"Olen nähnyt kehässä kolme miestä, jotka ovat kotoisin sellaisista maista, joissa ei kymmenen vuotta sitten tiedetty mitään nyrkkeilystä. Nämä miehet ovat:Artturi Codoy Chilestä, George Brescia Argentiinasta ja Gunnar Bärlund Suomesta. He ovat kiinnittäneet hnuomiotani. Luulen heitä kehittyvän vuoden 1937 miehiä"

1936 Bärlund vs Hans Schöenrath, Saksa
Manageri ja nyrkkeilyn tunnettu nyrkkeilyarvostelija Ernst Enflert:
"Onnittelen nykyistä suurmestariamme Max Schmelingiä, ettei hän ollut Schöenrathin asemasta Bärlundin mukiloitavana. Kun katselin Schöenrathin piinautunutta ilmettä Bärlundin iskettyä häneen hirvittäviä vartalolyöntejä, niin ajattelin miten Schmeling olisi kestänyt nämä iskut. Schöenrathia ei ole vielä yksikään nyrkkeilijä iskenyt lattiaan. Hän on Paolinon veroinen iskujen kestäjä, mutta olisi ollut hauska nähdä, olisiko Schmeling kestänyt Bärlundin pommituksen. Schmeling ei kestä iskuja niikuin Schöenrat ja lisäksi hän on kuusi vuotta Bärlundia vanhempi, eikä ole varmastikaan viime vuosien aikana harjoitellut yhtä säännöllisesti kuin suomalainen. Olen varma että Bärlund voittaisi Schmelingin, sillä meillä ei ole tällä hetkellä Saksassa yhtään nyrkkeilijää, joka pysytyisi antamaan Bärlundille tasaveroista vastusta"

Haastattelut ja videot:

Amerikkalaistuneita mestariurheilijoitamme

Gee-Bee voitti jäähyväisottelunsa

Mestarinyrkkeilijä Amerikan maassa

Kiveen hakatut: Gunnar BärlundThe Ring kansikuva


Bärlund vs Bear

ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net