Julkaistu
20.11.2011
Kostya ” Thunder from Down Under” Tszyu, 170cm täyttä terästä

Erittäin karismaattinen Kostya Tszyu oli ylemmän kevytsarjan maailmanmestarina vuosina 1995-1997 ja 1999-2005. Vuosina 2001-2003 Tszyun hallussa oli WBC:n, WBA:n ja IBF -liittojen vyöt.
Tszyu saavutti jo amatöörinä menestystä, hänen poikkeuksellinen lahjakkuutensa ei jäänyt huomaamatta. Tszyun amatööriuraa seurattiin jo nuoresta pitäen, eikä syyttä, sillä hän oli silmiinpistävän taitava ja lujasti iskevä jo nuorena.

Ammattikehissä miestä on kuvattu mm. verenhimoiseksi haiksi, joka vapautettiin kongin kumahtaessa saaliinsa kimppuun. Tszyun otteli aggressiivisesti, hänen jalkatyönsä oli nopeaa ja hänen nyrkkeilysilmänsä oli liki pettämätön. Hän osui hyvin, satuttaen vastustajiaan molemmin käsin, etenkin huippuunsa viritetyllä oikeallaan.

Usean legendaarisen mestarin tavoin myös Tszyun ura jakautuu oikeastaan kahteen osaan, joita erottaa kirvelevä tappio.
Suuret mestarit kykenevät nousemaan ankarienkin tappioiden jälkeen takaisin huipulle. Kostya Tszyu lukeutuu ehdottomasti lajin legendoihin, vaikka jotain jäi ehkä uupumaan siitä, että hän olisi ollut ammattinyrkkeilyn kaikkein suurimpien joukossa.
Sarjansa legenda hän on kiistatta, Tszyu haali itselleen sarjansa kaikki suuremmat tittelit ja hänen listansa kestää kovaakin vertailua.
Tszyu kärsi uransa lopussa pahoista loukkaantumisista, jotka vaativat pitkiä kuntoutuksia. Hän kärsi mm. vakavasta olkapäävammasta joka esti harjoittelun lähes kokonaan.
Vuosien jopa järjettömän kova harjoittelu alkoi kuluttaa uran loppupuolella mestarin kroppaa ja se alkoi näkyä. Tszyu vetäytyi sivuun 36 -vuotiaana hävittyään titteliottelussa voittamattomalle Ricky Hattonille vuonna 2005.

Tszyu ei koskaan ilmoittanut virallisesti lopettamisestaan, hän on vielä viimevuosinakin väläytellyt paluun mahdollisuudesta, suoraan maailman parhaita vastaan. Tszyu on varmasti edelleen hyväkuntoinen, mutta jo 42 -vuotias, joten paluuta hän tuskin tosissaan ajattelee.
Mies toimii nykyisin myös valmentajana, valmennettavina ainakin alemman raskaansarjan Denis Lebedev, Tszyu on nähty myös Alexander Povetkinin harjoituksissa.

Tszyun elämästä ja nyrkkeilystä lyhyesti:

- Kostya Tszyu syntyi Serovissa Venäjällä 19.9.1969.
- Äiti Venäläinen, isä Korea/Mongoli
- Kostya Tszyu on sekä Venäjän että Australian kansalainen, hän edusti Olympialaisissa Venäjää vuonna 1988 Soulissa häviten Andreas Zülowille kolmannen ottelunsa. Kostya Tszyu jäi ilman Olympiamitalia, mutta saavutti amatöörinä Euroopan - ja maailmanmestaruuden.
- Kostya Tszyu ihastui Australiaan kilpailumatkallaan 1991, matkalta saavutuksena MM -kultaa, sarja -63,5 kg.
- Muutti tyttöystävänsä kanssa Australiaan 1992, maan kansalaisuuden he saivat 1993.


Amatöörinä pitkän menestyksekkään uran iskenyt Kostya Tszyu aloitti nyrkkeilyn yhdeksän vuotiaana. Amatöörinä hän tahkosi itselleen hienon ja menestyksekkään uran, lista jäi niiltä ajoilta lukemiin 259-11.
Australiaan muuton myötä Kostya Tszyu siirtyi ammattikehiin, hänen kohdistui syystäkin suuria odotuksia.
Tszyu debytoi ammattikehissä 1.3.1992, ura alkoi suoraan kasi eräiseksi sovitulla ottelulla.
Vastustajaksi saapui Darrell Hiles 7-1-0, joka pysyi kovaiskuisen Tszyun mukana reilun minuutin.
Jo uransa neljännessä ottelussa Tszyu kohtasi entisen maailmanmestarin ja moninkertaisen MM -haastajan Juan La Porten. Tszyu nappasi ylivoimaisen pistevoiton kymmenen eräisessä ottelussa.

Tszyun ehdoton tavoite oli maailman mestaruuden saavuttaminen myös ammattikehissä ja matka huipulle jatkui tiukalla ottelutahdilla. Vuonna 1992 Tszyu iski kuudesti, vuonna 1993 neljästi ja vain ex-mestari Livingstone Bramble kykeni ottelemaan Tszyun kanssa täydet 10 -erää, myös hän kävi luvulla ensierässä.
Seuraavassa ottelussaan Tszyu joutui jälleen takomaan täydet kymmenen erää, ottelussa kaatui vuoden 1984 Los Angelesin kisojen hopeamitalisti Hector Lopez.

Vuonna 1995, uransa 14. ottelussaan Tszyu nousi ylemmän kevytsarjan MM -otteluun.
Ottelu iskettiin MGM Grandin kehässä Las Vegasissa ja vastassa oli Puerto Ricon vasenkätinen Jake Rodriguez, joka oli aiemmin järjestänyt Ruotsin George Scottille uran ensimmäisen tappion.
Tszyu ei antanut Rodriguezille mahdollisuuksia iskien TKO 6 voiton. Jokainen erä meni nuorelle haastajalle.
Tszyu aloitti mestaruutensa puolustamisen Australiassa 25.6.1995 kohdaten kahden painoluokan ex-mestarin, uransa ehtoopuolelle ehtineen Roger "Black Mamba" Mayweatherin, eli Floyd Mayweather Jr. sedän. Roger oli vailla mahdollisuuksia, vaikka pysyikin mukana täydet 12 -erää.
Vuonna 1996 Tszyu puolusti mestaruuttaan kolmasti nousten samalla rytinällä suuren maailman tietoisuuteen. Matkalla kaatui aiemmin voittamaton, peräti 185 -senttinen Hugo Pineda TKO 11,myös Al "Blue" Lewisin valmentama Detroitilaisvasuri Corey Johnson sai kylmää kyytiä Tszyun tyrmätessä hänet erässä neljä.
Etelä-Afrikan pitkä ja ulottuva Jan Piet Bergman tuli tyrmätyksi erässä kuusi, hän oli ollut voittamaton 32 -ottelun ajan.
Tszyu oli iskenyt urallaan 18 ottelua, vuosi 1997 alkoi tittelinpuolustuksella Puerto Ricon Leonardo Mas:ia vastaan. Mas konttasi ensierässä peräti kolmasti, mutta viimeisin luvunlasku tuli tuomari Joe Cortezin "break" komennon jälkeen, josta Mas:in leiri lopulta protestoi. Ottelu tulos lopulta NC1 Nevadan urheilukomission ja IBF -liiton päätöksellä.

Tszyun menestystä ja voittokulkua oli seurattu tarkasti. Hän nousi kohinalla mm. "The Ring" lehden listoilla.
Tszyun otteluita tutkittiin vähintään yhtä kiivaasti, hänen virheitään etsittiin ja tutkittiin, mutta toistaiseksi vain harvat kykenivät ottelemaan hänen kanssaan kovinkaan montaa erää. Tszyun pieniä virheitään oltiin rekisteröity, mutta hänen refleksinsä uskomattoman tarkan nyrkkeilysilmän höystettynä hyvin ajoitettujen iskujen kanssa olivat suojelleet mestaria tappioilta.
Pitkän voittokulun jälkeen tulikin sitten lunta tupaan ja reilusti. Seuraava ottelu nimittäin tultiin muistamaan ja se valittiin "The Ring" julkaisun vuoden yllätykseksi.
Pelätty ja usein ylivoimainen Kostya Tszyu tuli tyrmätyksi varsin pahasti syvästi uskonnollisen Usa:n Vince Phillipsin toimesta.
Uskonnon avulla suurista hankaluuksista elämässään selvinnyt Vince Phillips saapui otteluun selkeänä altavastaajana, mutta se ei kokenutta entistä MM -haastajaa tuntunut haittaavan. Hän oli päättänyt ottaa voiton ja ainakin yhtenä taktiikkana oli käyttää kovaa ja ulottuvaa oikean käden lyöntiä, joka kolisi alusta alkaen varsin usein leuka hieman ylhäällä hyökkäävään mestariin. Phillips väkevä oikean käden isku satutti mestaria aina osuessaan, se oli aivan varma juttu.
Tszyu huomasi ottelun edetessä olevansa suurissa hankaluuksissa kovia iskuja jakavan haastajansa kanssa.
Tämä tarkasti harjoiteltu ja hyvin ajoitettu oikean käden isku pudotti Tszyun ensin erässä 7. ja lopullisesti noutaja tuli erässä 10, myös oikean käden osumien seurauksena. Tszyu oli lyöty ensikertaa urallaan täysin puolustuskyvyttömään tilaan.
Tszyulle tappio tuli todella ikävään saumaan vaikka sitä pidettiinkin enemmän tai vähemmän työtapaturmana. Voiton myötä häntä olisi mahdollisesti odottanut todellinen suurottelu Oscar De La Hoyaa vastaan, joskin De La Hoya oli jo siirtynyt välisarjaan.
Ottelu oli pidempään suunnitteilla ja sen kiinnostavuutta kuvannee hieman se, että sen lopputuloksesta käydään edelleen kädenvääntöä. Molemmilla iskijöillä on edelleen vankkumattomat kannattajansa. Voittajaa ei kuitenkaan saatu selville ja tämä on yksi syy, miksi Tszyu jäi ehkä hieman muiden suuruuksien varjoon.
Osa 2, takaisin mestariksi
Tappion jälkeen Tszyu palasi nopeasti harjoitus salille. Tavoitteena oli otella mahdollisimman pian titteliottelussa.
Paluu kehään tapahtui puolisen vuotta tappion jälkeen, eka matsissa kaatui Argentiinan Ismael Armando Chaves ja muutaman kuukauden päästä selkäänsä sai ex -mestari Calvin Grove (KO1).
Paluu jatkui entisten mestareiden parissa. Parin Australiassa voitetun ottelun jälkeen Tszyu siirtyi jälleen ottelemaan Usa:han. 8/1998 Tszyu nujersi TKO 9 tuomiolla kevytsarjan ex-mestarin Rafael Ruelasin 52-3-0.
Vuoden 1998 lopulla Tszyu pääsi iskemään WBC int. tittelistä saaden vastaansa Kuuban Diosbelys Hurtadon. Hurtado oli aiemmin hävinnyt vain Olympiavoittaja Pernell Whitakerille, Kuubalainen nousi myöhemmin urallaan maailman mestariksi asti.
Tszyun aloitti Hurtado ottelun lupaavasti, tosin myös Hurtado osui kovalla oikeallaan heti ottelun ekalla minuutilla. Tszyu jatkoi hyökäten ankarasti, saaden iskettyä Hurtadon luvulle. Luku kasiin, luvunlaskun jälkeen Tszyu haki ratkaisua ehkä hieman liiankin ahnaasti törmäten itse Hurtadon oikeaan.Tszyu putosi polvilleen, luku kahdeksaan . Ottelu alkoi saada painajaismaisia piirteitä. Tszyu näytti kuitenkin selvinneen lattiassa käynnistä nopeasti, mies hymyili luvunlaskussa vaivautuneesti, eka erä ei ollut tässä vaiheessa edes puolivälissä ja molemmat miehet olivat kontanneet kerran.
Tszyu jatkoi Hurtadon jahtaamista liki raivon vallassa osuen välillä tukevasti, mutta sitten Kuubalaisen oikean käden isku napsahti jälleen kohdilleen. Ajassa 1:26 Tszyu joutui uudelleen luvulle, mutta näytti selviävän tästäkin töötistä nopeasti.
Toiseen erään Tszyu saapui silmä turvoksissa, mutta nyt hän keksi keinon välttää ainakin useimmat Hurtadon nukuttavat oikean käden iskut. Lopulta Tszyu voitti ottelun TKO 5 tuomiolla edeten WBC:n titteliotteluun.


WBC:n Titteli vapautui kun Oscar De La Hoya nousi välisarjaan. Vapaana olevasta tittelistä 3/1998 ratkaisemattoman iskivät Miguel Angel Gonzalez ja Julio Cesar Chavez.
Tszyu pääsi iskemään täydestä tittelistä Miguel Angel Gonzalezia 43-1-1 vastaan 8/1999.
Kovan Hurtado ottelun jälkeen Tszyu veti yhdeksän kuukautta henkeä, palaten titteliotteluun kovassa vireessä.
Kovia otteluita takonut entinen kevyensarjan mestari Gonzalez oli ottelussa lopulta aseeton. Gonzalez kesti hurjan määrän kovia iskuja, mutta lopulta hänen kulmamiehensä keskeytti epätasaisen ottelun, jonka jokainen erä meni Tszyun nimiin.
Näin Tszyu saavutti WBC:n mestaruuden.


Tszyu puolusti titteliään Ahmed Santosia ja parhaat päivänsä nähnyttä Meksikolaista legendaa Julio Cesar Chavezia vastaan.
Helmikuussa 2001 Tszyu haastoi WBA:n mestarina jo pidempään olleen Sharmba Mitchellin. Tszyu takoi RTD 7 voiton, vasenkätisen ja ulottuvan Mitchellin loukatessa polvensa.
Seuraavassa ottelussaan Tszyu kohtasi ykköshaastajansa voittamattoman Saksan Oktay Urkalin. #1 (WBC), #4 (WBA),
Tszyu nappasi kovan työn jälkeen pistevoiton Urkalista murtaen Urkalin leukaluut erässä 7.
Vuoden 2001 Tszyu päätti upeasti yhdistäen sarjansa tittelit.
Tszyu pääsi iskemään IBF -liiton tittelistä nuorta ja voittamatonta Usa:n Zab Judahia vastaan 27-0-0.
Ottelu iskettiin MGM Grandin kehässä Las Vegasissa. Tszyu hävisi ottelun ekan erän nopealle IBF:n mestarille. Tszyu ei kuitenkaan ollut koskaan hävinnyt vasurille ammattikehissä, eikä niin tapahtunut tässäkään ottelussa.
Aivan toisen erän lopussa Tszyun pelottavan tarkka ja kova oikea löysi kahdesti peräkkäin tiensä Judahin leukoihin ja peli on sillä selvä. Judah lensi iskun voimasta kanveesille.
Hän yritti nousta hätääntyneenä jaloilleen siinä onnistumatta. Tuomari Jay Nadyn tehtäväksi jäi keskeyttää ottelu. Ottelun jälkeen Judah purki vihaansa myös tuomariin, ehkä Judah ei itse huomannut tässä tilanteessa olevansa suuressa vaarassa ahnaasti saalistavan Tszyu käsittelyssä:


Mestaruuksien valloittamisista huolimatta Tszyu oli kärsinyt jo pidempää vakavista loukkaantumisista. Mestari myös ikääntyi kovaa vauhtia.
Vuosina 2002, 2003 ja 2004 Tszyu nousi kehään vain kertaalleen vuodessa ja osaa otteluista jouduttiin siirtämään mestarin vammojen parantumista odotellessa, osa vammoista vaati leikkaushoitoa, esim treeneissä hajonnut olkapää.
Noissa kolmessa ottelussa kaatuivat Ben Tackie pistein, Jesse James Leija TKO 6 ja uusinnassa Sharmba Mitchell TKO 3.

Vuoden 1997 Vince Phillips tappion jälkeen Tszyu oli takonut 13 ottelua, joista 11 oli titteliotteluita. Vain kaksi vastustaa kykeni ottelemaan Tszyun kanssa täydet 12 erää. Se kertonee jotain Tszyun tehokkuudesta.
Uransa viimeisimmässä ottelussaan Tszyu kohtasi Englannin nuoren ja voittamattoman Ricky Hattonin.
Ricky Hattonin mahdollisuuksiin ottelussa ei juuri uskottu, sillä Tszyuta pidettiin edelleen yhtenä maailman parhaista iskijöistä.
Myös Tszyu vs Floyd Mayweather Jr superottelusta oli puhetta etenkin vuosina 2004-2005, kun Floyd alkoi valloittaa samaa sarjaa. Ottelu ei koskaan ollut kai lähelläkään toteutumista vaan Floyd jatkoi Tszyulta riisutun WBC:n vyön voitettuaan matkaansa välisarjaan ja siitä ylöspäin.
Tszyu vs Hatton iskettiin lopulta 4.6.2005 M.E.N. Arena, Manchesterissa. Ottelussa oli panoksena ainut vyö joka Tszyulla oli jäljellä, eli IBF -liiton vyö. WBC ja WBA vyöt Tszyu menetti ilman ottelua.Ottelun lähestyessä useat pitivät Hattonia vain tarkoin suojellulta WBU:n mestarilta. Hatton oli kuitenkin liki kymmenen vuotta hallitsevaa mestaria nuorempi j todella nälkäinen.
Hatton tunnettiin ylemmässä kevytsarjassa poikkeuksellisen vahvana ja aggressiivisena ottelijana. Hatton kypsytti vastustajiaan kovalla vauhdilla, lisäksi Hatton viljeli loputtomasti kovia ja hyvin osuvia vartaloiskuja, jotka kypsyttivät koviakin haastajia.
Tszyu taakkana oli vammojen lisäksi ottelutuntuman puute, Hän oli otellut kilpakehissä vain reilut kaksi erää edellisen 2,5 vuoden aikana, viimeisimmän pidemmän ottelun hän kävi yli kolme vuotta ennen Hattonin kohtaamista.

Ensimmäisiä pientä huolta herättäviä hetkiä nähtiin jo puntarilla Radisson Edwardian Hotellilla. Tszyu nimittäin saapui punnitukseen ylipainoisena, painot saatiin kuntoon vasta toisella yrittämällä tunnin jumpan jälkeen.
Lehdistölle Tszyu vakuutti, ettei tässä ole mitään hätää.
"Olen elämäni kunnossa, en ole koskaan nähnyt kroppaani näin hyvässä kunnossa." Tszyu letkautteli puntarin jälkeen.

Ottelussa parhaista päivistään hidastunut Tszyu lämpeni hitaasti.
Tszyu hävisi eriä ottelun alussa, mutta myös hänellä oli ottelussa hetkensä. Tszyu tarjoili Hattonin leukoihin kovimmat iskut mitä sinä iltana ehkä jo hieman väsyneestä ja vammoista kärsineestä kropasta lähti.
Hatton oli kuitenkin päättänyt antaa kotiyleisölle viihdettä koko rahan edestä ottaen eriä nimiinsä paljon sitomista ja puskemista sisältäneessä ottelussa.
Ankaran taistelun jälkeen Tszyun valmentaja Johnny Lewisis luovutti ottelun erän 11 -jälkeen. Tszyu oli pisteissä jäljessä kaikkien tuomareiden papereissa. Voitto olisi vaatinut Hattonin tyrmäämistä, mutta väsynyt Tszyu tiesi jo antaneensa kaikkensa. Se ei vaan riittänyt nuoren ja nälkäisen haastajan pysäyttämiseen.
Hatton iski sensaatiomaisen yllätyksen 22 000 fanin mylviessä kotiareenalla, voiton jälkeen tie tähtiin aukeni nuorelle Hattonille ja hän myös käytti tilaisuutensa viimeistä korttia myöten. Hatton nousi nopeasti rahakkaisiin otteluihin, mutta lopulta myös hänelle löytyi kesyttäjiä.

Ottelun jälkeen Kostya Tszyu totesi rehdisti hävinneensä paremmalleen.

"I have nothing to be ashamed of - I lost to the better fighter"
-Kostya Tszyu-

Tappiollinen Hatton ottelu jäi karismaattisen Tszyun viimeiseksi, ainakin toistaiseksi;)

Dokkari 1/3

Dokkari 2/3

Dokkari 3/3


ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net