Julkaistu
31.01.2010
Ammattinyrkkeily.Net on onnistunut saamaan haltuunsa Euroopan ja Ringin listallekin itsensä iskeneen Harri "Harrius Play" Piitulaisen lehdistö kansiot!
Muutin kansioita parhaan osaamiseni mukaan sähköiseen muotoon, jotta myös sinä saisit syventyä 60-70 luvun nyrkkeilyn ja media työskentelyyn! Voin myös kertoa, että tehtävä oli haasteellinen kansioiden valtaisan fyysisen koon vuoksi.
Suuri kiitos Harri Piitulaiselle.
Lehdistö kansioita on viisi kappaletta ja näitä ei ole tällaisenaan julkaistu koskaan aikaisemmin!
Perehdy huolella aiheeseen, toivotan hyvää matkaa 60 -luvun ammattinyrkkeilyn maailmaan!

Alkuun kuitenkin pieni kertaus Harrin ammatti urasta Nyrkkeilijäksi syntynyt ammattinyrkkeilijä Yrjö Piitulaisen poika Harri Piitulainen halusi olla nyrkkeilijänä isäänsä parempi, isä oli voittanut kolme Suomen mestaruutta. Poikkeuksellisen taitava Harri Piitulainen iski itsensä Suomen mestariksi vuonna 1965 vain 17 -vuotiaana.
Ammattikehiin Harri siirtyi vuonna 1966, vain 19 -vuotiaana.

Isänsä valmentama ja manageroima Harri kirjoitti ammattilais-sopimuksen Ruotsiin Ingemar Johanssonin ja Bertil Knutsonin kanssa.
Ura alkoi 15000 tuhannen ihmisen edessä Bo Hogbergin tavoitellessa Euroopan mestaruutta.
Harrin ensimmäinen tavoite oli saavuttaa Euroopan mestaruus ja sen eteen töitä tehtiin.

Täysin raittiiden elämän tapojen siivittämänä Harri harjoitteli aina kuudesti viikossa, vain lauantai oli pyhitetty hieronnalle ja saunomiselle.
Uran alusta alkaen ottelutahti oli kiivas, vuonna 1967 Harri otteli kymmenen ottelua voittaen jokaisen. Otteluita saattoi olla kolme yhden kuukauden aikana, kahta lukuun ottamatta Harri otteli aina Ruotsissa.
Vuosi 1968 oli nyrkkeilyllisesti hieman rauhallisempi, sillä Harrin vanhemmat erosivat ja "siviili elämän" puolella kuohui. Romanssi, ero ja valtaisa pyöritys mediassa olivat vieneet nuorukaisen ajatukset hetkeksi pois nyrkkeilystä, mutta ura jatkui kaikesta huolimatta voitokkaana.

Vuoden 1968 ensimmäinen vastustaja lokakuun syksyisessä illassa tulisi olemaan Euroopan listan seiska, Karl Furcht ja samalla ottelu oli Harrin uran ensimmäinen kahdeksan eräinen.
Kymmenen kuukauden tauosta huolimatta Harri otti uransa arvokkaimman voiton napsien jokaisen erän nimiinsä..Euroopan listalle nousu alkoi olla tosiasia.

Seuraavassa ottelussaan Harri jatkoi voittojen tiellä, nyt kaatui pistein entinen Ranskan mestari, EBU -tittelistäkin iskenyt Leon Zadourian.
Harri tosin menetti ottelussa yhden hampaansa, mutta voitto tuli.

Kovan harjoittelun ja tiiviin ottelutahdin seurauksena Harrin nyrkit alkoivat sanoa sopimustaan irti vaikeuttaen miehen tavoitetta jatkaa tiivistä ottelutahtia.

Seuraava ottelu oli jo sovittu iskettäväksi Helsingissä, mutta rikkinäisellä kädellä otteleminen olisi tyhmää ja vaarallista.
Ammattinyrkkeily liitto kuitenkin vähät välitti Piitulaisen vaivoista, jotka myös lääkäri totesi, vaan pakotti miehen ottelemaan.

Vastaan oli ajateltu pelottavaa Lex Hunteria ja ottelusta käytiin julkisuudessa valtaisa taistelu.
Harri oli jo lähellä lopettaa koko nyrkkeilyn käsivammojen ja hankaluuksien seurauksena...Kyseistä iltaa siirrettiin ja käsiä hoidettiin, mutta aikaa oli kerta kaikkiaan liian vähän.
Harri sai SAN:ilta sairastelustaan tuomion, hänen oli oteltava kevään 1969 aikana kahdesti Weneskosken järjestämissä tapahtumissa ja kohdattava lopulta Lex Hunter, ulkomaille ei ollut tänä aikana mitään asiaa työtään hoitamaan..
SAN:in Ilmo Lounasheimo ei allekirjoittanut tätä tiedoksiantoa.

Kohun keskellä Harri nousi Euroopan listalla sijalle 10, Lex Hunteria Harri ei kuitenkaan koskaan kohdannut, sillä Hunter perui itse lopulta ottelun.
Harri otteli kahdesti Suomessa voittaen Ranskan Bernard Martinin pistein ja Belgian mestarin Pierre Tirlogin TKO 1 tuomiolla.
Pierre Tirlon Harri kohtasi Tampereella.

Vuosi 1969 oli nyrkkeilyllisesti kova, Harri nousi listoilla, mutta kärsi uransa ensimmäisen tappio. Tappio tuli Willy Quatuorille (62-9-5) pistein. Harri kävi ottelun kuudennessa erässä luvulla ollen itse täysin tietämätön tapahtuneesta..Ottelu kesti lopulta täydet 8 -erää. Myös Willy Quatuorin kuntoa testattiin, hän kertoi olleensa ottelun loppu puolella niin väsynyt, ettei uskaltanut enää edes istua erätauoilla.

Syyskuun ja Joulukuun 1969 välillä Harri otteli Quatuor matsin lisäksi kolmasti, kaksi voittoa ja ratkaisemattoman entistä Italian mestaria vastaan.
Vuonna 1970 Harri kohtasi tulevan välisarjan Euroopan ja maailmanmestarin John H Straceyn, ottelu iskettiin Royal Albert Hallisa Lontoossa.
Harri hävisi kovan ottelun TKO 6 tuomiolla, 6-7 erän erätauolla tuomari oli jututtanut Yrjö Piitulaista ja täysin kielitaidoton mies kykeni vastaamaan kohteliaasti All Right, All Right!..ottelu loppui siihen, sillä tuomari oli ilmeisesti kysynyt että haluatteko keskeyttää ottelun;)
Ottelun kovuudesta kertonee jotain se, että Harri joutui peräti viidesti luvulla kolmen ensi erän aikana, hän kuitenkin taisteli itsensä mukaan otteluun.
Voittoon Harrikaan ei kovan alun jälkeen enää uskonut, mutta täydet erät olisi Stracey joutunut mahdollisesti tahkoamaan sisukkaan Suomalaisen kanssa. Harri oli päättänyt taistella vaikka henki menisi.

Jo ennen Englannin kohtalokasta iltaa Harri alkoi olemaan väsynyt jatkuvaan pyöritykseen, nyrkkeily ei tuntunut enää niin tärkeältä, loppuun palaminen on kai oikea termi, kun katsoo nyt miehen listaa, median myllerrystä ja kiivasta ottelutahtia.

Harrin ura ammattinyrkkeilijänä loppui vain 23 -vuotiaana, KO 1 tuomioon Helsingissä, Harri tiesi jo ennen ottelua, että peli on pelattu. Ottelu ei jännittänyt, ei tuntunut pelkoa, ei voiton nälkää, ei mitään..peli oli päätynyt.

"Harri Piitulainen"
-Nyrkkeily nosti minut tähtiin, nyrkkeily antoi minulle unelmia, nyrkkeily toi minulle ystäviä. Jokainen päivä, tunti, minuutti ja sekunti on ollut kokemisen arvoinen.
Nyrkkeily pudotti minut tähdistä, nyrkkeily romutti minun unelmani, nyrkkeily pisrtoi sieluni miljooniksi pirstaleiksi
Jäljelle jäi kuitenkin tahto ja halu olla hyvä ihminen, on vain yritettävä olla hyvä ihminen.-

Harrin kotisivuille pääset tästä:

Boxing Is My Life - Harri Piitulainen

Harri on kunnostautunut myös kirjailijana, mies on julkaissut kirjat "Nyrkkeilijän unelma", "Nyrkkeilykehien satuprinssi" ja "Elämäni poltinmerkit"
Osa Harrin kirjoista on myös luettavissa Internetissä:

Elämäni poltinmerkit
 


Ottelu väläys on vuodelta 1967, vastassa Fortuna. Ottelussa taistelee nuori, mutta väsynyt soturi. Ottelu oli vuoden kymmenes, kolmas kuukauden aikana..vuosi päättyi voittoon ja matka huipulle jatkui.Harrin valtaisaan lehtileike arkistoon pääset alla olevia kuvia klikkaamalla.
Pahoittelen kuvien laatua. Teksteistä saa luettavia käyttämällä "Picasa" gallerian zoomia, eli suurennuslasia kuvien oikeassa yläkulmassa.
Internet selaimen oma Zoom kannattaa myös asettaa esim. 125%. Internetr explorer ohjelmasta zoom löytyy ylävalikosta:
katso (view)--->
Zoom 125%

Galleria 1


Galleria 2


Galleria 3


Galleria 4


Galleria 5
ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net