Julkaistu
10.09.2009
Raskaansarjan huipulle tuntemattomasta suuruudesta noussut 27 -vuotias Eddie Chambers on tehnyt itseään tunnetuksi nyrkkeilykehässä nopeutensa ja päättäväisen asenteensa turvin.
Eddie Chambers on nykymittapuun mukaan sarjaansa varsin pieni mies, hän on 185 -senttinen ja painoi edellisessä huikeassa ottelussaan "vain" 94,5 kiloa, mutta se ei miehen menestymista tunnu estävän.
Chabersin vastustajana edellisessä ottelussa 7/2009 oli aiemmin voittamaton Alexander Dimitrenko, hän painoi Chambersia yli 20 kiloa enemmän ja oli liki 20 -senttiä pidempi lupaus, josta Chambers kuitenkin takoi ylivoimaisen pistevoiton. Ottelu iskettiin Saksassa, Dimitrenkon nykyisessä kotikehässä. Ottelussa karsittiin WBO -liiton titteliotteluun pääsystä..
Eddie Chambers on kotoisin Philadelphian Pennsylvaniasta. Nyrkkeilyn maailmaan Eddie tutustui isänsä Eddie Sr kautta.
Eddie Sr oli ollut itsekin nyrkkeilijä nuorena miehenä ja hän tykkäsi viettää aikaasa katsellen mestareiden otteluita yhä uudestaan ja uudestaan.
Eddie Jr oli perheen vanhin vanhin poika, myös hän alkoi seurata isänsä seurassa nyrkkeilymatseja innostuen aiheesta.
Pikkuhiljaa otteluita seuraamalla Eddie Jr alkoi ymmärtää mikä on kupletin juoni ja mihin lajissa pyritään.
Jo aivan lapsena Eddie Jr:lle tulivat tutuiksi Sugar Ray Robinsonin, Jack Johnsonin, Joe Louis, Jersey Joe Walcottin, Muhammad Alin, Jake Lamottan ja Rocky Marcianon kaltaiset suuruudet.
Liikunnallinen Eddie Jr oli kouluaikoina kiinnostunut myös koriksesta ja jenkkifudiksesta, etenkin huippu-urheilun suuret palkat kiinnostivat nuorta miestä.
Eddie Jr ei kuitenkaan pärjännyt näissä lajeissa haluamallaan tavalla, eikä harjoittelukaan tuottanut haluttua tulosta.
Eddie Jr oli arvellut jo hyvinkin nuorena, että nyrkkeily on hänellä varmasti jotenkin veressä, hän haaveili usein oikeista otteluista ja nuoren miehen tavoite oli alusta asti vaatimaton, jonain kauniina päivänä hänestä tulisi raskaansarjan maailmanmestari!

Nyrkkeilyyn tutustuminen kevyen harjoittelun merkeissä alkoi Eddien ollessa yhdeksän vuotias.
Alkuun opeteltiin nyrkkeiluasentoa, suojausta, haettiin iskujen liikeratoja, joita poika sitten harjoitteli peilin edessä päivittäin tai aina kun peilin ohi sattui kulkemaan.
Eddie Jr painoi tuohon aikaan 70 paunaa, joten unelma raskaansarjan mestaruudesta oli varsin kaukainen. Eddie kuitenkin harjoitteli, isä kertoi lajista, mestareiden matseja katsottiin ja katsottua sovellettiin harjoitteluun.
12 -vuotiaana harjoittelu oli jo säännöllisempää, Eddie katseli edelleen mestareiden matseja ja hän uskoo niillä olleen suuri vaikutus hänen kykyihinsä nyrkkeilijänä. Huippujen ottelut inspiroivat häntä harjoittelemaan kovempaa ja yhä useammin..samanlaista fyysistä kuntoa kuin esimerkiksi Alilla ei rakenneta todellakaan yhdessä päivässä, oli harjoiteltava päättäväisesti ja pitkäjänteisesti.
Eddie alkoi haaveilla tosissaan kilpakehään menosta, mutta entinen nyrkkeilijä Eddie Sr oli aivan toista mieltä. Hänen mielestään kilpailu ei sopinut hänen pojalleen, mutta harjoitella kannatti silti, oppeja voisi käyttää itsesä puolustamiseen mikäli tarvetta ilmaantuisi.
Eddie Jr pettyi suuresti kuulemastaan, muttei suinkaan lannistunut.
Poika jatkoi harjoittelua säännöllisesti ja kehittyi, hänen täyttäessää 14 -vuotta myös isä alkoi vakuuttua siitä että poika on vietävä ihan oikeasti kilpailuihin.
Eddie amatööri ura alkoi tästä.
Eddie iski amatöörinä noin 80 kamppailua, parhaaksi saavutuksesksi opinahjosta jäi Pennsylvanian osavaltion mestaruus.
Eddie Jr tiesi, että hänen paikkansa on ammattikehissä, amatööriottelut olivat hyvää harjoitusta matkalla ammattikehiin ja ammattiotteluiden aika koittikin hyvin nopeasti.
Eddie Chambers nousi ensikertaa ammattikehään 18 -vuotiaana. Sillon elettiin vuotta 2000.
Reilun vuoden aikana Eddie takoi kahdeksan voitton joista viisi tyrmäyksellä, hän sai myös lisänimen "FAST" Eddie.
Osa katsojista käänsi nimen hyvinkin nopeasti "FAT" Eddieksi;), miehen ollessa välillä aika pullean näköisessä ja "mahakkaassa" kunnossa;)..pieni pulleuskaan ei ole estänyt Eddietä menestymästä, hänen nopeutensa on tehnyt liki kaikkiin vastustajiinsa vaikutuksen.
Ura siis lähti käyntiin hiensti..vauhdikkaan alun jälkeen Eddie pääsi ottelemaan Philadelphian legendaarisiin Blue Horizonin iltoihin, voittojen jatkuessa vastustajien tasoa alettiin pikkuhiljaa nostamaan. Vuonna 2005 Eddien käsittelyssä kypsyivät tunnetut Ross Puritty ja Robert Hawkins. Robert Hawkinsia vastaan Eddie iski ensimmäisen 12 -eräisen ottelun voittaen pistein. Matsissa oli panoksena IBU -titteli ja vapaana ollut Pennsylvanian mestaruus.
Vuonna 2006 Eddie otteli kolmasti tyrmäten MM -ottelussakin käyneen Ed Mahonen.
Vuonna 2007 ottelutahti jatkui samana ja aiemmin voittamattoman Derric Rossyn kohtaaminen päättyi Eddien voittoon TKO 7 tuomiolla. Tuomari keskeytti epätasaiseksi menneen ottelun ja pelasti pahasti piestyn Rossyn suuremmilta vaurioilta. Jatkossa myöskin Kyvykkäänä nyrkkeililjänä tunnettu Dominick Guinn sai myös kokea Edin nyrkkein kovuuuden ja käsien nopeuden, Eddie otti voiton Guinnista pistein 10 -erän jälkeen.
Vuoden 2007 lopulla päätettiin iskeä turnaus IBF -liiton titteliotteluun pääsystä.
Turnauksen ottivat osaa luonnollisesti kovat nimet ja se alkoi pareilla Byrd VS Povetkin ja Brock vs Chambers. Voittajan oli tarkoitus kohdata raskaansarjan ehdoton ykkösnimi, isokokoinen, nopea ja tulisesti iskevä Wladimir Klitchko.
Turnajainen alkoi todenteolla Saksan maaperällä 27.10.2007, Olympiavoittaja vuodelta 2004, Alexander Povetkin kohtasi kyseisenä iltana liki 300 ottelua amatöörinä voittaneen ja ammattikehissä raskaansarjan maailmanmestariksi jo aiemmin nousseen vasenkätisen Chris Byrdin. 36 -vuotias Chris Byrd oli kyennyt aiemmin takomaan nopeutensa ja hankalan ottelutyylinsä ansioista voiton liki jokaisesta vastustajasta.
Tappioita "Rapid Fire" lempinimeä kantaneelle Byrdille oli tullut vain Usa:sta raiskauksen takia karkoitettua, voittamatonta kuntoihmettä Ike Ibeabuchia ja Wladimir Klitschkoa vastaan (kahdesti).
Ottelun lähestyessä tiedettiin että Byrd oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Wladimir Klitchko oli lyönyt Byrdin luvulle useasti edellisenä vuotena ja Byrd oli matsissa vain varjo entisestään, nyrkkeilijä harvoin paranee näin rankoista kokemuksista, poikkeuksiakin on, mutta Byrd ei kuulunut tähän porukkaan.
JOka tapauksessa Byrdin lista oli edelleen komea, hän saapui matsiin liki 50 -ottelun kokemuksella ja voittosarakkeesta löytyi todella kovia nimiä.
Ottelu Povetkinia vastaan oli ikääntyneen ja kovan uran iskeneen Byrdin viimeinen toivo päästä vielä kerran suurille areenoille, mutta ottelun edetessä Byrdin urakka kävi toivottomaksi, nuorempi, vasta 13 ammattiottelun kokemuksella kehään noussut Alexander Povetkin osoitti olevansa ottelussa täysin omaa luokkaansa. Byrdin avustajat joutuivat keskeyttämään ottelun erässä 11.
IBF -turnauksen ensi esitys oli saatu päätökseen ja nyt odotettiin toisen osan iskemistä. Toisessa osassa kohtasivat MM -ottelussakin iskenyt pankkiiri Calvin Brock 31-1-0 ja edelleen voittamaton Eddie Chambers 29-0-0.
Ottelu päätettiin iskeä 11/2007 Usa:ssa. Eddie Chambers saapui otteluun hyvin harjoitelleena, edelleen hieman pulleana, mutta hyvä kuntoisena.
Calvin Brock yllätti osan yleisöstä jo puntarilla, sillä mies saapui otteluun liki 110 -kiloisena, uransa painavimmassa kunnossa. Vuoden 2000 Olympiakävijä Brock oli ennalta varma voitostaan , häntä pidettiin uran alkuaikoina suurena lupauksena, joskin häneltä puuttui jotain, asiantuntijoiden mukaan häneltä puuttui tappajan vaisto.
Uransa alussa Brock teki selvää vastustajistaa tyrmäten liki jokaisen, mutta kovemmissa otteluissa hänen tekemisensä ei aina vakuuttanut. Aiemmin Brock oli voittanut mm. Clifford Etiennen ja Jameel McClinen, tosin Jameel McClineakin vastaan oteltaessa Brock oli yli kymmenen kiloa kevyemmässä kunnossa.
Brock vs Chambers ottelu oli ollut tasainen, itse en ottelua ole koko ottelua nähnyt, mutta tarina kertoo että Chambersin hyvä suojaus ja tarkat iskut toivat hänelle niukan pistevoiton vaikka Brock tekikin työt ottelussa.
Chambersin on sanottu muistuttavan perustyyliltään hyvin paljon alemman keskisarjan entistä mestaria Winky Wrightia ja ehkä se pitää paikkaansa vaikka Winky onkin vasuri ja sikäli hieman eritavalla otteleva. Molemmat miehet suojaavat itsensä hyvin ja osaavat ”joustaa” kehollaan hienosti tarkoituksena saada vastustajan iskujen vaikutusta heikommaksi ja tämä toimii hyvin kun sen osaa.
Chambersiin on vaikeaa saada osumaan kovaa iskua, Chambersin silmä on usein huipputerässä, hänen nyrkkeilynsä perustuu hyvään puolustukseen ja nopeuden hyödyntämiseen. Chambers myös liikkuu hyvin tarpeen vaatiessa, hänen nyrkkeilynsä voi näyttää hieman paikallaan seisoskelulta, mutta se on yllättävän tehokasta. Chambers on kova ja vaikeasti voitettava nyrkkeilijä.
Chambersia on verrattu myös nuoreen Chris Byrdiin ja kieltämättä nyrkkeilyssä on paljon samaa…
Elettiin aikaa 1/2008 ja raskaansarjan IBF -turnaus oli edennyt finaalivaiheeseen.
Chambers oli uransa tärkeimmän ja ehdottomasti kovimman haasteen edessä. Hän saisi vastaansa Venäläisen valmennuskoneiston tuotoksen, Olympiavoittaja Alexander Povetkinin.
Molemmat miehet olivat voittamattomia, Chambers oli jokusen vuoden nuorempi ja kokeneenpi ammattilaisena, Povetkin taas oli miehistä isompi kokoinen ja vahvempi. Povetkin oli myös tulevan ottelun selkeä ennakkosuosikki, hän oli Olympiavoittaja ja omasi reilusti kokemusta amatööripuolelta. Hän oli saavuttanut amatöörinä myös maailmanmestaruuden ja Euroopanmestaruuden ja kaiken lisäksi hän oli kokenut myös potkunyrkkeilyssä.
Ottelu iskettiin 26.1.2009 Berliinissä Saksassa. Amatöörinä kaiken liki kaiken mahdollisen saavuttanut 188 -senttinen Povetkin takoi aktiivisemmalla nyrkkeilyllään pistevoiton Chambersista. Ottelun pisteet menivät Povetkinille 117-111 119-109 ja 116-112.
Eddie Chambers kärsi uransa tärkeimmässä paikassa tappion, esitys ei ollut huono, mutta ei riittävän hyväkään Povetkinin lyömiseksi.
Povetkin otti voiton neljän miehen turnauksesta, mutta loukkasi jalkansa ennenkuin ehti nousta MM -otteluun Wladimir Klitchkon kanssa.
Eddie Chambers ei jäänyt murehtimaan tappiotaan pitkäksi aikaa vaan palasi kehään vajaan viiden kaukauden jälkeen. Ottelussa oli panoksená Chambers USBA titteli ja vastaan asettui kovasta iskustaan tunnettu nuori Raphael Butler. Chambers ei antanut ottelussa Butlerille mahdollisuuksia vaan iski Butlerin keskeytys kuntoon erässä kuusi.
Dan Goossenin "Goossen Tutorin" manageroima Chambers oli tehnyt onnistuneen paluun kirvelevän tappion jälkeen. Muutaman kuukauden päästä Chambers ousi jälleen kehään ja nyt kaatui Livin Castillo..pari kuukatta tästä eteenpäin Chambers otti ylivoimaisen pistevoiton mm. David Tuaa tiukoilla pitäneestä, yli 120 -kiloisesta Cisse Salifista.
Chambers oli jälleen valmis aloittamaan nousun terävimmälle huipulle. Millään pienellä riksillä tähän ei lähdetty, sillä vastaan haettiin entinen WBC -liiton mestari, vain kaksi ottelua( Klitchkoille) hävinnyt myöskin Samuel Peter.
Chambersia pari vuotta vanhempaa Peteriä ei voinut tosiaankaan aliarvioida, hän oli kaatanut kovia nimiä ja oli lähellä tyrmätä Wladimir Klitschkon vuo9nna 2005. Peter oli myös kukistanut taitavan entisen alempien sarjojen mestarin James Toneyn kahdesti, tyrmännyt Oleg Maskaevin ja ottanut pistevoiton isosta Jameel McClinesta. Chambers kuitenkin halusi kohdata Peterin, sillä kaikki on kyettävä periaatteessa voittamaan mikäli mestariksi haluaa. Chambers oli tarkkaillut Peteriä ja hänen lievä hitautensa tarjosi Chambersille mahdollisuuden voittoon. Voimiensa puolesta väkivahva Peter on omaa luokkaansa, mutta nopeus ja taito eivät olleet 27.3.2009 hänen mukanaan kehässä. Chambers takoi edellisessä ottelussaan Vitali Klitschkolle tittelinsä hävinneestä ex-mestarista selkeän pistevoiton ja antoi samalla kyvyistääån myrskyvaroituksen. Viimeistään nyt Chambersin nimi tuli tutuksi lajia vähääkään seuraaville, 101 -kiloinen ja hieman pulska Chambers oli takonut juuri voiton The Ring Magazinen listalla sijalla kuusi olleesta miehestä kivuten samalla itse kyseisen julkaisun listalle kymmenen parhaan raskaansarjan iskijä joukkoon.
Chambers oli nyt nousemassa terävimmälle huipulle ja nopeasti ,seuraavassa ottelussaan hän kohtasi Saksassa yli kaksimetrisen ja voittamattoman Alexander Dimitrenkon.
Ottelun lähestyessä useimmat odottivat Chambersin saapuvan kehään hieman normaaliakin painavampana ja voimaeroa tasoittaakseen, mutta toisin kävi. Chambers oli panostanut siihen osa-alueeseen mikä oli hänen valttinsa muutenkin. Hän saapui kehään vain 94.5 kiloisena ja entistäkin nopeampana. Edes kotikehä ei palastanut selvästi hitaampaa ja kankeampaa Alexander Dimitrenkon pistetappiolta ja oli jopa lähellä oli ettei Chambers tyrmännyt häntä. Dimitrenko kävi ottelussa luvalla kahdesti, kerran vartalosta ja kerran päähän osuneen iskun seurauksena. Vaikutti oudolta, mutta vain muutamaa kiloa alemman raskaansarjan mitoista painavampi Eddie Chambers kykeni lyömään kovaa myös hieman kevyemmässä kunnossa, nopeutensa turvin Chambers suojasi itseään hienosti ja kykeni suorittamaan iskuja jotka yllättivät jättikokoisen Dimitrenkon. Chambers oli hoikempi kuin vuosiin ja kova työ ja panostaminen oikeisiin asioihin palkittiin. Hän oli juuri saavuttanut WBO -liiton ykkäshaastajan paikan, nähtäväksi jää miten Chambersin käy hurjalla iskuvoimalla iskeää Wladimir Klitchkoa vastaan. Ainakin Chambers pääsee yrittämään unelmansa toteutumista, näillä näkymin vuoden 2009 lopussa (12/12/09) tai 2010 alussa, riippuen ilmeisesti enää Klitchkon kipeytyneen olkapään tilasta.
Chambers on noustanut itsensä Amerikkalaisten raskaansarjan toivoksi Chris Arreolan ohella. Hänen tptuuden hetkensä koittaa 29.9.2009 kun hän pääsee haastaamaan 38 -vuotiaan WBC:n mestarioVitali Klitschko. katsotaan miten Usa:n miesten käy kun vastaan asettuu raskaansarjan pelätyimmät veljekset, Dr Steelhammer ja Dr Ironfist. Klitchko vs Chambers mahdollisesti 3/2010, mikäli Klitchko looukkaantunut olkapää parantuu ennen sitä


ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net