Julkaistu
20.03.2009
Martin Rogan on mies, jonka menestymiseen tai mahdollisuuksiin ammattinyrkkeilyssä ei ole juuri uskottu, Rogan on noussut liki aina kehään altavastaajana, mutta hänen saavutuksensa lyhyellä ammattiuralla alkavat olla jo kovaa luokkaa.
Alla lyhyt esittely raskaassa sarjassa iskevästä Martin Roganista, tietoa hänestä en paljoa löytänyt ja siitäkin vähästä oli montaa versiota, mikäli lukijoilla on täydennettävää tai korjattavaa niin laittakaa palautteena tulemaan:

Pian 38 -vuotias Martin Rogan ennätti iskeä amatöörinä kymmenen ottelua, voittaen jokaisen, joista viisi keskeytyksellä.
Urheilutaustaa Roganilla on ainakin irlantilaisesta futiksesta, ammatikseen mies ajelee tai ainakin ajeli taksia Belfastissa.

Erään tarinan mukaan Martin Rogan päätyi nyrkkeilyn pariin varsin erikoisen tapauksen johdosta.
Hänet määrättiin yhdyskuntapalveluun Frank Carson Boxing Clubille avittamaan vähempiosaisia nuoria urheilun upeaan maailmaan.
Itse rangaistus tuli siitä että Rogan joutui ystävänsä kanssa iltaa viettäessään erimielisyyksiin nuorisojoukon kanssa. Tarina kertoo, että yökerhon edustalla alkaneen nujakan loputtua Belfastin sairaalaan saapui suurlähetys, johon kuului useita Roganin kanssa tekemisiin joutuneita miehiä.
Rogan pidätettiin välittömästi, mutta hänen onnekseen tapahtuma oli tallentunut turvakameraan, josta voitiin todeta nujakan aiheuttaja ja myös se että Rogan oli ryhtynyt välittömästi tilanteen rauhoituttua auttamaan jostain syystä;) maahan joutuneita ”onnettomuuden” uhreja.
Rogan sai hölmöilystään tuomion, jota suorittaessaan hän huomasi olevansa erittäin kiinnostunut nyrkkeilystä.
Roganin kykyjä vahvana ja suuri sydämisenä taistelijana ei juuri huomioitu vaan hänen touhuaan salilla pidettiin enemmänkin harrastelijan puuhasteluna. Rogan otti alusta alkaen harjoittelun kuitenkin tosissaan, hän oli urheillut ja harjoitellut aikaisemminkin kovaa joka mahdollisti uuden lajin salojen omaksumisen poikkeuksellisen nopeasti. Uusi laji ja sen oppiminen oli haasteellista, mutta Rogan tuntui pitävän haasteista.

Lyhyen amatööriuran ja hetken harjoittelun jälkeen Rogan siirtyi ammattikehiin vuonna 2004, 33 -vuotiaana.
191 – senttinen, hieman yli 100 –kiloinen ja oikeakätinen väkivahva Rogan aloitti uransa neljällä nelieräisellä ottelulla ja vuonna 2006 mies siirtyi kuusi eräisiin otteluihin. Alkuun Roganin ura käynnistyi varsin normaaliin tapaan hyvin maltillisesti. Vuonna 2008 Rogan sai mahdollisuuden ottaa osaa televisioituun turnaukseen joka tunnetaan nimellä 'Prizefighter'.
Turnaukseen osallistumisesta Rogan kävi keskustelua hänelle ilmaantuneen valmentaja /manageri John Breenin kanssa.
Breen ehti päästä keskustelussa siihen pisteeseen, jossa käytiin läpi uran jatkoa jos Rogan sattuisi menestymään. Rogan itse ei ole koskaan epäillyt mahdollisuuksiaan ja vastasikin Breenin kommentteihin turnauksen lopputulosta lyhytsanaisesti ennustaen: ”Jatketaan keskustelua siitä kun voitan turnauksen”
Itse turnauksessa otellaan kolme ottelua ja ottelut ovat pituudeltaan 3*3 min, Turnaus saatetaan alusta loppuun yhden vuorokauden aikana.

Tuntematon taksikusi Belfastista nousi turnauksessa kehään altavastaajan asemassa, hänen menestymiseensä ei uskottu, ei ennen kuin Rogan oli selvittänyt tiensä finaaliin.
Toistaiseksi Roganin touhua pidettiin edelleen mukavana viihdyttävänä vitsinä, mutta kivenkova Rogan oli toista mieltä, hän halusi menestyä, eikä antanut muille ajatuksille tilaa sanoivatpa muut mitä tahansa.
Rogan otti matkalla finaalin voitot aiemmin voittamattomasta Dave Fergusonista, sen jälkeen hän löi keskeytyskuntoon Alex Ibbsin ja finaalissa Rogan pieksi aiemmin voittamattoman entisen amatööritähden David Dolanin käyttäen tätä luvulla kahdesti.
Rogan kuittasi voitostaan maineen lisäksi palkkiorahoina £25,000.
Turnauksen jälkeen Rogan oli edelleen voittamaton ja lista näytti ”ikämiehelle” tai ainakin keskivertoa iäkkäämpänä lajin aloittaneelle todella mukavia lukemia:
10-0 (KO 6)

Turnauksen jälkeen Roganille tarjoutui mahdollisuus otella Olympiakultamitalisti Audley Harrisonia vastaan.
Nyrkkeilyasiantuntijat ja 194 -senttinen Harrison olivat ennakolta täysin varmoja Harrisonin voitosta. Harrisonin lista oli lukemissa: 23-3-0, hän oli kokenut ja menestynyt amatöörikehissä, eikä Rogan ollut koskaan otellut ammattilaisena vasenkätistä Harrisonin kokoista miestä vastaan. Todellisuudessa Rogan oli vasta aloittanut nyrkkeilyn kun Harrison oli jo saavuttanut amatöörinyrkkeilijän suurimman haaveen, Olympiakullan.
Kun ottelua harkittiin niin Rogan istui jälleen valmentajansa kanssa läpikäymässä hänen mahdollisuuksiaan, Rogan vastasi keskusteluun ottelun kulusta ja tulevaisuudestaan jälleen lyhyesti : "when I win"..

Ottelu sovittiin iskettäväksi Lontoossa ExCel Arenalla 6.12.2008.
Tuntematon Belfastilainen oli jälleen suuren haasteen edessä, häneltä ei odotettu mitään, eikä hänelle annettu mitään mahdollisuuksia menestymiseen.
Rogan oli jälleen nousemassa kehään suurena altavastaajana, mutta se ei Rogania tuntunut vaivaavan.
Ennen Harrisonin kohtaamista Rogan kertoi, että hän tulee olemaan ottelussa erittäin vaarallinen. Olympiamitalisti Audley Harrisonilla olisi kehässä vain hävittävää ja hänellä on pelkästään voitettavaa.
Itse ottelu oli tasainen, Rogan osoitti jälleen olevansa taistelija suurella sydämellä, hän otteli pelottomasti ja käänsi ottelu edukseen painostamisen ja hurjan yrittämisen myötä, lopulta tuomari Ian John-Lewis näki Roganin paremmaksi pistein 96-95.
Sen minkä Rogan hävisi tekniikassa hän korvasi kovalla kunnollaan ja taistelijan sielullaan. Rogan esiintyi pelottomasti ja täysin ennakkoluulottomasti vaikka vastassa oli kokenut Olympiakultamitalisti.
Rogan hiljensi esityksellään asiantuntijat, joiden mukaan Roganin taustatietojen perusteella on liki mahdotonta menestyä ammattinyrkkeilyssä. Menestymiseen tarvitaan kokemusta amatöörikehistä, laji pitää aloittaa varhain, harjoitella laadukkaasti ja paljon etenkin aikuisiän kynnyksellä..jne..Roganille oli kerrottu useita syitä miksi hän ei voi menestyä, mutta Rogan oli päättänyt toisin. Hän voitti uransa yhdennessätoista ottelussa reilusti kokeneemman Olympialaisten kultamitalistin ja se on aika uskomaton saavutus.

Ottelun jälkeen Rogan ilmoitti olevansa jälleen valmis kohtaamaan kenet tahansa, kehään pitää saada kovempia miehiä ja Roganin huutoon vastattiin.
28.2.2009 hän tulisi kohtaamaan useiden kamppailulajien taitajan, entisen MM –haastajan, edellisessä ottelussaan EBU –tittelin Italiassa voittaneen Matt Skeltonin.
Jälleen Rogan nousi kehään selkeänä altavastaajana, Skeltonia pidettiin liian vahvana ja kovaa iskevänä Roganille. Ottelussa oli panoksena Skeltonin ”Commonwealth (British Empire)” –titteli.
Kaikkien yllätykseksi Martin Rogan tyrmäsi Matt Skeltonin ottelun loppupuolella, erässä 11. Skelton teki ottelussa kohtalokkaan virheen kun hän suostui tappelemaan Roganin kanssa lähietäisyydellä. Myös Rogan sai kovassa ottelussa osansa iskuista, mutta hän kesti valittamatta Skeltonin hurjimmatkin iskut. Sitkeä ja kovakuntoinen Rogan satutti Skeltonia useaan otteeseen ottelun alkupuoliskolla. Skelton vaihtoi taktiikkaa ottelun edetessä alkaen liikkumaan enemmän ja hetken näyttikin siltä, että hän kääntää ottelun edukseen. Rogan ei kuitenkaan hellittänyt eikä antanut periksi vaan hän painosti Skeltonia yhä kovemmin uskoen iskujen osuvat vielä hyvin kohteeseen. Erässä 11. se sitten tapahtui, 42 –vuotias Skelton lyötiin ensikertaa urallaan keskeytyskuntoon. Skeltonin EBU –titteli ei ollut pelissä ja hän taisikin menettää sen otellessaan toisesta tittelistä, lopputuloksena Rogan oli kuitenkin voittanut TKO 11 tuomiolla miehen joka 1/2008 kykeni ottelemaan maailmanmestari Ruslan Chagaevin kanssa täydet 12 –erää.
Myös Matt Skelton kuuluu ammattinyrkkeilijänä joukkoon, joita voidaan pitää erittäin hyvin menestyneenä vaikka ammattinyrkkeilyyn siirtyminen onkin tapahtunut jo varttuneemmalla iällä. Skelton on muutenkin hieman aikaisempaa ”saapumiserää” (synt 1967) kuin Rogan, mutta myös häntä on pidetty kovanluokan taistelijana.
Roganin kohdalla viimeinen vuosi on ollut liki uskomaton. 10 kk aikana tuntematon taksikuski on voittanut viisi ottelua. Kolme näistä matseista Rogan iski saman illan aikana 'Prizefighter' -turnauksessa, kahdessa viimeisimmässä matsissa on katunut jo varsin kovan luokan tekijöitä. katsotaan kuka pysäyttää tämän tosi elämän ”Rocky Balboa:n.
Roganin haaveena tai oikeastaan ajatuksena on nousta raskaansarjan EBU –mestariksi, MM –ottelukaan ei olisi tällä menolla mahdottomuus, mutta siellä menestyminen olisi jälleen kerran IHME, Ragan kuitenkin pitää tilanteesta missä hän on altavastaaja ja sitä hän todella on ollut.
Rogan löytyy nyt WBO:n listalta sijalta kymmennen, joten peli kovenee se on varmaa. Roganin ylätysmahdollisuudet saattavat jatkossa muutenkin pienentyä, sillä nyt tiedetään varsin hyvin minkälainen mies on Martin Rogan. Hän tulee aina kehään taistelemaan ja ottelee vain voittaakseen.

-Martin Rogan- ”I don't deal in dreams, I deal in reality… I'm rough, tough and I come to fight."ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net