Julkaistu
09.12.2008
Keskisarjan maailmanmestariksi noussut Stanley Ketchel (Stanislaus Kiecal) syntyi Grand Rapidsissa, Michiganissa 14.9.1886. Ketchel aloitti ammattinyrkkeilyn vuonna 1903 ollessaan 16 –vuotias. Vuosina 1903 - 1906 varsin nuori Stanley Ketchel matkusteli Montanan osavaltiossa otellen rahasta lähes ketä vastaan tahansa. Välillä 1904 -1906 Ketchel otteli liki 40 ottelua häviten vain kahdesti. Ketchelin aikoina ottelut olivat jopa 45 :n erän mittaisia ja Ketchelkin otteli jo uransa alkuaikoina jopa 20 –erän mittaiseksi sovittuja otteluita.
Vuonna 1907 Ketchel siirtyi ottelemaan Californiaan suurempien otteluiden toivossa, omat kulmakunnat oli nähty ja Ketchelin iskuvoima oli tehnyt suuren vaikutuksen myös otteluita järjestäviin tahoihin.
Stanley Ketcheliä on pidetty yhtenä keskisarjan kovimpana iskijänä ”The Ring” rankkasi hänet aikoinaan sijalle neljä kaikkien aikojen keskisarjalaisena ja sijalle kuusi kovin lyöntistä nyrkkeilijää kautta aikojen rankattaessa, kaikki sarjat huomioiden. Useat nyrkkeily asiantuntijat pitävät Ketcheliä yhä kaikkien aikojen keskisarjalaisena.
Stanley Ketchel liitettiin Ring Boxing Hall of Fame:iin 1954 ja International Boxing Hall of Fame:iin 1990.
Häntä on pidetty myös yhtenä ensimmäisistä urheilusankareista, jonka otteluita kansa vaelsi seuraamaan hyvinkin kaukaa. Stanley Ketchel on myös ensimmäinen nykyaikaisen ”kintaallisen” nyrkkeilyn keskisarjan kaksinkertainen maailmanmestari.
Stanley Ketchel tuli myös tunnetuksi siitä että hän kohtasi urallaan aikansa parhaita iskijöitä sarjoista välittämättä, hän kykeni tyrmäämään niin keskisarjalaisia kuin raskaansarjan miehiäkin. Historian kirjoihin Ketchel kirjoitutti nimensä pysyvästi viimeistään silloin kun hän haastoi raskaansarjan maailman mestarin Jack Johnsonin otteluun.
Ketchel hävisi ”Daavidin ja Goljatin” taisteluksi nimetyn ottelun KO 12 tuomiolla, mutta hän käytti myös raskaansarjan maailmanmestaria luvulla. Ottelussa Ketchel paino noin 77 kiloa, Johnson 93 kiloa. Ottelu käytiin vuonna 1909 Californiassa ja panoksena oli Johnsonin maailmanmestarin titteli. Aikaisemmin samana vuonna Ketchel tyrmäsi raskaan keskisarjan mestarinakin olleen Philadelphia Jack O'Brienin kolmannessa erässä. Ottelu iskettiin Jack O'Brienin kotikehässä.
Keskisarjan mestariksi Ketchel nousi ensikertaa vuonna 1908.
Alkuvuodesta 1908 Ketchel valmistautui sen astisen uransa vaarallisimpaan otteluun kohdatessaan Mike (Twin) Sullivanin. Ottelu oli sovittu 25 erän mittaiseksi, mutta Ketchel tyrmäsi Mike (Twin) Sullivan ottelun ensierässä. Ottelu iskettiin Californiassa Mission Street Arenalla.
Tämän voiton jälkeen Ketchell pääsi iskemään vapaana olevasta keskisarjan maailmanmestaruudesta. Vastaan samalle Californian Mission Street Arenalle saapui Mike (Twin) Sullivanin reilusti kokeneempi kaksoisveli Jack (Twin) Sullivan. Ottelussa oli jälleen tarkoitus iskeä 25 erää, Jack Sullivan pysyi mukana erään 20 tullen kuitenkin lopulta tyrmätyksi. Näin Ketchel nousi keskisarjan uudeksi mestariksi 9.5.1908.
Ketchel puolusti titteliään kolmasti ennen kuin hävisi sen vanhalle kilpakumppanilleen Billy Papkelle TKO 12 tuomiolla. On väitetty että Papke löi Ketcheliä kurkkuun ottelun alun verryttelyssä saavuttaen voiton ainakin osaksi sen takia.
Revanssissa pari kuukautta myöhemmin Ketchel pieksi Papken sellaiseen kuntoon, ettei edes Papken vaimo tuntenut miestään:)
Lopputulos KO 11 ja vuosi oli edelleen 1908. Vuosi 1908 oli siis varsin kiireinen ja kova Ketchelin uralla.

Stanley Ketchelin vauhdikas elämä päättyi 15.10.1910 hänen ollessa vain 24–vuotias. Ketchel oli yhä keskisarjan maailmanmestari kun hänet ammuttiin aamiaispöytään Missourin osavaltiossa. Hänet ampui Walter Dipley niminen mies, joka oli erään kertomuksen mukaan mustasukkainen hänen tyttöystävänsä ollessa kiinnostunut Ketchelistä.
Toinen tarina kertoo, ettei Ketchelin murhassa olisikaan ollut kyse mustasukkaisuudesta vaan se oli Walter Dipleyn ja hänen tyttöystävänsä suunnittelema ryöstö, jossa Ketchel menehtyi. Dipley ampui Ketcheliä rintaan ja Ketchell menehtyi keuhkoihin osuneisiin luoteihin.
Viimeisinä viikkoinaan Ketchel oli harjoittelemassa maatilalla Conwayssa, Missourissa tavoitteenaan iskeä uusinta ottelu ja voitto raskaansarjan maailmanmestarista Jack Johnsonista. Hänet surmannut mies oli maatilalla työskennellyt apumies, hän sai teostaan elinkautisen.
Ketchelin hatajaisissa mestari saatettiin haudan lepoon seuraavin sanoin: “Start counting over the dear boy. He’ll get up.”
Ketchelin lista jäi nuoresta iästä huolimatta koviin lukemiin:
won 53 (KO 48 tai 49) + lost 5 (KO 2) + drawn 5 = 64

Jack Johnson-Stanley Ketchel - Oct 16 1909

New York Timesin Artikkeli Ketchelin kuolemasta

Stanley Ketchelin hautaARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net