Julkaistu
27.12.2007
Raskaansarjan WBO -liiton mestari 2003

Synt. 7.1.1966 Pretoria, Etelä-Afrikka
won 42 (KO 31) + lost 4 (KO 4) + drawn 0 = 46
Pituus: 193
Paino: nykyisin noin 110 kiloa
ulottuvuus: 196cm
Vasuri
Valmentaja/Manageri: Harold Volbrecht
(Vasenkätinen välisarjan kaksinkertain MM-haastaja, kohtasi mm. Pipino Cuevasin 1980 WBA, ja Mark Breland 1987 WBA)


Corrie Sandesr syntyi 7.1.1966 Etelä-Afrikan hallinnollisessa pääkaupungissa Pretoriassa. Nyrkkeilyn Sanders aloitti 8-vuotiaana iskien amatöörinä itselleen listan 180-11, voittaen mm. neljästi maamiehensä Francis Bothan.
Sanders voitti amatöörinä seitsemän kertaa maansa mestaruuden, mutta Olympialaiset jäivät haaveeksi Etelä-Afrikan boikotoidessa kisoja 1964-1998.
Sanders innostui nyrkkeilystä seurattuaan isänsä harjoittelua, Corrie harjoitteli amatöörinä isänsä valmennuksessa.
”Siviili ammatiltaan” Corrie Sanders oli poliisi. Hän työskenteli maansa poliisi voimissa ennen ammattilaisuraansa.
23 -vuotiaana vuonna 1989 vasenkätinen Sanders siirtyi ammattilaiseksi ja miehen mitat edellyttivät raskaassa sarjassa ottelemista.
Ura rahakehissä alkoi hienosti, Sanders iski 23 ensimmäistä otteluaan voitokkaasti, näistä 16 keskeytyi ennen täyttä aikaa.
Ensimmäisen tappion Sandersille aiheutti Nate Tubbs (Maailmanmestari Tony ”TNT” Tubbsin veli).
Tubbs tyrmäsi Sandersin varsin pahasti vuonna 1992 kymmeneräiseksi sovitun ottelun toisessa erässä.
Sanders johti ottelua, eikä Tubbs pääsyt iskemään montaakaan kertaa hyvin liikkuvaan, herkästi iskujaan jakavaan Sandersiin, mutta tunnetusti kertakin riittää kun isku sattuu kohdalleen.

Sanders pääsi tappiostaan nopeasti yli, sillä hän kohtasi reilun kahden kuukauden kuluttua kokeneen alemman raskaansarjan entisen maailmanmestarin Carlos De Leon:in lyöden hänet luvulle ensierässä kolmen sekunnin ottelemisen jälkeen, uudelleen entinen mestari konttasi heti luvunlaskun jälkeen ja Sanders viimeisteli työnsä kahdella peräkkäisellä takakäden iskulla. Entinen mestari oli lyöty ensierässä ja Sanders uhkui jälleen itseluottamusta.

Vuonna 1994 Sandersille oli tarjoutumassa mahdollisuus otella WBO -liiton tittelistä raskaansarjan ensimmäistä vasenkätistä mestaria Michael Mooreria vastaan, mikäli Moorer voittaisi ensin ikääntyneen Gerorge Foremanin.
Kuten muistamme, näin ei tapahtunut. Foreman vei tittelin mukanaan tyrmäämällä Moorerin Ottelun 10 -erässä ja näin Sandersin mahdollisuudet otella tittelistä siirtyivät kauas tulevaisuuteen.

Ensimmäiseen MM- otteluunsa Sanders pääsi vuonna 1997 voittaen Ross Purittyn pistein. Matsissa iskettiin WBU:n tittelistä.
Sanders puolusti titteliään kolmasti voittaen jokaisen vastustajansa ennen täyttä aikaa. Sandersin käsittelyssä kaatui mm. Mensan jäsenyydestään kuuluisa Bobby Czyz, hän pysyi nopeakätisen ja kovaa iskevän Sandersin mukana toiseen erään asti, alemmista sarjoista raskaaseen noussut Alfred Cole pysyi mukana vain osan ensierästä vaikka häntä pidettiin yleisesti hyvin iskuja kestävänä.
Seuraavassa matsissaan 5/2000 Sanders sai vastaansa huipulle pyrkivän Hasim Rahmanin. Ottelu televisioitiin HBO:n toimesta ja se oli kova molemmille miehille.
Atlantic City:ssä käydyn ottelun voitti lopulta Hasim Rahman TKO 7 tuomiolla, mutta myös hän joutui tuntemaan nahoissaan Sandersin iskuvoiman.
Rahman kävi matsissa luvulla kertaalleen kolmannessa erässä Sandersin kontatessa myöskin kolmannessa ja neljännessä.
Rahmanin tasoisen miehen kanssa pienikin väsähtäminen kostautuu, seitsemännessä erässä Sanders joutui selkeästi parempi kuntoisen Rahmanin iskumyllyn kohteeksi ja ottelu oli keskeytettävä. Sanders ei menettänyt tajuntaansa Rahmanin myllytyksestä huolimatta. Ottelu keskeytettiin pystystä tuomarin toimesta, tosin aivan oikea aikaisesti.
Ottelun jälkeen Sanders ilmoitti lyhyesti vetäytyvänsä ammattinyrkkeilystä Rahmanin kertoessa avoimesti, ettei kukaan ollut ikinä iskenyt häntä yhtä lujasti kuin Sanders, osa tarinasta oli varmasti totta, osa ehkä muodostui myötätunnosta tappion kärsinyttä kohtaan.

11/2001 Sandersin veri veti kuitenkin takaisin taisteluihin ja Sanders palasi kehään kohdaten kotimaassaan Englannin Michael Sprott:in.
Paluu ottelu oli sovittu kahdeksan erän mittaiseksi, mutta Sprott rikkoi sopimusta pyörtyen jo ensierässä.
Sandersin iskuissa oli siis yhä ruuti kuivaa ja hänen ajoituksensa, nopeutensa ja iskun kohdistuksensa etenkin takakädellä kesti ainakin hänen parhaimmillaan ollessaan vertailun melkeinpä keneen tahansa tämän hetken raskas-sarjalaiseen.
Sprott ottelun jälkeen Sanders veti jälleen vuoden henkeä urheillen kuitenkin aktiivisesti toisen harrastuksensa Golfin parissa.
Sanders palasi kehään 11/2002 Usa:ssa Oklahoma City:ssä saaden vastaansa itseään hieman nuoremman Otis Tisdalen iskien hänetkin nopeasti keskeytyskuntoon, tulos TKO 2.
3/2003 Sanders pääsi WBO -liiton titteliotteluun, mestarille etsittiin haastajaa ja Sanders hyväksyi tarjouksen välittömästi.
Mestarinahan oli tuolloin vain yhden ottelun urallaan hävinnyt Wladimir Klitschko.
Klitchkon veljeksistä nuorempaa pidettiin jo tuolloin varsin ylivoimaisena mestarina, Wladimir oli voittanut tittelinsä 11/2000 Chris Byrdiltä ja onnistunut tyrmäämään jopa teräksisestä leuastaan tunnetuksi tulleen Ray Mercerin.
Klitchko oli puolustanut WBO -liiton titteliään viidesti ennen Sandersin kohtaamista, eikä yksikään näistä matseista kestänyt täyttä aikaa.
W. Klitchko vs. Sanders ottelun lähestyessä Sanders oli pahasti altavastaajan asemassa. Julkisesti hänelle ei annettu juurikaan toivoa selviytyä alkua pidemmälle vuoden 1996 Super Raskaansarjan Olympia voittajan kyydissä.
Sandersin tilannetta pahensi se, että oli otellut vain kolme erää viimeisen kahden vuoden aikana, hän oli 37 -vuotias yli kymmenen vuotta hallitsevaa mestaria vanhempi, hän oli myös hiukan pienempi, joten pelin piti olla aivan selvä, Wladimir Klichkolle ennustettiin nopeaa tyrmäysvoittoa ja varsin helppoa ottelua.
Ottelun alkaessa tilanne kuitenkin muuttui, Sandersin vasenkätisyys, ajoitus ja nopeus yllättivät täysin hallitsevan mestarin ja Klitchko joutui jo ottelun ensierässä erittäin hankalaan tilanteeseen.
Sanders lähti otteluun rohkealla taktiikalla ja pyrki hyökkäämään, hän osui ensierässä Klitchkon leukaperiin kovan takakäden suoran joka pudotti mestarin kanveesille.
Klichko yritti kaikkensa selvitäkseen vastustajastaan, hän löi, yritti sitoa, mutta mikään ei pysäyttänyt vauhtiin päässyttä Sandersia kyseisenä iltana.
Toiseen erään mentäessä Sanders osui heti alkuun terävällä vasemmallaan keskelle Klitchkon naamaa ja mestari putosi jälleen kanveesille. Wladimir selvisi jälleen ylös muttei ollut enää ottelukuntoinen, ottelu kuitenkin jatkui, Sanders yritti lyödä hoippuvaa Klitchkoa kaikin voimin ja sai hänet putoamaan jälleen kanveesille, jonka jälkeen tuomari keskeytti ottelun.
Wladimir Klitchko oli lyöty mies. Hän joutui ottelussa todella lujille käyden kanveesilla neljästi ennen kuin tuomari keskeytti ottelun.
Ottelun jälkeen Wladimirin uran pelättiin olevan huipulla ohi, mutta kuten tiedämme hän on jälleen mestarina ja vieläpä ylivoimaisempana kuin aiemmin.

Corrie Sander oli iskenyt itsensä varsin tuntemattomasta miehestä raskaansarjan maailman mestariksi järjestäen samalla vuoden yllätyksen.
Ottelu valittiin myös Ring -lehden vuoden 2003 yllätykseksi.
Sanders nousi mestaruuden myötä maansa suuruuksien Gerrie Coetzeen ja Francois Bothan seuraksi.
Kolmikkoa yhdistää kotimaan lisäksi raskaansarjan maailman mestaruus, joskin Botha menetti tittelinsä kärähdettyään kielletyistä aineista pian voittamansa IBF -titteliottelun jälkeen.

W. Klitchko vs Sanders ottelun jälkeen kehässä käytiin mielenkiintoinen keskustelu kun Wladimirin isoveli Vitaly Klitchko käveli onnittelujen sijaan ”hyvästä urheiluhengestä välittämättä” haastamaan Sandersin otteluun.
Sanders ei tästä hätääntynyt vaan vastasi haasteeseen kylmän viileästi jotakuinkin näin: ”Tyrmäsin äsken veljesi ja saman tulen tekemään myös sinulle”
Nyrkkeilymaailma jäi odottamaan mitä tuleman pitää, pääsisikö Vitaly yrittämään kostoa veljensä puolesta..
Mikäli Sanders olisi puolustanut WBO:n titteliään hän olisi mahdollisesti saanut vastaansa liiton ykköshaastajan asemassa olleen Lamon Brewsterin, myös ottelua David Tua:a tai Roy Jones Jr:ia vastaan suunniteltiin, mutta ne suunnitelmat kariutuivat erinäisten tapahtumien ja syiden seurauksena.

Yli vuotta myöhemmin se sitten tapahtui, Vitaly Klichko vs. Corrie Sanders ottelusta tehtiin ottelusopimus.
Sanders lupasi Vitaly Klichkolle ottelun voittaessaan hänen veljensä ja näin myös lopulta tapahtui, kaksikko tulisi kohtaamaan toisensa WBC-liiton titteliottelussa.

Wladimirin voiton jälkeen Sanders ei puolustanut lainkaan WBO -liiton titteliään vaan nousi suuren palkkion houkuttelemana Vitaly Klichkon seuraksi iskemään vapaana olevasta WBC -liiton vyöstä. Titteli vapautui Lennox Lewisin voittaessa Vitaly Klitchkon 6/2004, vetäytyen pian sen jälkeen ammattinyrkkeilystä lopullisesti.
Ennen Sandersin kohtaamista Vitaly Klitchko piti ottelutuntumaansa yllä ottaen tärkeän voiton Kanadan Kirk Johnsonista.

V. Klitchko vs. Sanders ottelu toteutui lopulta 24.4.2004 Usa:ssa , Los Angelesin Staples Centerissä.
Sanders aloitti ottelun jälleen hyvin ja osoitti vaarallisuutensa heti alussa, samaan tyyliin kuin aiemmissakin otteluissaan. Hän horjutti Vitalya vasemallaan ensierässä, joskin osa horjahduksesta johtui Klichkon huonosta epätasapainoisesta asennosta. Ottelun edetessä Sanders alkoi väsyä ja yleisölle alkoi käydä selväksi että hän oli ylitse pääsemättömän vastuksen edessä.
Vitaly Klitchko oli hiukan liian vahva, iso ja taitava ikääntyneelle Sandersille. Ottelu päättyi kahdeksannessa erässä tuomarin keskeyttäessä pieksännän.
Sanders oli antanut ottelussa kaikkensa taistellen urheasti, mutta mikään ei auttanut, Vitaly Klichkoa hän ei kyennyt pysäyttämään.
Sanders kärsi ankaran ja kirvelevän tappion sanan varsinaisessa merkityksessään, hänen silmänsä ja korvansa vaativat välitöntä lääkärin hoitoa ottelun jälkeen.
Sanders oli lyöty pahanpäiväisesti, mutta pian ottelun jälkeen Sanders ilmoitti jatkavansa uraansa, mahdolliseksi tulevaisuuden vastustajaksi hän nimesi suuren palkkion toivossa Mike Tysonin, mutta Tysonin tausta joukot valitsivat Miken vastustajaksi Danny Williamsin.
Tysonin kohtaaminen ei koskaan toteutunut, mutta Sanders palasi kehään voitokkaasti 12/2004.
Hän kohtasi Itävallassa Venäjän mestarin Alexei Varakin:in iskien hänet keskeytyskuntoon ottelun toisessa erässä. Vuonna 2005 Sandersin oli määrä otella uransa viimeinen ottelu, mutta hän loukkasi itsensä harjoituksissa ja ilmoitti lopettavansa uransa jatkuvien vastoinkäymisten saattelemana.
Vuonna 2006 ajatukset kuitenkin jälleen muuttuivat ja Sanders oli tervehtynyt ottelukuntoiseksi.
40 -vuotias Sanders nousi kehään Etelä-Afrikassa saaden vastaansa isokokoisen Colin Wilsonin. Myös Sanders saapui otteluun totuttua ”isommassa” kunnossa, sillä miehen paino oli kivunnut liki 118:sta kiloon.
Kuusi vuotta nuorempi, myöskin vasenkätinen Australian mestari Wilson oli hätää kärsimässä kahden vuoden tauolta palanneen Sandersin kanssa ja ottelu päättyi lopulta TKO 2 tuomioon Sandersin kovien vartaloiskujen seurauksena.
Sanders saapui otteluun uuden managerin ja valmentajan avustamana sillä hänellä ja hänen entisellä managerillaan oli varsin vakavia rahasta johtuvia ongelmia koskien Vitaly Klitchko -ottelun sopimusta.
Sandersin mukaan ex- manageri varasti häneltä 6,5 miljoonaa dollaria häviten sen jälkeen sopimuksineen kuin tuhka tuuleen.
Wilson ottelun jälkeen Sanders ilmoitti julkisesti yhä kykenevänsä sekoittamaan sarjan terävimmän kärjen järjestyksen ja olevansa valmis kohtaamaan toistamiseen Wladimir Klitchkon.
Sandersille oli myös ilmaantumassa mahdollisuus kohdata Venäjän jättikokoinen WBA -liiton mestari Nikolay Valuev, mutta lopulta Sanders ei päässyt edes liiton karsintaotteluun.
Sanders toimi Valuevin Sparrarina hänen kohdatessaan vasenkätisiä vastustajia, joten sikäli Sanders olisi tiennyt mitä olisi ollut odotettavissa. Itse hän uskoi vakaasti kykenevänsä aiheuttamaan jätille ongelmia nopealla ja kovalla takakädellään. Ottelu jäi kuitenkin jälleen kerran vain haaveeksi.
Vuonna 2007 Sanders iski yhden ottelun.
41 -vuotias Sanders kohtasi Etelä-Afrikassa Daniel Bispon. Sanders saapui otteluun hyvin harjoitelleena, noin 110 kiloisena.
Ensierässä Sanders löi Bisbon luvulle, mutta rikkoi samalla parhaan aseensa vasemman kätensä. Sanders voitti ottelun siitäkin huolimatta reilusti pistein 100-91.

Viimeisimpien tietojen mukaan Sanders jatkaa yhä uraansa, pian 42 -vuotiaan Sandersin on määrä iskeä Etelä-Afrikan mestaruudesta 2.2.2008. Hän tulee kohtaamaan matsissa Osborne Machimanan, joka saapuu otteluun kahden ennen täyttä aikaa voitetun ottelun saattelemana.
Nähtäväksi jää mitä Sandersista on jäljellä, maailman mestaruutta koskevaan titteliotteluun on nykytilanteesta pitkä matka, mutta kaikki on mahdollista mikäli Sanders pysyy aktiivisena, terveenä ja voitokkaana.
Etelä-Afrikan mestaruudesta Sanders iski ammattilaisena ensikertaa vuonna 1991 voittaen silloin Johnny DuPlooyn ensierän tyrmäyksellä, samasta lopputuloksesta Sandersin olisi hyvä jatkaa listoilla ylös kipuamista vaikkakin iän puolesta voisi jo kuvitella että Sanders malttaisi jättää areenat nuoremmilleen. (Sanders hävisi Osborne Machimanalle 2.2.2008 KO1 tuloksella, ehkä nyt Golfin pariin ja kintaat naulaan ennekuin rupeaa oikeasti sattumaan:)
Alla pieni kokoelma Sandersin uran varrelta:
Sanders - Czyz

Sanders - Tubbs

Sanders - Sprott

Sanders - Rahman

Sanders - Cole

Sanders - Wladimir Klitchko

Sanders - Vitaly Klitchko

Sanders - Varakin

Corrie Sanders



ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net