Julkaistu
27.04.2007
New Yorkilais -syntyinen James Joseph "Gene" Tunney nousi raskaansarjan maailmanmestariksi vuonna 1926 kukistettuaan pitkäaikaisen maailmanmestarin Jack Dempseyn. Dempsey saapui otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta menetti tittelinsä kevyesti liikkuvalle ja nopealle Tunneylle. Dempsey saapui otteluun oltuaan nyrkkeilystä sivussa useita vuosia.
Tunney kohtasi Dempseyn uudelleen noin vuoden kuluttua ensikohtaamisesta ja voitti jälleen pistein.
Ottelussa tuomari laski kanveesille pudonneelle Tunneylle kuuluisan "pitkä luvunlaskun". "Pitkä lasku" herätti reilusti keskustelua ja protestihenkeä, mutta todellisuudessa kyse oli vain siitä ettei maailmanmestari Dempsey mennyt heti puolueettomaan kulmaan siihen aikaan vielä uuden säännön näin määrätessä ja tuomari joutui siten hetken pitkittämään luvun laskuaan antaen samalle Tunneylle arvokkaita sekunteja palautumisen suhteen. Tunney oli ottanut juuri leukoihinsa rajun oikean käden iskun ja sitä seuranneen iskusarjan. Siitä toipumiseen jokainen saatavilla oleva sekunti tuli enemmän kuin tarpeeseen. Dempseyn harhailu kehässä saattoi siis maksaa pahimmillaan maailmanmestaruuden. Toisen Dempsey ottelun jälkeen Tunney puolusti titteliään vain kerran voittaen vuonna 1928 Tom Heeneyn. Heeneyta ei pelastanut edes se, että Tunneyn verivihollinen Dempsey oli hänen kulmauksessaan avustajana vaan hänen kohtalokseen tuli TKO 11 tappio.

Gene Tunney aloitteli nyrkkeilyn harrastellen sitä jo hyvinkin nuorena paikallisessa urheiluseurassa. Ammattilaiseksi hän siirtyi vuonna 1915. Ensimmäisen mestaruutensa hän voitti palvelleessaan maataan armeijan harmaissa ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Tunney kuului merivoimien siirtojoukkoihin kun yhdysvallat liittyivät Saksan vastaiseen rintamaan ja matkasivat laivoineen kohti Ranskaa.
Merivoimissa iskettiin raskaankeskisarjan turnaus, jonka voittajaksi Tunney kruunattiin, vuosi oli 1919.
Ranskassa palvellessaan Tunney otteli yhdeksän kertaa aikavälillä 11/1918 - 4/1919, joten mies piti ottelutuntumaa yllä todella aktiivisesti myös palvelus aikanaan. Merivoimissa palvellessaan hän sai lempinimensä "The Fighting Marine".

Palattuaan Ranskasta takaisin kotimaahansa Tunney aloitti määrätietoisen nousun kohti raskaan keskisarjan huippua, hän oli yhä voittamaton (49-0-2) ja pääsi iskemään sarjansa Amerikan mestaruudesta kokenutta keskisarjan erikoismiestä Harry Grebbia vastaan. Grebbin lista tuolloin lukemissa (193-14-15).
Ottelusta tuli hurja ja se iskettiin Madison Square Gardenin kehässä 5/1922.Greb aloitti ottelun vauhdikkaasti ja mursi Tunneyn nenän ilmeisesti ottelun ensimmäisellä vasemmalla koukullaan. Tunney sai ensierässä niin rajua kohtelua, että kasvoihinsa ilmaantui useampia verta vuotavia haavoja. Tunneyn nenä, silmät ja suu vuotivat verta niin voimakkaasti että ottelu olisi keskeytetty heti alkuunsa nykypäivän sääntöjen ja turvallisemmaksi muuttuneen tuomarilinjan mukaan. Silloin ottelu sai kuitenkin jatkua ja se kesti täydet 15 erää.
Tunney kärsi ottelussa ensimmäisen ja koko uransa ainoan tappionsa ja halusi ottelulle uusinnan levättyään kaksi päivää sairaalassa.
Tunney kohtasi Grebbin uransa aikana viidesti häviten vain tämän ensi kohtaamisen.

Tunney jatkoi ottelemistaan aktiivisesti ja kohtasi vuonna 1924 entisen raskaankeskisarjan Euroopan- ja maailmanmestarin Georges Carpentierin. Tuomari keskeytti ottelun 15. erässä ja näin Tunney otti itselleen jälleen yhden arvokkaan päänahan.

Tunney aloitti raskaansarjan maailmanmestaruuden tavoittelun otellen niin vakuuttavasti, että maailmanmestari Jack Dempsey managereineen halusi kohdata hänet mahdollisimman pian. Dempseylla oli alunperin toinen ottelu sovittuna isokokoista Harry Willsia vastaan, mutta se matsi poistettiin suunnitelmista Tunneyn suostuessa otteluun.

Ottelu iskettiin Philadelphian Sesquicentennial Stadionilla 23.9.1926. Näyttelemisen ja muun julkisuustoiminnan rasittama mestari Dempsey ei ollut ottelussa enää sama mies joka oli vuosia hallinnut raskasta sarjaa ja ensimmäisessä titteliottelussaan murjonut maailmanmestari Jess Willardin huonoon kuntoon. Dempsey saapui oteluun noin kolmen vuoden tauolta, jona aikana hän enimmäkseen näytteli ja nautiskeli samastaan suosiosta. Dempsey hävisi 10 -eräisen ottelun maailmanmestaruudesta pistein ja vuotta myöhemmin uusinnassa tilanne pysyi samana.
Tunney jakoi uraansa , mutta virallisesti hän puolusti titteliään siis vain kerran ja kirjoitutti nimensä nyrkkeilyn historian kirjoihin miehenä joka lopetti huipulla, raskaansarjan maailmanmestarina.Tunneyn lisäksi raskaansarjan mestareina ovat lopullisesti vetäytyneet vain Rocky Marciano ja Lennox Lewis. Vitali Klitschko lopetti uransa myös mestarina, mutta hänen paluutaan kehään odotellaan ja mies on alustavasti ilmoittanut jatkavansa uraansa.
Tunneyn muina harvinaisina piirteinä mainittakoon, ettei hän hävinnyt ikinä raskaassa sarjassa otellessaan ja lisäksi hän otti voiton jokaisesta miehestä, joka oli hänet onnistunut voittamaan.
Jos listataan kaikki maailmanmestarit, jotka eivät hävinneet ikinä tai ottivat voiton jokaisesta vastustajastaan niin Tunneyn lisäksi listalle kuuluu vain Rocky Marciano, Lennox Lewis ja Ingemar Johannson.
James Joseph Tunney kuoli vuonna 1978, 81 -vuotiaana. Hänet valittiin "World Boxing Hall of Fame:iin" vuonna 1980. Tunney oli myös ensimmäinen nyrkkeilijä josta kuuluisa Ring -lehti teki vuoden ottelijan vuonna 1928.
Tunneyn nimi mainitaan myös useilla listoilla hyvinkin korkealle sijoitettuna kun nyrkkeilyasiantuntijat rankkaavat maailman parhaita raskaansarjan nyrkkeilijöitä.

Alla video clippejä Tunneyn otteluista:

Tunney-Carpentier 1924 Fight Video Clip

Tunney-Gibbons 1925 Fight Video Clip

Tunney-Dempsey 1926 Fight Video Clip

Tunney-Dempsey 1927 Fight Video Clip
 

 ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net