Julkaistu
03.02.2007
Peter Buckley, Ammattinyrkkeilijä
Synt. 9.3.1969 Birmingham
W 31(8 ko's) | L 236 | D 11 | Total 278


Kun eurooppalaisella ammattinyrkkeilijällä on urallaan 31 voittoa, voi hänen olettaa olevan voitollisen listan omistava nyrkkeilijä. Englantilaisen Peter Buckleyn kohdalla näin ei kuitenkaan ole, sillä tappioita tälle miehelle on kertynyt voittoihin nähden yli seitsenkertainen määrä! 37-vuotias Buckley edustaa ammattinyrkkeilijänä sitä ammattikuntaa, joka harvoin saa nauttia maineesta tai menestyksestä, sen sijaan Buckley on kiistattomasti journeyman, joista tällä sivustolla on henkilökuvan muodossa aiemmin esitelty muun muassa tsekkiläinen Vladislav Druso, jonka artikkelin alkuosassa käsiteltiin journeyman-kulttuuria yleisestikin.

Uran alku

Nyrkkeilyn pariin Birminghamissa, Englannissa, 9.3.1969 Peter Buckley päätyi 11-vuotiaana tällöin noin 20 amatöörikamppailua otelleen isoveljensä Davidin johdattelemana. 15 ottelun jälkeen nuori nyrkkeilijä riitaantui valmentajiensa kanssa siinä määrin, ettei jatkaminen enää siinä seurassa houkutellut. Tämä konflikti ei kuitenkaan sammuttanut nuorukaisen kipinää nyrkkeilyä kohtaan, vaan seuraava kohde oli naapuriseura, jossa joukkoon sopeutumista helpotti muutama ennestään tuttu kaveri.

Peter Buckleyn ollessa 15-vuotias hänen isänsä kuoli, mikä suisti herkässä iässä olleen nuoren elämän sivuraiteilleen. Nyrkkeilyharrastus jäi, kuten kaikki muukin urheilu, sen sijaan hänet erotettiin koulusta jatkuvien tappeluiden vuoksi, ja hänen tiensä johtikin erityiskouluun. Tämä ei kuitenkaan riittänyt katkaisemaan Buckleyn vajoamista, sillä pian hän alkoi ryöstelemään autoja, kauppoja, tappelemaan kaduilla harrastaen muutenkin väkivaltaista elämäntyyliä. Vielä 15-vuotiaana Buckley joutui erityiseen nuorten tutkintavankilaan. Sieltä rapakunnossa päästyään nyrkkeily yritti vielä kertaalleen vetää hänet ylös, ja jonkun aikaa Buckley jaksoikin käydä harjoitussalilla, ennen kuin ryöstöjen kierre tempaisi hänet mukaansa. Kaiken kaikkiaan amatöörikehissä Peter Buckley kärsi 42 ottelussa vain 5 tappiota, mikä miehen ammattilaisuran saldon tietäen kuulostaa uskomattomalta, mutta amatöörinyrkkeilyssä Buckley menestyi vastaiskutaktiikalla, jonka hänen hyvä ottelusilmänsä ja nopeutensa mahdollistivat.

Lopetettuaan nyrkkeilyn omasta mielestään lopullisesti 17-18 -vuotiaan Buckley pyöri parisen vuotta kotikaupunkinsa Birminghamin huonommissa piireissä pikkurötöksiä tehden vailla sen suurempaa päämäärää. Pian 20 vuotta täytettyään Buckley houkuteltiin kuitenkin jälleen nyrkkeilyn pariin. Kunnia tästä kuuluu 1980-luvulla Englannin keskimaiden kääpiösarjaa hallinneelle Rocky Lawlorille, jonka sukujuuret Buckleyn tavoin olivat Irlannista. Lawlorin suosituksesta Buckley löysi itsensä pian Dudleyn kaupungista ammattilaisten salilta sparraamassa, ja oikeastaan ennen kuin mies itsekään ehti tilannetta ymmärtämään, oli ammattilaislisenssi taskussa ja edessä debyyttikamppailu Losers Limit –tallia pyörittävän nyrkkeilymanageri ja -valmentaja Nobby Nobbsin hoivissa.

Ammattilaiseksi

Peter Buckley ei luonut itselleen mitään harhakuvitelmia suurista otteluista tai pitkästä urasta, päinvastoin hän ajatteli ottelevansa ammattilaisena ehkä vuoden ottaen aina ottelun aina silloin tällöin kuten monet siltä seudulta ammattilaiseksi siirtyneistä nyrkkeilijöistä olivat tehneet. Buckleyn debyyttikamppailu käytiin 4.10.1989 Staffordin kaupungissa Englannin keskiosissa ja vastustajana oli tällöin myöskin debytoinut Alan Baldwin. Baldwin joutui 6-eräiseksi suunnitellun ottelun alussa pyörremyrskyn silmään, ja vain Buckleyn valmentajan Nobby Nobbsin käsky Buckleylle ollaa tyrmäämättä Baldwinia esti ottelun päättymisen ennen täyttä aikaa. Vaikka 20-vuotias Buckley veikin ottelua mielin määrin, ottelun yksinään arvostellut kehätuomari palkitsi birminghamilaista vain ratkaisemattomalla.

Seuraavan ottelunsa Buckley kävi jo vajaan viikon päästä kohdaten kokeneen, jo yli 30 ammattilaisottelua käyneen, Ronnie Stephensonin. Konkari käytti nuorta vastustajaansa kanveesilla ottelun toisessa erässä, ja voitti lopulta pistein kuuden erän jälkeen. Kaikkiaan kyseinen parivaljakko kohtasi 8,5 kuukauden aikana viidesti, molempien voittaessa kahdesti ja yhden ottelun päättyessä ratkaisemattomaan. Ensimmäisen tappionsa jälkeen Buckley keräsi uransa pisimmän voittoputken hankkien kuusi peräkkäistä pistevoittoa 6-eräisistä kamppailuista. Ammattilaisuutensa 12 ensimmäisen kuukauden aikana Buckey keräsi 18 ottelusta tililleen saldon 10(1)-5-3.

Suunta muuttuu

Peter Buckleyn päätymiselle journeymaniksi voi asettaa kaksi eri virstanpylvästä 1990-luvun alkupuolelle. Aikaisempi tapaus näistä kahdesta, uhrautuminen Tanskaan toukokuussa 1990 Johnny Bredahlin tappiottoman listan pidentäjäksi, on sikäli huonosti kuvaava valinta, että tuon ottelun jälkeen seuraavista kahdeksasta ottelustaan Buckley voitti peräti kuusi. Mutta vuoden 1992 helmikuinen Britannian keskialueiden ylemmän höyhensarjan mestaruuden onnistunut tittelinpuolustuskamppailu muutti Buckleyn uran suunnan lopullisesti. Tuossa 10-eräiseksi suunnitellun ottelun toisessa erässä hänen oikeasta kädestään repesi lihas. Viiltävästä kivusta huolimatta Buckley ei kuitenkaan suostunut luovuttamaan, ja häviämään 8 kuukautta aiemmin voittamaansa titteliä, vaan onnistui viimeisessä erässä hankkimaan keskeytysvoiton oltuaan siihen asti pisteissä selvästi tappiolla. Tittelin säilyttämisestä Buckleyn oikea käsi oli nyrkkeilyllisesti käyttökelvoton, mutta miehellä ei taloudellisesti ollut varaa parannella itseään kuntoon, vaan kun mies tappioista huolimatta nautti nyrkkeilystä, päätti hän jatkaa yksikätisenä ottelemista.

Buckleyn uran seuraavat kohokohdat ajoittuivat marraskuuhun 1992 ja helmikuuhun 1993. Ensin hän sai olla kunnian ensimmäinen Prince Naseem Hamedin vastustaja, joka pysyi pystyssä viimeiseen konginsoittoon asti, ja sitten Peter Buckley voitti tuolloin 14-0-0 -listalla otelleen Harald Geierin tämän kotimaassa Itävallassa ottelussa, jossa oli panoksena WBA-liiton ylemmän kääpiösarjan International-titteli. Tosin mestaruusvyö ja virallisiin tilastoihin merkitty voitto menivät täydellisen kotikehätuomaroinnin ja –tuomion vuoksi Geierin nimiin. Mutta Buckley ei lannistunut, väärin perustein tullut tappio ei ollut hänen uransa ensimmäinen, eikä myöskään viimeinen, sillä mies tiesi tarkkaan roolinsa ammattinyrkkeilyn joskus niin epäoikeudenmukaisessa maailmassa. Vaikka Itävallasta ei mestaruusvyötä tullutkaan mukaan, oli Buckley kuitenkin vielä kerran saava tittelin nimiinsä, sillä helmikuussa 1995 hän voitti yllättäen Matthew Harrisin, joka oli tuolloin tappiottomana saalistanut kuusi voittoa, Britannian keskialueiden ylemmän kääpiösarjan mestaruuskamppailussa.

Hävittyään tittelinsä, jälleen kerran kotikehätuomiolla, uusintaottelussa Harrisia vastaan lokakuussa 1995 Buckley on profiloitunut entistäkin vankemmin ammattinyrkkeilijäksi, joka kiertää ympäri Iso-Britannian ammattilaisiltoja tarjoamassa hyvän, mutta turvallisen vastuksen niin nuorille, runsaasti eriä tarvitseville ammattilaisuraansa aloitteleville, kuin jo pidemmällekin ehtineille, kovempiin otteluihin valmistautuville nyrkkeilijöille. Kun Peter Buckleyn tilillä on 278 ottelua, joista 236 tappiollisia, on mies joko entisiä tai tämän hetken maailmanmestareita vastaan otellut yhteensä 18 kertaa kohdaten jo mainittujen Johnny Bredahlin ja Naseem Hamedin lisäksi muun muassa Scott Harrisonin, Lehlohonolo Ledwaban ja Acelino Freitasin. Näin ollen on lähes uskomatonta, ettei ”Professor” Buckley ole kärsinyt kuin 10 keskeytystappiota, eikä yhtäkään puhdasta KO-häviötä! Vielä uskomattomammalta kuulostaa se, ettei Buckley ole saanut yhtään tikkiä kasvojensa koristeeksi ammattilaisuransa ansiosta. Viimeistään tämä osoittaa, etteivät puheet Buckleyn hyvästä puolustuksesta ole turhia.

Nykyään Buckley ei suhtaudu omaan nyrkkeilyuraansa samalla vakavuudella kuin joskus aiempina vuosina. Enää mies ei käy Nobbsin salilla joka ilta harjoittelemassa, vaan välistä saattaa jäädä viikkojakin. Kuitenkaan tarjotuista otteluista mies ei edelleenkään ole kieltäytynyt kuin kerran, ankaran flunssan vuoksi, vaikka joskus muutaman tunnin varoitusajalla otetun ottelun edeltävänä iltana baarireissu onkin venähtänyt pitkälle aamuyön tunneille! Sitten viimeisimmän keskeytystappionsa, kun kesäkuussa 2002 Buckley hävisi runsaassa minuutissa Walesin Bradley Prycelle astuttuaan kehään suoraan kuuden tunnin automatkan jälkeen, birminghamilainen on siirtynyt ottelemaan aikaisempaa selkeämmin useimmiten aivan uransa alussa olevia nyrkkeilijöitä vastaan, joiden kanssa Buckleyn rutiini riittää täyden ajan otteluihin vanhasta muistista ilman suurempaa harjoittelua, tosin monissa näistä tapauksista täyden ajan ottelu on tarkoittanut kuutta kahden minuutin mittaista erää paidatonta nyrkkeilyä.

Ura ehtoopuolella

Peter Buckley ei tunnusta olevansa katkera, vaikka hänen oma uransa kulkeekin tappiosta toiseen. Mies itse tietää, että hän on voittanut huomattavasti suuremman osan otteluistaan kuin viralliset tilastot antavat ymmärtää. Näiden Buckleyn ”epävirallisesti” voittamissa otteluissa on ollut muutamia kertoja vastassa Englannin mestaruusotteluissakin käyneitä nyrkkeilijöitä, joten ”Professor” tietää, että hänkin olisi voinut kykyjensä puolesta olla siellä, mutta tunnustaa itselleen myös sen, että jos hän liikaa alkaisi voittamaan nykyään useimmiten kohtaamiaan pienten ammattilaistallien nyrkkeilijöitä, promoottorit eivät tarjoaisi hänelle enää yhtä usein työtilaisuuksia. Vaikka äkkiseltään, pelkästään tilastojen perusteella, saattaisi luulla toisin, Buckley voi olla ylpeä nyrkkeilyurastaan. Uransa huippuhetkiksi mies mainitsee Britannian keskialueiden mestaruuden voittamiset kahdessa eri painoluokassa. (Ammattihäviäjäkin siis nauttii voittamisesta ;) ) Nyrkkeilyuransa parhaan tilin Buckley on tehnyt uusintaottelustaan Naseem Hamedia vastaan, kun tämän taustajoukot halusivat ”kostaa” ensimmäisen kohtaamisen täyden ajan keston. Myös muutamat televisioidut otteluillat, joihin Buckley on saapunut aivan viime hetkillä alkuperäisen vierasottelijan peruuttaessa tulonsa, ovat tarjonneet kelvollisen rahallisen korvauksen kehätyöstä. Kaikkiaan tällä hetkellä lähes 300 ottelun mittainen ammattilaisura nyrkkeilyssä on sallinut Buckleyn kolmihenkiselle perheelle monia sellaisia asioita, jotka olisivat jääneet saavuttamatta tai hankkimatta ilman kehästä tienattuja puntia. Kuitenkin nyrkkeilyn rahaa tärkeämpi merkitys Buckleylle on ollut se, että laji on pitänyt hänet erossa nuoruuden virheistä ja poissa vankilasta. Kaikille hänen lähipiirissään ei ole sen sijaan käynyt yhtä hyvin, sillä Buckleyn jo kuollut Johnny-veli eli täydessä vankilakierteessä, ja tälläkin hetkellä yksi Buckleyn veljenpojista on vankilassa suorittamassa 11,5 vuoden tuomiota, toisen kärsiessä 8 vuoden rangaistusta, eikä miehen vanha kaveripiirikään ole kovin mairitteleviin tekoihin yltänyt. Pitkä ura ja tiivis yhteistyö Lokakuussa 2006 Peter Buckleystä tuli koko maailmassa eniten ammattinyrkkeilyotteluita, ja tappioita, kerännyt aktiivinyrkkeilijä, kun aktiivin kriteerinä pidetään ottelemista viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana. Mies nauttiikin suurta arvostusta erityisesti kotimaassaan niin promoottorien kuin kohtaamiensa vastustajien taholta. Buckley haluaa asetelman säilyvän jatkossakin niin, ja käy kohteliaasti, mutta kuitenkin aidosti, aina ottelun jälkeen toivottamassa vastustajalleen onnea uran jatkoon. Jos Peter Buckleyn ura on ottelumäärältään hämmästyttävä, vielä hämmästyttävämpi on Buckleyn ja Nobby Nobbsin välinen kiinteä ja rehellinen suhde; Nobbs on kahta kertaa lukuun ottamatta ollut jokaisessa Buckleyn ottelussa avustajana kehän äärellä. Erityisesti Buckley korostaa olevansa iloinen siitä, että Nobbsin tapoihin ei kuulu liikojen harhakuvitelmien luominen, mihin nyrkkeilyiltojen vierastyöläisten pukuhuoneessa usein törmää varsinkin kokemattomien valmentajien vuoksi. Buckley ei ole asettanut itselleen mitään tiettyä rajaa, milloin hänen ja Nobbsin välinen nyrkkeilijä-valmentaja –suhde päättyy, vaan mies aikoo jatkaa uraansa vielä niin kauan kuin nauttii nyrkkeilemisestä, eikä loukkaantumisia tule. Aktiiviuransa jälkeenkin Buckley tullee todennäköisesti työskentelemään yhteistyössä Nobbsin kanssa, sillä mies on hankkinut jo nyt niin valmentaja- kuin avustajalisenssit.

Riippumatta siitä, saavuttaako Peter Buckley 300 ammattinyrkkeilyottelun rajapyykkiä vai ei, intohimoisimmat nyrkkeilyfanit tulevat muistamaan hänet miehenä, joka antoi nyrkkeilylle kaikkensa, mutta jolle myös nyrkkeily antoi vähintään yhtä paljon; elämän!


“Vaikka Peter Buckleyn tapauksessa saattaisi luulla, hän ei tässä kuitenkaan ole tulossa järjestyksessään toiseen Bowe-Holyfield –otteluun lyhyellä varoitusajalla, vaan kyseessä häiriötempuistaan surullisen kuuluisa James Miller.”-Markus Lammi, meciar81@hotmail.com-


ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net