Julkaistu
26.12.2006
Stockportista syntyisin oleva Ricky Hatton aloitti nyrkkeilyn 10–vuotiaana. Roberto Durania ihaileva nuorukainen iski amatöörinä itselleen listan 73-7 ja ensimmäisen amatööriottelun hän kävi 12-vuotiaana.
Amatöörinä Hatton saavutti nuorten MM-pronssia vuonna 1996 ja iski itsensä ABA:n mestariksi vuonna 1997.

Hatton on tyyliltään ehdottomasti sopivampi ammattinyrkkeilyyn ja hänen tavoitteenaan oli nousta ammattilaisena maailman huipulle. Ammattilaiseksi Ricky siirtyi 20–vuotiaana 11/1997.
Ammattilaisena nuoren Hattonin annettiin kehittyä pari kolme vuotta rauhassa, hän iski voittoja 6-8 ottelun vuosivauhdilla. Hattonin ottelut kovenivat hiljalleen ja ensikertaa hän iski tittelistä vuonna 2001. Kyseessä oli vapaana oleva alemman välisarjan WBA–liiton titteli ja vastaan asettui kokenut Tony Pep. Hatton voitti ottelun ja hän piti kyseistä titteliä aina vuoteen 2004, puolustaen sitä 15 kertaan.

Hattonin lista on varsin kova, mutta hän sai kuulla usein arvostelua siitä että hänen vastustajikseen valittiin vain entisiä jo ohi menneitä mestareita, Hatton kohtasi vuosien saatossa kevyensarjan entisen mestarin Freddie Pendletonin, alemman välisarjan entisen mestarin Vince Phillipsin, ja monia muita joiden paikka ei ehkä enää olisi ollut titteliottelussa.
Ehkäpä Hatton antoi heille vain vielä kerran mahdollisuuden nousta huipulle, mutta rutinaa siitä kuitenkin tuli.
Hatton tuohtui saamastaan palautteestaan sen aikaiselleen managerilleen Frank Warrenille, eikä Warren hänen mielestään hoitanut tehtäviään aivan niin hyvin kuin olisi ollut mahdollista.
Vuonna 2005 Hattonin uraa arvostelleen tahot hiljenivät. Superlahjakas, joskus jopa voittamattomana pidetty Kostya Tszyu suostui otteluun Hattonin kanssa hänen koti kehässään, Manchesterin M.E.N. Areenalla.
Kostya Tszyu ei ollut enää nuori, mutta hän oli hävinnyt urallaan vain yhden surullisen kuuluisan ottelun Vince Phillipsille. Tszyu oli otellut varsin säästeliääsi loppu-urallaan ja hänen kuntonsa oli arvoitus, useimmat näkivät hänet kuitenkin selkeänä ennakkosuosikkina. Kostya Tszyu oli ollut taidoiltaan ylivertainen, kovaiskuinen ja hyvin itseen suojaava sulavaliikkeinen iskijä, eikä kovista vartaloiskuistaan tunnetuksi tulleelle Hattonille annettu juurikaan mahdollisuuksia selviytyä voittajana taitavan Tszyun käsittelystä.
Toisin kuitenkin kävi. Hatton otteli hyökkäävästi ja rohkeasti, hän vaikutti Tszyuta fyysisesti vahvemmalta. Ottelu alkoi hyvin tasaisissa merkeissä, mutta ottelun loppupuolella kävi kuitenkin selväksi, ettei Tszyu kykene voittamaan nuorta haastajaansa. Hatton ei välittänyt Tszyun vastarinnasta vaan eteni määrätietoisesti hyökäten ja iskien väsymättömästi kovia iskujaan Tszyun jääden lopulta kohtaloonsa alistuneena kulmaansa 11 kovan eränjälkeen. IBF–liiton mestari oli vaihtunut ja Hatton kuittasi upean tittelin lisäksi itselleen rutkasti kunnioitusta, hänet valittiin myös THE RING lehden vuoden ottelijaksi ja sen arvoa nosti myös se, että aiemmin yksikään Britti nyrkkeilijä ei ole saanut osakseen tätä kunniaa.


"Aliarvioitko Hattonin voiman?"

Hatton puolusti 11/2005 tuoretta IBF –liiton titteliään kertaalleen tyrmäten WBA:n mestarin Carlos Maussan ottelun 9. erässä. Hatton voitti itselleen uuden vyön, mutta miehen mielessä oli jälleen uudet haasteet.
Hattonin olisi tässä vaiheessa pitänyt kohdata ykköshaastajansa Naoufel Ben Rabah, mutta se ei Hattonia juuri nyt kiinnostanut. Hatton pyrki suurempiin otteluihin ja ehdotti ottelua Floyd Mayweatherille, mutta sen järjestäminen tuntui ylivoimaiselta.
Ottelun järjestämisongelmien jälkeen Hatton päätti nousta sarjaa ylemmäs ja pääsikin heti titteliotteluun. Vastassa välisarjan WBA–liiton titteliottelussa oli vasenkätinen, alkujaankin välisarjan mies Luis Collazo.
Collazo käväisi kanveesilla heti ottelun ensierässä, mutta mukaan otteluun päästessä Collazo piti Hattonia erittäin tiukoilla 12. erän ajan. Hatton voitti ottelu niukasti pistein, mutta ilmeisesti sarjan vaihto ei sopinut kovinkaan hyvin Hattonille. Välisarjassa miehet ovat riskimpiä, eikä Hatton ollut uudessa sarjassaan fyysisiltä voimiltaan vastustajaansa ainakaan totutun reilusti vahvempi. Collazo kykeni haastamaan Hattonin kaikilta etäisyyksiltä iskettäessä, eikä hän hyytynyt Hattonin painostuksessa. Hatton voitti tittelin vain vaivoin.
Ehkä Hattonilla oli vain huono päivä, vastustajan vasenkätisyys ei sopinut hänelle tai sitten hänen paikkansa ei vain ole välisarjassa.
Toista kertaa Hatton ei välisarjan otteluun suostunut vaan hän teki päätöksen, jonka mukaan oli järkevämpää palata sinne, missä menestystä oli aiemmin tullut eli alempaan välisarjaan.


"Vasen suora osuu myös vasuria vastaan""Collazo osui myös"


Alemmassa välisarjassa Hatton on jälleen menossa suoraan titteliotteluun, hän tulee haastamaan 20.1.2007 IBF-liiton voittamattoman mestarin Juan Urangon. Hatton on myös edelleen voittamaton, katsotaan jatkuuko tämä hurjista vartalokoukuistaan ja aggressiivisesta ottelutyylistään tunnetuksi tulleen Britin voitto kulku edelleen.
Urango ei ole vastus helpoimmasta päästä, hän on vasenkätinen, ulottuvampi, kuten oli Hattonia kovilla pitänyt Collazokin ja hänellä on vankka amatööri tausta, niiltä ajoilta voitto mm. Miguel Cottosta. Ottelu isketään Las Vegasissa, ja samalla on tarkoitus jatkaa Hattonin Usa:n valloitusta

Hatton on iskenyt koko ammattilaisuransa Billy Grahamin valmennuksessa, hänen managerina toimii nykyisin hänen isänsä Ray Hatton. Ero entisestä managerista Frank Warrenista vuonna 2005 oli riitaisa, mutta nyt Hatton saa edetä urallaan haluamallaan tavalla.
Myös Rickyn veli Matthew on Billy Grahamin valmennuksessa, hän iskee välisarjassa ja on Rickya muutaman vuoden nuorempi.

Otteluihin valmistautuminen Hattonilla ei poikkea juurikaan muista maailman huipuista, Hatton treenaa koko ajan ja elää terveellisesti, tiukempi treeni jakso alkaa aina vähintään 10 viikkoa ennen tulevaa ottelua. Silloin treenataan kahdesti päivässä ja kovaa.Hatton käyttää harjoittelussaan paljon painavaa hiekkasäkkiä sekä valmentajan päälle puettavaa suojaliiviä, johon Hattoon treenaa murhaavan kovia vartalokoukkujaan. Harjoituksissa Rickyn on kyettävä iskemään koukkujaan 15 erän ajan täydellä voimalla, se takaa sen että 12 erän ottelussa iskuissa on tehoa viimeiseen kongin kumahdukseen asti. Hatton nauttii kovasta harjoittelusta ja uskoo olevansa parhaimmillaan silloin kun vastus on kovinta mahdollista luokkaa. Mayweatheria hän ei kuitenkaan ehkä tule samaan kehään ikinä saamaan, sillä Floyd iskee mahdollisesti viimeisen ottelunsa 5.5.2007 ja näiden tietojen valossa kahden voittamattoman ja varsin erityylisen iskijän kohtaaminen ei tule koskaan toteutumaan.

"Valmentaja on syytä pehmustaa Hattonin iskiessä"ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net