Julkaistu
18.08.2006

Kun monet pojat, varsinkin ala-asteiässä, kokeilevat ahkerasti eri urheilulajeja omansa löytääkseen, ei samaa voi sanoa Mika Joensuun kohdalla, sillä kolmisen vuotta jalkapalloa harrastettuaan hän löysi itselleen harrastuksen, joka myöhemmin muodostui ammatiksikin. Mika Joensuun nyrkkeilyuran aloitus voisi olla kuin kenen tahansa kamppailu-urheilijan tarinan aloitus; 12-vuotiaana paikallisen seuran harjoitusvuorolle kaverin kanssa. Joensuun kohdalla seura oli Oulun Tarmo.


Mika Joensuu
synt. 20.6.1985
Ammattilaisena 28.5.2005->
4(0)-0-0 yht. 4Vaikka Joensuu ei nyrkkeilyä aloittaessaan ehkä ollutkaan salin lahjakkain juniori tai edes kovin ahkera harjoittelijakaan, nyrkkeily oli iskenyt oman kipinänsä poikaan. Tuo kipinä ei kuitenkaan roihahtanut vahvaksi nuotioksi vielä amatöörikehissä, vaan se kyti yhtä sinnikkäästi kuin poika itsekin jatkoi opetteluaan nyrkkeilyn maailmassa. Joensuu ei asettanut mitään selkeitä päämääriä uralleen; mitä nyt SM-kulta olisi mukava saavuttaa aikuisten sarjassa, mutta muuten harrastus eteni ilman sen vakavampaa pohdintaa ottelu ja turnaus kerrallaan. Amatööriotteluja Joensuulle kertyi runsaat 80, joista pääosa, noin 60, päättyi voittoisasti. Kahdeksan amatöörinyrkkeilyn parissa vietetyn vuoden aikana kovat kansainväliset meriitit jäivät iskemättä, kuten useimmalla muullakin suomalaisamatöörillä tuona aikana, mutta kansallisesta menestyksestä Joensuu sai osansa, varsinkin junioreissa. Vuosien 2000 ja 2001 B-juniorien SM-kullat toivat mukanaan jälkimmäisenä vuotena B-ikäisten EM-kisaedustuspaikan Englannin Liverpooliin, minkä lisäksi oululainen edusti Suomea kaikkiaan kolmesti A- ja B-juniorien Suomi-Viro -maaotteluissa.

Miehissä 174-senttinen Joensuu otteli pääasiassa 75-kiloisten sarjassa, jossa hän voitti muun muassa kaksi peräkkäistä SM-pronssia vuosina 2003 ja 2004. Mitaliketjun jatkaminen seuraavana vuonna jäi pelkäksi yritykseksi, kun lähes vuoden ottelutauolta palannut Joensuu hävisi jo alkukierroksilla vastaan tulleelle, lopulta mestaruuteen asti edenneelle, Omar Medjadjille ottelun, jossa taistelua häiritsi pitkän ottelutauon mukanaan tuoma tuntuman puute sekä lyöntitilanteessa vääntynyt polvi.

Ammattilaiseksi

Kun oululainen ammattinyrkkeilytalli Steel Ring Promotions keväällä 2005 ilmoitti, että tuolloin vasta 19-vuotias Mika Joensuu siirtyy ammattilaiseksi suorittaen debyyttinsä tallin toukokuisessa illassa Haukiputaalla, muutamat amatöörinyrkkeilytahot tuomitsivat suoralta kädeltä Joensuun manageriksi ryhtyneen, häntä amatöörinäkin valmentaneen, Markku Pirisen ryöstäneen nuorukaisen aivan liian varhain pois amatöörikehistä. Todellisuudessa Joensuulla oli tuolloin mielessään vain kaksi vaihtoehtoa nyrkkeilyn suhteen; siirtyminen ammattilaiseksi tai lopettaminen, sillä jääminen SM-kisoissa ilman mitalia oli lopullisesti sammuttanut Joensuun mielenkiinnon amatöörinyrkkeilyyn ja sen paljon parjattuun pistelaskuarvosteluun.

Kun amatöörinä Joensuun harjoitteluun kuului lähinnä sparria ja satunnaista lenkkeilyä, niin yhtäkkiä lisääntyneestä, monipuolistuneesta ja täsmentyneestä harjoittelusta johtuen onkin luontevaa sanoa, että ammattilaiseksi siirtyminen muutti Joensuun harjoittelun lähes totaalisesti, ja vaikka uuden uran tavoitteeksi asettuikin "katsoa ottelu kerrallaan, mihin asti kyvyt riittävät", myös miehen oma sitoutuminen lajia kohtaan muuttui huomattavasti aikaisempaa päämääräsuuntautuneemmaksi.

Jo ensimmäisessä ammattilaisottelussaan Joensuu joutui ennakoitua kovempaan testiin, kun parin aivan viime hetkillä tapahtuneen vastustajan vaihtumisen myötä vastakkaiseen kulmaan astui, myöskin debyyttinsä iskenyt, Saksassa asuva ukrainalainen Andrei Rimer, josta ei paljoa ennakkotietoja ollut herunut, eivätkä nämä tiedot toisaalta olivatkaan paljoa ehtineet vaikuttamaan Joensuun ottelutaktiikan laadintaan. Vaikka Rimer murjoikin Joensuulta ottelun neljännessä, viimeisessä, erässä tärykalvot niin, ettei nuori suomalainen kuullut sen paremmin yleisön kannustusta kuin avustajansa ohjeita, joutui ukrainalainen lähtemään kotimatkalleen pistetappio mukanaan, kun taas Joensuu sai uransa toistaiseksi kovimmaksi niin henkisesti kuin fyysisestikin arvioimastaan ottelusta tililleen myöhemmin varsin arvokkaaksi osoittautuneen päänahan sekä paljon arvokasta kehäkokemusta.

Ensimmäisen ammattilaisottelunsa jälkeen, heinäkuussa 2005, Joensuun tie vei varusmiespalvelukseen Rovaniemelle. Vaikka Joensuun esimiehet Puolustusvoimissa olivatkin varsin myötämielisiä miehen lajivalinnalle harjoitusvapaiden ja urheilukomennusten muodossa, ei ajokortittomalle miehelle useinkaan tarjoutunut mahdollisuutta päästä ottamaan nyrkkeilijälle arvokasta sparria Rovaniemen salille, vaan harjoittelu oli lähinnä yksinäisen miehen uurastusta. Puutteellisesta kehätuntumasta huolimatta Mika Joensuu otteli varusmiesaikanaan voitokkaasti romanialaisia Bogdan Stratilaa ja Mihai Caciulaa vastaan nostaen debyyttivuotensa saldoksi 3-0-0.

5 vuoden sopimus

Tammikuussa 2006 Steel Ring Promotions ja Mika Joensuu solmivat viiden vuoden yhteistyösopimuksen, joka takasi Markku Pirisen ja Marko Remahlin suojatille vähintään kolme ottelua vuodessa ja tallin taustavoimien täyden tuen Joensuun uran edistämiseksi. Muutama kuukausi myöhemmin Joensuu suuntasikin manageri Pirisen kera Espanjan Torreviejaan viimeistelemään valmistautumisensa jatkon kannalta tärkeään, uransa ensimmäiseen televisioituun, otteluun. Tuossa toukokuisessa P3-tallin promotoimassa Helsingin Kisahallissa käydyssä ammattilaisillassa Joensuu ottikin revanssivoiton hänet amatöörinä kukistaneesta Samuli Leppiahosta tiukan taistelun jälkeen huolimatta lievästä altavastaaja-asetelmastaan ennakkokaavailuissa.

Vuoden ammattilaisuuden ja neljän paidattoman kamppailun myötä Joensuulla on selvillä omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa nyrkkeilijänä. Jotta jatkossa tähtäintä voisi asettaa, miehen omien toiveiden mukaisesti, kovempiin ja pidempiin otteluihin, on fyysisen kunnon kohentamiseen panostettava erityishuomio. Toisaalta taas miehen leuan kestävyys ja taistelutahto eivät tule pettämään vaarallisimpienkaan vastustajien edessä, sillä edes amatöörinä kohdatut kovat venäläisnyrkkeilijät eivät ole onnistuneet tyrmäämään Joensuuta.

Toistaiseksi nyrkkeilymaailma ei ole näyttänyt Mika Joensuulle nurjaa ja synkkää puoltaan. Mies on välttynyt vakavammilta urheiluvammoilta ja selviytynyt lähinnä nenäverenvuodoilla ja pienillä kasvojen pintahaavoilla. Myös Joensuun kaveripiiri on suhtautunut ymmärtäväisesti miehen lajin vaatimiin uhrauksiin; sparrireissut ja juoksulenkit ovat viihdelenkkejä tärkeämpiä.

Ammattilaisuransa loistavasta alusta huolimatta luonteeltaan rauhallisen ja realistisen oloinen Joensuu ei sorru aiheettomaan uhoon, mutta ei myöskään vähättele itseään. Mies ei halua vältellä minkäänlaisia vastustajia, vaan on aina valmis riskeeraamaan toistaiseksi tappiottoman ottelulistansa, kunhan vain ottelutarjous on hyväksyttävä ja uraaedistävä.

Tallin toiveet

Ottelulistansa puolesta Mika Joensuu on Steel Ring Promotionsin ykkösnyrkkeilijä tällä hetkellä. Ammattilaiseksi alle 20-vuotiaana siirtyneellä Joensuulla on halutessaan vielä paljon enemmän vuosia jäljellä ammattinyrkkeilyn parissa kuin hän on tähän mennessä viettänyt aikaa niin amatööri- kuin ammattilaiskehissä, niinpä parivaljakolla Pirinen&Remahl ei ole välitöntä kiirettä suojattinsa uran suhteen, vaan he voivat rauhassa keskittyä Joensuun heikkouksien kehittämiseen ja vahvuuksien pieneen hiontaan. Joensuun ja SRP:n välistä yhteistyösopimusta on vielä runsaat neljä vuotta jäljellä, ja tallin ydinryhmällä onkin selvä visio tälle ajalle; Mikan uran edistymistä tuetaan niin pitkälle kuin miehen omat kyvyt ja tahto riittävät. Hyvin alkanutta ammattilaisuraa pyritään parin seuraavan vuoden ajan jatkamaan 4-6 ottelun vuositahdilla otteluita vähitellen koventaen. Mahdollisesti tänä aikana talli yrittää saada Joensuun myös mukaan ottelemaan nuorille ammattilaisille suunnattuun Youth-titteliotteluun, mikä olisi omiaan kasvattamaan miehen saamaa julkisuutta ja markkina-arvoa, ja helpottaisi samalla Urheilu- ja peliravintola AC Willi Sian, Erämaahotelli Rokuanhovin ja Studio J Ollilan rinnalle etsittävien uusien henkilökohtaisten sponsorisopimusten solmimista.

Seuraava ottelu

Seuraavan kerran Mika Joensuu nousee kehään 2.9.2006 kylpylähotelli Oulun Edenissä toistaiseksi nimeämätöntä vastustajaa vastaan 4-eräiseksi sovitussa ammattilaisottelussa. Tuolloin päättyy hänen viides otteluun tähtäävä projektinsa ammattilaisena. Projektin noin 10 viikon harjoitusjakso on sisältänyt paljon Joensuulle tyypillistä yksilöharjoittelua voimanhankinnassa sekä eri vauhtisten ja pituisten juoksulenkkien parissa. Sparriharjoitusten runsaat 40 erää ovat hioneet Mikan kehäsilmän terävimmilleen. Kaiken pitää olla valmista, kun kehäkuuluttaja lauantai-iltana 2.9. kutsuu Edenin kehän punaiseen kulmaan kevyen keskisarjan ammattinyrkkeilijä Mika Joensuun.


-Markus Lammi-


ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net