Julkaistu
16.05.2006
Vuoden 2006 huhtikuuhun mennessä 10 ammattinyrkkeilyiltaa järjestänyt oululainen Steel Ring Promotionsmainostaa itseään ”Euroopan arktisimmaksi ammattinyrkkeilytalliksi”. Tämä onkin varmasti totta, sillä Pohjoismaissa näillä leveysasteilla ei aiemmin ole liiemmälti tavattu ammattinyrkkeilyn puuhamiehiä. Tällä hetkellä Steel Ring Promotions (SRP) on vakiinnuttanut asemansa yhtenä merkittävimmistä ammattinyrkkeilyiltoja Suomessa säännöllisesti järjestävistä tahoista. Onkin tullut aika tutustua tarkemmin SRP:n taustoihin ja toiminta-ajatuksiin.

Ajatus oululaisesta ammattinyrkkeilyn erikoistallista alkoi kyteä keväällä 2003 muutamien paikallisten nyrkkeilyaktiivien mielissä. Virallisesti Steel Ring sai alkunsa 4.11.2003, kun Marko Remahl, Markku Pirinen ja Juha Huhtala allekirjoittivat yhdistyksen perustamiskirjan.


Vaikka Steel Ring Promotionsin tarkoituksena on ollut edistää nyrkkeilyn kehitystä ja näkyvyyttä koko Pohjois-Suomen alueella, niin tallin alkutaival nivoutui erityisesti Markus Huhtalan ympärille. Oulun naapurista, Haukiputaalta, kotoisin oleva Huhtala riisui paitansa 2001 menetettyään motivaationsa amatöörinyrkkeilyyn. Kovaiskuisella Huhtalalla olisi ollut hyvät edellytykset suurempiinkin urotekoihin - jopa Euroopan suurien nyrkkeilymaiden rahakehissä - mikäli vain oma halu olisi jaksanut siivittää miehen harjoittelua. Kuitenkin vuoden 2005 lopulla Huhtala päätti vetäytyä myös ammattinyrkkeilystä motivaatio-ongelmien ja käsivamman vuoksi.

SRP:n ydinryhmän ensimmäinen koetinkivi oli ollut toukokuussa 2003, siis jo ennen virallista perustamisajankohtaa. Tuolloin (17.5.) Haukiputaalla järjestettiin nyrkkeilyilta, jossa mukana olivat myös Suomen tämän hetken arvostetuimmat ammattilaiset Amin Asikainen ja Juho Tolppola - Markus Huhtalalla tietenkin höystettynä. Vaikka tallin johtoryhmä koostuikin nyrkkeilyveteraaneista, niin olympiatyylin nyrkkeilystä paidattomiin kehiin siirryttäessä moni asia oli puuhamiehille uutta ja outoa. Monet uudet ja täysin vieraat tehtävät odottivat: oli järjestettävä nyrkkeilijöiden terveystarkastukset, ottelusopimukset, managerilisenssit, vakuutukset, kehärakenteet ja lukemattomia muita asioita, joita asiaan perehtymätön ei etukäteen mitenkään pysty kuvittelemaan ennen kuin varsinainen huipennus, ammattinyrkkeilyilta ”Terästä kehään”, oli valmis yleisölle tarjoiltavaksi.

On selvää, että pienellä joukolla aloittaneen tallin toiminnan avainsana oli ja on edelleenkin yhteistyö. Kiperimmistäkin tilanteista on tähän mennessä aina selvitty muun muassa Oulun Tarmon, P3Boxingin, Lapin Lukon, Rovaniemen Reippaan ja monien muiden tallien ja seurojen avustuksella - hyviä henkilösuhteita unohtamatta. Ammattinyrkkeilyssä kuitenkin rahalla on amatöörinyrkkeilyä suurempi rooli, ja tästä syystä myös hyvä suhde yritysmaailmaan on ollut varsinainen elinehto tallin toiminnalle. Jotta yhteistyö eri tahojen kanssa jatkuisi mielekkäänä ja taloudellisesti kannattavana myös tulevaisuudessa, on Steel Ring pyrkinyt tuomaan mainostajiaan ja tukijoitaan esiin varsinaisten nyrkkeilyiltojensa lisäksi myös aktiivisilla kotisivuillaan, joilta nyrkkeilyn ystävät voivat lukea lähes päivittäin uutta, lähinnä tallin nyrkkeilijöihin ja toimintaan liittyvää uutisointia.

Nyrkkeilijöiden värväämisessä ammattilaiskehiin Steel Ring on pyrkinyt käyttämään hyväksi erityisesti Markku Pirisen asiantuntemusta, pelisilmää ja laajaa kontaktiverkkoa. Pienellä budjetilla toimiva talli ei kykene maksamaan sopimusneuvotteluissa suuria allekirjoituspalkkioita, eikä välttämättä siten houkuttelemaan aivan maamme kirkkaimpia amatööritähtiä riveihinsä, vaan sen on kyettävä houkuttelemaan tiimiinsä muutoin sopivia, tyyliltään ja persoonaltaan yleisöystävällisiä ns. ”hiomattomia timantteja”. SRP:n vahvuudet ovatkin olleet tähän asti toiminnan luotettavuus, ennakkoluulottomuus ja rohkeus tarjota nyrkkeilijöille ylipäätään ottelutilaisuuksia. Yhteistoiminnan jatkuvuuden nimissä talli ei ole missään vaiheessa halunnut katkaista tai vaurioittaa tietoisesti suhteitaan amatööriseuroihinkaan, vaan Steel Ringin nyrkkeilijät ovat olleet sikäli ideaalisessa tilanteessa, että rahakehään siirtymisestä huolimatta he ovat poikkeuksetta jatkaneet amatööriaikansa valmentaja-valmennettava -yhteistyötä.

Yleisesti ottaen ammattinyrkkeilytallin kriittisimmät vaiheet ajoittuivat perustamisen jälkeiseen parin vuoden jaksoon. SRP:n osalta tämä aika on nyt takana, ja tallin puuhamiehet ovat luoneet itselleen kattavan perusosaamisen. On tullut aika ottaa uusia, pidempiä askeleita eteenpäin, ja siksi vuosi 2006 onkin SRP:lle murrosvaiheen aikaa. Tallin alkuperäinen ykkösnyrkki, Markus Huhtala, on siis lopettanut uransa ja tallin toinen helmi, Mika Joensuu on vielä kypsymässä tiukempia otteluja ja suurempia haasteita varten. Tallin historian kymmenennessä ammattilaisillassa oli tarkoitus tarjota pohjois-suomalaiselle nyrkkeily-yleisölle harvinaista herkkua titteliottelun muodossa. Huhtikuun alkupuolella Torniossa järjestetyssä illassa osin SRP:n manageroiman Daniel Peretin piti otella Suomen ammattinyrkkeilyliiton kansainvälisestä raskaansarjan tittelistä kankaanpääläisen Allan Grönforsin kanssa, mutta Grönforsin viime hetken loukkaantuminen jätti edelleen viimeisimmäksi Oulun korkeudella nähdyksi ammattinyrkkeilyn titteliotteluksi Mika Kihlströmin taistelun WBB-liiton raskaansarjan mestaruusvyöstä Raksilan jäähallissa vuonna 1999.

Steel Ring Promotions haluaa luoda lisää näkyvyyttä ja jalansijaa ammattinyrkkeilylle koko Pohjois-Suomen alueella, ja miksei myös Ruotsinkin puolella, mikäli paidaton nyrkkeily lähiaikoina viimein vapautuu 36 vuoden pannastaan.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan tallin toiminnan ja nyrkkeilijöiden kehittymistä ja uran etenemistä. Myös yleisölle voi avautua tilaisuus nähdä tulevaisuuden kansainvälisten areenoiden huippunimiä Oulun seudulla, varsinkin jos Steel Ring Promotionsin harjoittama kansainvälinen ottelijayhteistyö lisääntyy. Ehkäpä näin samalla tallin omia iskijöitäkin saadaan ujutettua mukaan otteluihin, jotka käydään Euroopan suurissa nyrkkeilymaissa Suomen tasoa suuremmista tilipusseista!?

Lyhyt muistin virkistys Steel Ring Promotionsin tähän astisista tuotoksista:


1) 17.5.2003 ”Terästä Kehässä” Haukipudas (kotikehän miehinä Huhtala, Tolppola ja Asikainen)

Ennen tallin virallista perustamista järjestetty ilta, jossa Markus Huhtala otteli ensimmäistä kertaa paidattomalla urallaan aivan kotiseudullaan. Tämän illan kotikehän iskijöiden vastustajan hankittiin Virosta ja Latviasta, ja kotimatkalleen heistä jokainen joutui lähtemään keskeytystappion kärsineenä.


2) 15.11.2003 Oulu (Huhtala, Tikkinen)

Euroturnauksen yhteyteen järjestetty ammattinyrkkeilyilta Oulun Nallisportissa, jonka päätähtenä Markus Huhtala löi tsekkiläisen vastustajansa toisessa erässä. Lisäksi Petri Männikön piti suorittaa ammattilaisdebyyttinsä tässä illassa, mutta kuten niin usein nyrkkeilymaailmassa, loukkaantumiset sotkivat debyytin ja Sami Tikkinen sai hieman keskenkuntoisenakin mahdollisuuden nousta lyhyellä varoitusajalla toteuttamaan unelmansa paidattomasta kehästä slovakialaista journeymania vastaan.


3) 28.2.2004 Rovaniemi ”Terästä Kehään” (Männikkö, Tolppola)

Männikön debyytti toteutui viimein miehen kotikaupungissa Rovaniemellä, jossa Petri kuritti kolmen erän ajan marraskuussa Tikkisen kukistanutta slovakialaista Imrich Borgaa. Illan toisessa paidattomassa ottelussa Juho Tolppola otti keskeytysvoiton niin ikään slovakialaisesta Patrik Prokopeczista.


4) 18.9.2004 Oulu ”Terästäkin lujempaa – Harder than Steel” (Huhtala, Tikkinen, Jensen, Peret)

Hotelli Radisson SAS:n varsin tiiviissä tunnelmassa järjestetty nyrkkeilyilta sai kansainvälisiä vieraita myös kotikehän iskijöiksi, kun Kim Johnny Jenssen sekä nykyisin osin SRP:n manageroima Daniel Peret tekivät ammattilaisdebyyttinsä illassa, jossa vastustajat oli lennätetty syksyiseen Ouluun Tsekistä ja Slovakiasta. Illan pääottelussa Markus Huhtalan nyrkki puhui tuhoisasti jo ensimmäisessä erässä. Peretin ottelu Vladislav Drusoa vastaan oli SRP:n historian ensimmäinen matsi, joka kesti täyden, suunnitellun aikansa!


5) 5.3.2005 Kemi ”Kolossin ilta” (Brännkärr, Leppiaho)

Steel Ringin ensimmäinen ammattilaisilta Kemin Tervahallissa, jossa Kemin jätti, Kai Brännkärr, villitsi kotiyleisönsä uransa ensimmäisessä paidattomassa ottelussa murtamalla slovakki Marek Zelovin leuan. Illan toisessa ammattilaisottelussa Samuli Leppiaho kukisti niin ikään slovakialaisen vastustajansa kaikin tuomariäänin.


6) 23.4.2005 Rovaniemi ”Super Arctic Nigth”(Männikkö, Leppiaho, Casal)

Huhtikuussa 2005 oteltiin SRP:n kuudes ammattilaisilta Petri Männikön ja Samuli Leppiahon kotikaupungissa Rovaniemellä, jonne lisäväriä toi debyyttinsä suorittanut Torreviejassa, Espanjassa asuva argentiinalainen Emiliano Casal. Toistaiseksi viimeisimmässä ottelussaan loukkaantumisten ja sairasteluiden vaivaama Männikkö voitti täyden ajan jälkeen tsekkiläisen vastustajansa. Myös muiden kotikehäläisten vastustajat saapuivat akselilta Tsekki-Slovakia.


7) 28.5.2005 Haukipudas ”Trio Grande” (Huhtala, Elovaara, Joensuu)

Ilta, jossa oli ainekset täyteen katastrofiin, mutta josta kehkeytyi varsinkin Mika Joensuun kohdalla ikimuistoinen taistelu. Jos ammattinyrkkeilyillan järjestämisestä tehtäisiin opetusvideo, voitaisiin tätä iltaa edeltävistä parista vuorokaudesta tehdä pahimmista painajaisista koostuva "Promoottorin painajainen". Vastustajien vaihduttua viimeisten vuorokausien aikana monesti, kehään suomalaisten teräsnyrkkien tielle saatiin yksi slovakki ja kaksi ukrainalaista miestä. Tämä ilta oli monellakin tapaa merkittävä oululaisittain: Markus Huhtalalle tämä ottelu on jäämässä uran viimeiseksi. Toisaalta taas samalla tallin uudeksi keulakuvaksi kaavailtu Mika Joensuu suoritti voitokkaan debyyttinsä uljaan ja tiukan taistelun jälkeen. Myös kymmenisen vuotta vanhempi Sami Elovaara otteli nyt ensimmäistä kertaa urallaan paidattomana entisellä kotiseudullaan tehden samalla paluun 1,5 vuoden ottelutauolta.


8) 17.9.2005 Kemi ”Steel One Night” (Brännkärr, Joensuu, Larsson Jones)

Pitkään ottelusopimuksensa kanssa miettinyt Brännkärr keskeytti talonrakennusurakkansa, ja otteli voitokkaasti nelieräisen ottelun kotiyleisönsä edessä. Brännkärrin tavoin Mika Joensuu ja SRP:n riveihin oma-aloitteisesti hakeutunut ruotsalainen debytantti Karl Larsson-Jones löivät omat romanialaiset vastustajansa.


9) 18.11.2005 Oulu ”Unelmien ilta” (Joensuu, Okkonen, Peret, Larsson-Jones)

Nälkä kasvaa syödessä ja taidot harjoitellessa. Steel Ring Promotionsin tähän asti näyttävin tuotos esitettiin yleisölle mittavissa puitteissa marraskuisessa illassa Oulun Club Teatrialla. Harri Okkosen vuoden mittainen projekti sai täyttymyksensä Unelmien illassa, jossa mies teki paluun nyrkkeilykehiin huiman muodonmuutoksen läpikäyneenä. Neljän hyvätunnelmaisen ottelun lisäksi yleisölle tarjottu show koostui live-musiikkista ja kamppailulajinäytöksistä. Kotikehän miehistä Joensuu, Peret ja Larsson Jones voittivat vastustajansa Okkosen otellessa ratkaisemattoman, mutta yksikään miehistä ei päässyt helpolla, sillä romanialaiset olivat tulleet Ouluun taistelemaan tosissaan.


10) 8.4.2006 Tornio "SteelONE Night" (Haapoja, Larsson-Jones)

Ravintola Umpitunnelissa pidetty nyrkkeilyilta, joka sisälsi sekä amatööri-että ammattilaiskamppailuja. Illan ensimmäisessä ammattilaiskamppailussa iltaan lyhyellä varoitusajalla Peret-Grönfors ottelun peruunnuttua debytoimaan tullut tullut Ylihärmän Juho Haapoja joutui tunnustamaan Liettualaisen, myöskin ammattilaisdebyyttinsä tehneen vastustajansa paremmaksi nelieräisen ottelun loputtua. Toisessa ammattilaisottelussa Luulajan Karl Larsson-Jones maksoi amatöörikehistä kertyneet kalavelkansa Rovaniemen Tommy Heiniemelle nappaamalla ansaitun pistevoiton uransa ensimmäisen 6. -eräisen, verisestä kamppailusta.


ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net