Julkaistu
11.05.2000
Raskassarja
Jarno Rosberg 14(4)-0-0
Ammattikehissä vuodesta 2008




Kun vastassa on mailman paras, Wladimir Klitchko
Tampereen jätti, 195 -senttinen ja kilpakunnossa reilut 100 -kiloa painava Jarno Rosberg käväisi jälleen työmatkalla, työmatkalla jonne vain harvat ja valitut kutsutaan.
Rosberg sai toistamiseen mahdollisuuden päästä sparraamaan maailman parasta raskaansarjan iskijää Wladimir Klitschkoa 60-3-0(51ko).
Vuoden 1996 -Oympiakultamitalisti on ollut jo vuosikaudet aivan pitelemätön, ehkä ylivoimaisin mestari raskaassa sarjassa kautta aikojen.

Vasureita vastaan harjoitellaan vasureiden kanssa
Myös Wladimir Klitschkon kohdalle sattuu joskus niin, että vastaan on tulossa vasuri, joka haluaisi riistää mestarin jokaisen tittelin. Useimmat haastajat haluavat voittaa, päästä käsiksi isoihin rahoihin, nousta mestariski ja jopa vahingoittaa hallitsevaa mestaria.
Rosbergin paikka "huippuduuniin" aukesi ensikertaa noin vuosi sitten juuri tätä kautta.
Klitchko valmistautui kohtaamaan 7/2012 vaarallisena pidetyn ja vaarallisuutensa yhä osoittaneen Usa: Tony Thompsonin ja Thompsonin ollessa vasuri, tarvittiin myös leirille vasureita mestaria sparraamaan.
Tarjouksen saatuaan Rosberg ei epäillyt sekuntiakaan tarttua toimeen, hän päätti lähteä matkalle rohkein mielin, kirkkaimpana ajatuksena nousi mieleen vanha totuus: "Jotta voit kehittyä nyrkkeilijänä yhä paremmaksi, sinun on päästävä harjoittelemaan parempien keskuuteen"
Hyvän sparrarin tehtävänä ei välttämättä ole pyrkiä pieksämään mestaria vaan valmistaa häntä tulevaan saatujen ohjeiden mukaan.
Pääosin otteluharjoitukset ovat kuitenkin niin kovia, että miehiä viedään salista ulos kantamalla.
Klichkon molempien käsien nukuttavan voiman tietää jokainen lajia vähänkin seuraa.

Tampereen miehen toinen kutsu mestarin leirille
Jarnon tarina Klitchkon sparrarina sai jatkoa, kun Klitchko valmistatui kohtaamaan 4.5.2013 Italian Francesco Pianetan. Jarnon puhelin soi jälleen ja niin kutsu kävi.
Kutsu toistamiseen Wladimir Klitschkon sparrariksi tarkoitti sitä, että Jarnon aikaisempaan työhön leirillä oltiin enemmän kuin tyytyväisiä. Isoja vasureita on maailmalla riittämiin, mutta Jarno valikoitui joukosta, osaksi edellisen kerran näyttöjen perusteella.
Toinen sparrileiri pidettiin Tirolissa, Itävallassa. Leirin pituus oli kolme viikkoa, Jarnolle sparria kertyi usemapi kerta viikossa, 4-6 erää kerrallaan.
Harjoittelukeskus oli pystytetty viiden tähden hotellin urheiluhalliin. Paikka oli hotellina loistelias, mutta urheilusalin puoli ei kuitenkaan ollut erikoinen, ei hohdokas, ei erikoisen hieno, mutta sieltä löytyi kaikki oleellinen. Muutamia säkkejä, päärynäpallot, pienempiä pistepalloja, maissipallo, punttisalit ja tietenkin nyrkkeilykehä. Leireillä käytetty tuttu nuorattu neliö joutui jälleen todistamaan ammattinyrkkeilyn kovuutta. Kanveesin pinnalla nyrkkeilijä liikkuu höyhenen kevyesti, nopeasti mutta pienin terävin liikkkein liki äänettömästi turhia tömistelemättä. Nyt kanveesin pinta kuitenkin sai kokea isojen miesten putoamisia suorilta jaloilta, näin vain käy kun Klitchkon isku sattuu kohdalleen.

Leiri alkaa, vieressä myös entisiä mestareita
Leirikeskuksen sijainti oli korkealle vuoristossa, tähän on syynsä, mutta ihmisen kehon anatomiaan en nyt ala syventymään:)
Harjoitteleminen ohuemmassa ilmassa on kuitenkin siihen tottumattomalle huomattavasti raskaampaa.
Leirin aluksi Jarno laskeskeli, että sparrareita oli paikalla kymmenkunta, samassa rivissä seisoi mm: Ruslan Chagaev 31(20)-2(1)-1 , entinen maailmanmestari, joka saattaa yhä olla vaarallisessa vedossa.
Leirin päätehtävänä jokaiselle oli sama, auttaa mestaria.
Jarno pyrki seuraamaan tarkkaan huippujen harjoittelmista, Kaikki saatavilla oleva tieto on hyödyllistä, sillä tällä leirillä ei tulisi tapahtumaan mitään turhaa. Jokainen hetki ruokailua, lepoa, lihashuoltoa ym oli tarkaalleen mietittyä. Jokaisella hetkellä ja toiminteella on tarkoitus ja mestari valmentajineen tietävät tarkalleen mitä tuleman pitää.

Jarno harjoitteli kolmen viikon leirillä kuudesti viikossa, kahdesti päivässä. Vain yhden päivän viikossa Rosberg pyhitti täydelliseen lepoon kylpylän lämpöisissä altaissa.
Sparrit oli yleensä jaettu niin, että joka toinen sparrikerta kehässä oli lyhyempiä vasureita ja jokatoinen kerta pidempiä. Jarno kuului luonnollisesti isojen joukkoon, ollen vain kolme senttiä Wladia lyhyempi.
Sparrit käytiin aina 18 oz kintailla, samoin pistarit ja säkillä tehtävät harjoitukset.
Kilpailuissahan raskaansarjan tykistö iskee 10 oz kintailla, jotka ovat itseasiassa todella pelottavat aseet. Huippuunsa treenattujen nyrkkeilijöiden rystysiä suojaa käsisiteiden ja lisäksi nahkakintaan todella ohut pehmuste. Ammattikehien kilpahanska on pelottava, kintaan malli tekee osumasta tuntuvan ja iskun suojaamisesta haastavan.
Takaisin asiaan..;)
Leirillä huomioitiin myös muiden kuin mestarin harjoittelu ja Jarnokin sai osakseen huomioita tekniikkansa osalta.
Huippuvalmentaja saatoi joinakin päivinä katsoa tunninkin, että isku lähtee kuten sen kuuluu ja voima suuntautuu eteenpäin. Huipulla pienetkin asiat tekniikasssa korjataan ja nämä valmentajat myös näkevät mahdollisia ongelmia paremmin kuin tavallinen tallaaja tai edes normi valmentaja.

Treenipäivien sisältöä
Normaalisti harjoituspäivät alkoivat aamulenkillä ja sen jälkeisellä tekniikka harjoitteella. Tekniikan hiomiseen käytettiin paljon aikaa, sillä Klitchkokin joutuu kertaamaan perusasioita päivittäin. Nöyrällä asenteella varustettu mestari harjoittelee tunnollisesti ja laadullisesti harjoitukset ovat aina täydellisiä. Muu ei tässä porukassa kelpaa.
Myös sparria, eli otteluharjoitteita, paritekniikkaa yms. oli pääosin päivittäin. Leirin edetessä sparrareiden joukko harveni entisestään. Peli huipulla on kovaa ja Klitchkon iskuvoima on valtaisa. Pienikin huolimattomuus tietää matkaa nukkumatin maailmaan ja sen sai moni karvaasti kokea.
Jarno selvisi leiristä jälleen ehjänä, oppien paljon uutta matkan varrella.
Suurimpana erona kotimaiseen harjoitteluun Jarno huomioi teknisten asioiden millitarkan viilaamisen ja voimaharjoittelun korostetun merkityksen.
Miehet laittoivat rautaa nöyräksi todella usein ja kuntopiirit pienemillä painoilla, mutta kovalla sykkkeellä jatkuivat ottelun lähestymisestä huolimatta, todella lähelle h-hetkeä eli itse ottelua.
Klitschkon harjoitteluun kuuluin myös vanha kunnon lekareeni, eli mies antoi traktorin renkalle kyytiä erikokoisilla lekoilla ja todellakin isän kädestä.
Tälläkin leirillä kävi selväksi, että taidon lisäksi tarvitaan myös raakaa voimaa.
Vahva nyrkkeilijä on aina parempi kuin heikko, silloin kun voimaa hankitaan oikein, eikä se hidasta tai jäyketä lihaksistoa äärettömän kovien harjoitteiden myötä.
Klitschkoa voimaharjoittelu ei ole hidastanut, päinvastoin. Luut eivät ilman lihasvoimaa liiku ja Klitchkot valmentajineen tietävät miten nyrkkeilijän kehoa vahvistetaan.
Jarno kertoi, että hurjan iskuvoiman lisäksi Klitschkon nopeus ja taito yllättää kerta toisensa jälkeen. Klitschko on niin nopea jaloistaan ja käsistään, ettei sitä ole helppoa sanoin kuvata. Usein tuli hyökättyä päättäväisesti, mutta Klitschko oli jo siitynyt sivuun nopeiden jalkojensa turvin.

Kiitos ja kumarrus
Jarno sai jälleen kehuja työstään ja kehityskin huomioitiin. Valmentajat olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja tämä lupaa hyvää Jarnon tuleviin otteluihin.
32 -vuotias Rosberg on edelleen voittamaton ja ehkä pian alkaa olla aika katsoa mihin ne paukut sitten riittävät.
Leireiltä oppineena Jarno tietää, mitä tarkoittaa kun lyödään kovaa, sillä raskaassa sarjassa ei monikaan kykene antamaan edes lähelle samalla voimalla tulevia iskuja kuin Wladimir.
Leirillä onnistuminen ja kova harjoittelu jätti myös positiivisen mielen.
Tästä on hyvä jatkaa, nyt tarvitaan otteluita, kuten myös tarvitaan kyky siirtää kaikki nyt opittu kilpakehään.
Sparrit ovat kuitenkin vain sparria, mutta nyt sitä käytiin maailman parhaan seurassa. Selviäminen mukana ja kutsu toistamiseen kertoo onnistumisesta ja siitä, että Rosberg kehittyy edelleen.
Parhaiden leireille valitaan ukot sadoista nyrkkeilijöistä ja siihen joukkoon pääseminen on jo sinällään suuri kunnia.
Hommasta jäi takataskuun toki myös hieman "taskurahaa" täyden ylläpidon ja iloisen mielen lisäksi.
Rosbergin tulevista otteluista ja suunnitelmista kuullaan vielä lisää, tavoitteet on asetettu korkealle. Nyt on taottava kun rauta on kuumaa. Itseluottamus on korkealla ja mieli on mitä parhain.
Nyrkkeily nimittäin ei ole pelkkää lyömistä ja fysiikkaa, ei pelkkää tekniikkaa tai taktiikkaa. Suuri osa taistelusta käydään ottelijan korvien välissä, joten siksi mielen on oltava vahva ja hyvä. Sitä se Jarnolla nyt on. Odotamme mielenkiinnolla mitä tuleman pitää!
Sparrareista mainittakoon ihan yleisesti, että Klitchkojenkin luona ovat vierailleet työtehtävissä lukuisat nousevat kyvyt, jenkkien tyrmääjä Wilder...jne.
Ja myös se on hyvä muistaa, että esimerkiksi raskasta sarjaa vuosia aikoinaan hallinnut Larry Holmes hankki oppejaan nuorena poikana itsensä Alin sparrarina. Parhaiden seura voi tehdä kaltaisekseen, mikäli kaikki palaset loksuvat kohdilleen.
Toki tälläkin asialla on toinen puolensa, joskus sparrarille kyyti voi olla niin kylmää ja säälimättömän kovaa, että se jättää mieheen pysyvän jälkensä.


ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net