Julkaistu
01.02.2000
Keskisarjan nykyhetken 2/2013 kiistaton ykkösmies kaikenmaailman titteleistä huolimatta on ehdottomasti Argentiinalainen Sergio Gabriel Martinez.
Martinez on "The Ring" listan ykkösmies sarjassaan, samoin hän on WBC -liiton mestari.
Pound for Pound rankkauksessa Martinez on nyt sijalla neljä. Edellä vain Juan Manuel Marquez, Andre Ward ja Floyd Mayweather Jr.
Sergio Gabriel Martinez
Keskisarja
Syntynyt: 21.2.1975
Quilmes, Buenos Aires, Argentiina
Asuinpaikka:
Lempinimi: "Maravilla"
Pituus: 1.78 cm
Ulottuvuus: 191 cm
Kätisyys:vasuri

Uran alkuvaiheet
Pian 38 -vuotias "Maravilla"(Ihme) lempinimeä kantava Sergio Gabriel Martinez aloitti nyrkkeilyn vasta varttuneemmalla iällä, noin parikymppisenä.
Ennen nyrkkeilyä Martinez urheili monipuolisesti kilpaillen pyöräilyssä, myös fudiksen pelaaminen oli lähellä sydäntä.
Amatöörinä Martinezin lista jäi lukemiin 39–2 käsivammojen varjostaessa uran loppua.
Ammattikehiin Martinez siirtyi vuonna 1997.
Uransa alkupuolen Martinez otteli vain kotimaassaan Argentiinassa.
Listan ollessa lukemissa 16–0–1 hän sai tarjouksen otella Erik Morales vs Marco Antonio Barrera esiottelussa ja mies otti tarjouksen vastaan. Martinez kohtasi Mandalay Bayn kehässä kivenkovana tunnetun Meksikon Antonio Margariton, vuosi oli 2000. Ottelu käytiin välisarjassa ja Margarito nappasi TKO 7 voiton. Tappion jälkeen Martinez palasi jo hyvin nopeasti kilpakehään otellen pitkään varsin tuntemattomia vastustajia vastaan.
Martinez kehittyi hyvää vauhtia iskien useimmiten 3-4 ottelua vuodessa.
Vuodesta 2002 -alkaen Martinez iski myös Espanjassa ja Englannissa, ura kulki voitosta voittoon, mutta miljoonat antoivat odottaa itseään.

Matka kohden suurempia otteluita
Martinezin otteleminen ja kyvyt rekisteröitiin lopulta myös Usa:n puolella. Vuonna 2007 hän iski jenkkilässä alemman keskisarjan WBC -liiton karsinnassa kukistaen KO 4 tuomiolla entisen Meksikon mestarin Saul Romanin.
Voiton jälkeen Martinez palasi vielä kertaalleen kehään Espanjassa, mutta paluu Jenkkeihin tapahtui jo hyvinkin pian.
VUoden 2007 lopulla Martinez iski jälleen jenkeissä, nyt Bronxissa, New Yorkissa.
Tapahtuma ei ollut suuri, mutta Martinez sai jälleen näkyvyyttä.
Ottelusaan hän tyrmäsi Russell Jordanin 14-4-0 erässä neljä.
Vuonna 2008 Martinez kelpasi Kelly Pavlik vs Jermain Taylor esiotteluun, se ilta iskettiin upeassa MGM Grandin kehässä, Las Vegasissa. Martinez sai vain nelieräisen matsin ottaen voiton David Toribiosta 14-10-0.
Tässä vaiheessa uraa Martinez oli iskenyt jo yli 40 -ottelua. Kokemusta ja oppia oli haalittu sylin täydeltä ,joten matka jatkui kohden rahakkaampia otteluita.
Vuoden 2008 viimeisessä ottelussaan vasenkätinen ja varsin ulottuva Martinez iski RTD 8 voiton Alex Bunemasta 30-5-2.
Tie muuttui kiviseksi, vuosi 2009
Kaikki näytti hyvältä, kunnes uusi vuosi vaihtui. Vuonna 2009 Martinez otti lujasti yhteen entisen välisarjan mestarin Kermit Cintronin kanssa. Tulos ratkaisematon.
Vuoden toisessa ottelussaan Martinez iski tulisesti yhteen ex-mestari Paul Williamsin kanssa. Molemmat miehet kävivät luvulla, mutta pitkän huiskea vasuri Williams vei pistevoiton. Martinez oli kuitenkin noussut pääottelijaksi Atlantic Cityssa käytävässä illassa ja se takasi Argentiinalaiselle ihmeelle hieman tanakamman tilipussin.
Martinez ei jäänyt surkuttelemaan tappiotaan vaan iski jo seuraavassa ottelussaan todellisen läpimurtonsa. 4/2010 hän pääsi haastamaan keskisarjan kahden liiton mestarin Kelly Pavlikin. Ottelu iskettiin Atlantic Cityssa, New Jerseyssa. Ottelu kesti täydet 12 -erää ja Martinezin käsi nostettiin ottelun päätyttyä ylös voiton merkiksi. Vuosia keskisarjaan hallinneen Pavlikin aika mestarina oli ohi, uusi tähti oli syttynyt.


Martinez puolusti WBC -liiton titteliään vuoden 2010 toisessa ottelussaan. Vastassa oli jälleen Paul Williams, kyseessä siis uusintaottelu. Kahden vasurin uusinnan voittajasta ei jäänyt tälläkertaa epäselvyyttä, kun Martinez kajautti toisessa erässä hurjan vasemman koukkunsa Williamsin leukoihin. Ottelu loppui KO 2 tuomioon ja Martinezin suosio jatkoi nousuaan. Onnistuneen vuoden 2010 johdosta Martinezin kykyjä ylistettiin laajalti. Mainetta ja kunniaa ropisi sisään ovista ja ikkunoista. 178 -senttinen, erittäin ulottuva, nopea ja iskunsa hyvin ajoittava Martinez oli alkanut päästä vauhtiin. Useimmat nyrkkeilijät ovat jo uransa ehtoo puolella 37 -vuotiaana, mutta Martinez oli ehkä juuri kevyemmän uran alun johdosta vasta nyt parhaimmillaan.

Vuosi 2010 toi mainetta ja Martinezin kykyjä arvostettiin mm. seuraavasti:
2010 BWAA Fighter of the Year
2010 The Ring Magazine Fighter of the Year
2010 ESPN Fighter of the Year


Pavlik voiton jälkeen usein rennosti kädet alhaalla otteleva Martinez iski kuin hurmiossa.
Vuonna 2011 Martinez otteli kahdesti Usa:ssa, ensin hän konttautti kovilla osumillaan useamman kerran aiemmin voittamatonta alemman keskisarjan ex-mestaria Serhiy Dzinzirukuia, tulos lopulta TKO 8.
Vuoden toisessa ottelussa Martinezin nyrkkien tehoa mittasi aiemmin voittamaton Darren Barker 23-0-0. Hänen kohtalokseen tuli KO 11 tappio.
Myös vuonna 2012 Martinez otteli kahdesti, molemmissa otteluissaan hän kävi myös itse luvulla, mikä kertoo ainakin sen, että myös Martinez on ajoittain haavoittuvainen.
Matthew Macklin laittoi etenkin alkuun Martinezille lujasti kampoihin, mutta hyytyi ottelun loppupuolella ja se koitui Macklinin kohtaloksi. Erässä 11 Maclin joutui pariin kertaan luvulle, ennen kuin valmentaja James (Buddy) McGirtin oli avustajana keskeytettävä ottelu.

Vuoden 2012 toisessa ottelussaan kotimaassaan Argentiinassa legendaksi noussut Martinez kohtasi Meksikolaisen legendan Julio Cesar Chavezin samannimisen pojan. Ottelu iskettiin 9/2012 Las Vegasissa Thomas & Mack Centerissa.
Martinez aloitti ottelun hyvin ja johti ottelua selkeästi pistein, hän teki enemmän töitä ja oli osuvampi.
Chavez Jr oli ottelussa suurissa hankaluuksissa. Iskupaikkoja oli hankala löytää, etukättään konetuliaseen lailla sylkevää ja hyvin liikkuvaa Martinezia oli liki mahdoton lähestyä ilman, että loukkaisi itseään.
Martinez vei eriä nimiinsä varmoin ottein, kunnes viimeisessä erässä alkoi tapahtua. Viimeisellä minuutilla selkeästi tappiolla ollut Chavez Jr haki ratkaisua kaikin voimin. Molemmat miehet alkoivat olla rasituksesta väsyneitä ja Chavez sai kovan yläkoukkunsa perille. Martinez joutui luvulle kertaalleen, toinen kanveesilla käväisy laitettiin pienen painin ja kaatuilun piikkiin. Ottelun viimeisellä minuutilla liki 20 000 ihmistä jännitti kehätapahtumia seisoviltaan. Ottelu päättyi kansan mylviessä, Martinez oli sekaisin ja pahoissa ongelmissa, mutta selvisi ottelun loppuun vieden selkeän pistevoiton.
Ottelun jälkeen Martinezin kerrottiin loukanneen vahvemman kätensä jo ottelun alkuerissä, ottelun loppupuolella meni polvi ja silmäkulmaankin ommeltiin matsin jälkeen useita tikkejä. Ottelu muuttui juuri ennen loppumistaan hurjaksi sodaksi kuin salaman iskusta, Martinez oli jo täysin varma voitostaan kunnes kolisi ja kovaa. Viimeinen erä oli lopulta kuin painajainen, mutta Martinez selvisi.
Ottelun jälkeen Martinez lupasi Chavez Jr:lle uusinnan, ehkä sekin vielä tullaan näkemään.

Seuraavassa ottelussaan 27.4.2013 Martinez kuitenkin palaa juurilleen. Hän tulee nousemaan kehään synnyinmaassaan Argentiinassa, tarkemmin sanottuna Buenos Airesissa. Edellisen kerran Martinez on otellut kotimaassaan livenä aika tuntemattomana miehenä vuonna 2002. Nyt kaikki on kuitenkin toisin. Martinez on keskisarjan huipulla ja hän nauttii valtaisasta suosiota kotimaassaan. Miehen suosiota on verrattu jo edesmenneen kansallissankari Carlos Monzonin suosioon. Carlos Monzon hallitsi samaista keskisarjaa liki koko 70 -luvun.
Kotimaahansa palaava, Kaliforniassa asusteleva Martinez tulee kohtaamaan seuraavassa ottelussaan Englannin voittamattoman Martin Murrayn 25(11)-0-1.
Kotikehän taitava vasuri nousee kehään jällen kerran ennakkosuosikkina.
Mitä Martinezin suosioon tulee, niin se on nyt todellakin huipussaan. Suosiosta kertonee jotain se, että mies valittiin Argentiinan vuoden urheilijaksi. Taakse jäi mm fudiksen supertähti Lionel Messi.
The Ring julkaisu rankkaa Martinezin 2/2013 seuraavasti:

ARTIKKELIT
Ammattinyrkkeily.net